Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Senaristler AK Partili vekile ateş püskürdü

        “Yaprak Dökümü ve Fatmagül’ün Suçu Ne? gibi diziler sapıklığı teşvik ediyor. Senaristlerin ruh sağlığından şüpheliyim” diyen AK Partili Halide İncekara’ya, dizi senaristleri sert tepki gösterdi. Melek Gençoğlu ve Ece Yörenç, ‘Sapık da değiliz sapkın da. Bu hakarete sessiz kalmayacağız” derken, senarist Eylem Canpolat da, “İncekara bu hakareti sadece Ece ve Melek’e değil, Reşat Nuri Güntekin ve Vedat Türkali’ye de yapıyor. Yani onlara da sapık diyor” açıklamasında bulundu

        Oya DOĞAN / GAZETE HABERTÜRK - MAGAZİN SERVİSİ

        TBMM Kayıp Çocukları Araştırma Komisonu Başkanı AK Partili Halide İncekara’nın bazı dizilerin sapıklığı teşvik ettiği ve yazarlarının ruh sağlığından şüphe duyduğu şeklindeki açıklamaları, senaristleri kızdırdı. İzlenme rekorları kıran dizilerin çocukların ruh sağlığını bozduğunu dile getiren İncekara, Yaprak Dökümü, Fatmagül’ün Suçu Ne? dizilerinin adını vererek, bu dizilerin sapıklıkları teşvik ettiğini savundu. “Senaristler ruh hastası. Ruh sağlıklarından ciddi şüphelerim var” diyen İncekara, çocuklara izletilmemesi gerektiğini, bu dizilerden kaçış olmadığını, Azerbaycan ve Ortadoğu ülkelerinde de izlendiğini dile getirdi. Milletvekilinin dizilerle ilgili suçlamalarına muhatap olan senaristlerden ve dernek başkanından büyük tepki geldi. SEN-DER Başkanı Nilgün Öneş, İncekara’yı özür dilemeye davet etti.

        (Gümüş, Sıla, Melekler Korusun ve Yer Gök Aşk dizilerinin senaristi)

        EYLEM CANPOLAT:

        Elinde kumanda var değiştir, izleme

        Bu kaale alınacak bir açıklama değil. Çünkü çok düzeysiz ve kişisel bir fikir. Yaprak Dökümü ve Fatmagül’ün Suçu Ne? Önemli romanlardan uyarlama. Ece Yörenç ve Melek Gençoğlu bu senaryoyu yazarken o hikâyeler doğrultusunda yazıyor. Bu durumda Halide İncekara bu hakareti, Reşat Nuri Güntekin ve Vedat Türkali’ye de yapıyor. Yani onlara da sapık diyor. Ayrıca herkese “Ben zekiyim ve bir tespitte bulundum” demek istiyor. Yani bu dizileri izleyen kitlelere “Siz aptalsınız ve izlediğiniz şeyin etkisinde kalıyorsunuz” diyor. Eğer çok rahatsız oluyorsa elinde kumanda var, değiştirir ve bu dizileri izlemez.

        (SENDER Başkanı)

        NİLGÜN ÖNEŞ:

        Yazarlarımızdan özür dilemeli

        Çok talihsiz bir beyan. İki yazar arkadaşımıza hakarette bulunuyor. Bunun karşılığında söyleyecek bir söz bulamıyorum. Televizyonculuk adına tartışacak bir sürü mesele varken, milletvekilimiz yazarları hedef gösteriyor. Aslında yazarlara sansür getiriyor. Bu çok yanlış. Biz SENDER olarak bu iki senarist arkadaşımızı koruyacağız ve Halide İncekara’yı kınayacağız. Kendisi de Ece Yörenç ve Melek Gençoğlu’ndan özür dilemeli.

        (Deli Dolu, Üç Tatlı Cadı dizileri ile Ayakta Kal filmlerinin senaristi)

        SELİM ÇİPRUT:

        Sapıklık değil ama...

        Söz konusu dizilerin çocukların ruh sağlığını bozduğuna ben de inanıyorum. Sapıklık değil tabii ki, ama insanların bastırılmış duygularını çıkarıyor. Baktığında her dizide de zina var. Bu kadar sıklıkla insanların önüne koymanın zararlı olduğunu düşünüyorum. Sonuçta 150 sayfalık bir roman, 5 yıl uzatılıyor.

        (Yaprak Dökümü ve Fatmagül’ün Suçu Ne dizilerinin senaristleri)

        ECE YÖRENÇ-MELEK GENÇOĞLU:

        Sindirmenin son noktası

        “Sayın milletvekilinin dizi senaryo yazarlarının ve özellikle bizim hakkımızdaki tıbbi teşhisini hayretler içinde ve büyük bir üzüntüyle öğrendik. Bu, hakaret ederek, sopa göstererek sindirmeye çalışmanın son noktasıdır. Bu hakaret, bir milletvekilinin ağzından talihsizlikle çıkmıştır diye düşünmek istiyoruz. Bu hakarete sessiz kalmayacağız. Ayrıca, ‘6 korumayla geziyorlar’ cümlesini de hiç anlamış değiliz. Niye korumayla gezelim? Niye biz hedef olalım? Neden veya kimlerden çekinip korkalım? Biz yaptığımız işle gurur duyuyoruz. Dizilerimiz Arap yarımadasında, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde Azerbeycan’da büyük bir ilgiyle izleniyor.

        RTÜK BAŞKANI DURSUN:

        Cezalar artacak

        TBMM Kayıp Çocukları Araştırma Komisyonu Başkanı Halide İncekara’nın açıklaması üzerine RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, HABERTÜRK’e konuştu. Dursun, “Senarist ya da yapımcıların uyarılması bizim için söz konusu olmaz. Ama senaristlerle oturup konuşmak mümkün” derken, dizilere yönelik daha etkin bir ceza sistemi üzerinde çalıştıklarını belirtti.

        ‘Zaplamak çözüm değil’

        TBMM Kayıp Çocuk Komisyonu Başkanı Halide İncekara, kimseye hakaret etme amacında olmadığını belirterek, “Dizilerde şuuraltlarını yansıtıyorlar. ‘Zaplayın o zaman’ diyorlar. Benim diziyi zaplamam yetmiyor ki! Çocuğumun bindiği otobüsün şoförünün de zaplaması gerekiyor. Ben her yerde çocuğumu koruyamam ki! Zaplamak çözüm değil” dedi.

        Psikiyatrlar ne diyor?

        Dr. Tanju SÜRMELİ: (Psikiyatr)

        İlgi çekmek için şiddet ve cinsellik gibi içerik kullanıyorlar

        Ekrana yansıyan dizilerde senaristlerin toplumun ilgisini çekmek adına korkunç cinayet sahnelerini, korkuyu, kavgayı ya da cinsel içeriği sunmasını doğal karşılamak gerekir. Medyada bu tür unsurların sunulmasının çocuklar üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkisi nedir konusu, özellikle Amerika’daki çalışmalarda araştırılmıştır. Bu çalışmaların sonucu, etkilenme olasılığının düşük olduğu yönündedir.

        (Bakırköy Psikiyatri Tedavi ve Araştırma Merkezi BAPAM) Dr. Ayhan AKCAN:

        ‘Ruh hastası’ tanımı haksız değil

        İncekara’nın yorumu sert ama haksız değil. Çünkü senaristler hep abartarak en çok reytin alabilecek konularda süzgeç yapmadan, toplumsal sorumluluğu ön plana çıkarmadan cinsellik ve şiddet içeren konuları işliyorlar. Keşke sosyal psikiyatri, toplum bilim ve iletişim sosyolojisi bilenlerden danışmanlık isteseler. Tecavüz edenin haklı görüldüğü senaryo, tecavüzü haklı kılar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ