Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Abdi İpekçi'yi anıyoruz

        Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi, öldürülüşünün 31. yılında Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri başında anıldı. İpekçi'nin katili Mehmet Ali Ağca'nın masum olduğunu söylediği açıklamalarının hatırlatılması üzerine sinirlenen yazar Derya Sazak, "Abdi İpekçi'yi öldürmüş, hüküm giymiş birisi ile ilgili masum sözcüğünü kullanamazsınız" dedi.

        Anma törenine İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi'nin yanı sıra Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, CHP İl Başkanı Gürsel Tekin ve Milliyet Gazetesi yazarları ve çalışanları katıldı. CHP İl Başkanı Gürsel Tekin, faili meçhul cinayetlerin çözülmesi gerektiğini belirterek, "Gerekli adımlar atılmıyor" dedi. Milliyet Gazetesi yazarı Derya Sazak ise "Ağca yaptığı açıklamada masum olduğunu söylüyor" diyen bir basın mensubuna sert tepki gösterdi. Sinirlendiği gözlenen Sazak, "Abdi İpekçi'yi öldürmüş, hüküm giymiş birisi ile ilgili masum sözcüğünü kullanamazsınız. Bu şekilde bir soru sorulamaz" diye konuştu.

        Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç ise İpekçi'nin kendilerine basın meslek ilkelerini öğrettiğini ve vatandaşları bilgilendirme adına yaptığı çalışmalar sırasında da silahı saldırıya uğradığını belirtti. Erinç, "İşte bu çalışmalar esnasında uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Maalesef geçtiğimiz yıl Abdi İpekçi'nin dosyası zaman aşımına uğradı ve dosya kapatıldı. Faili meçhul cinayetleri araştıracağını söyleyenler geç kaldı. Bu nedenle çok üzüntülüyüz" şeklinde konuştu. Oyuncu Salih Kalyon ise artık tuğlaların yıkılıp, faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması gerektiğini ifade ederek, "Zamanında bir politikacının söylediği gibi her şey açık seçik ortada" dedi. Anma töreninde İpekçi'nin mezarı başında Kuran-ı Kerim okundu. Ardından da İpekçi döneminde Milliyet Gazetesi'nde çalışanlar mezarı başında birlikte poz verdi.

        ANMA TÖRENİNDEN GÖRÜNTÜLER İÇİN TIKLAYIN

        ABDİ İPEKÇİ KİMDİR?

        Abdi İpekçi 9 Ağustos 1929'da İstanbul'da doğdu. İlköğrenimini gördükten sonra Galatasaray Lisesini bitirdi. Sonra bir müddet Hukuk Fakültesine devam etti. Yeni Sabah, Yeni İstanbul ve İstanbul Ekspres Gazetesi gibi çeşitli gazetelerde spor muhabiri, sayfa sekreteri ve yazı işleri müdürü olarak çalıştı. Ali Naci Karacan'ın çıkardığı Milliyet Gazetesinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı.

        Bir müddet sonra da genel yayın müdürü oldu. 1961 senesinden 1 Şubat 1979 tarihine kadar aynı gazetenin başyazarlığını da yürüten Abdi İpekçi, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Basın Enstitüsü Başkanlığı, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti ve Uluslararası Basın Enstitüsünün ikinci başkanlığı, Basın Şeref Divanı genel sekreterliği gibi vazifelerde bulundu. Yazılarında Atatürkçülüğü, barışı, düşünce özgürlüğünü, ülkenin bağımsızlık ve bütünlüğünü savundu. 1 Şubat 1979 gecesi İstanbul Maçka'daki evinin yakınlarında arabasında iken Mehmet Ali Ağca tarafından öldürüldü.

        HABERTURK.COM

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ