Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Abdurrahman Yıldırım Powell bir şeyi mi gizliyor?
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Aralık ayının sonunda yatırımcılar ABD merkez bankasının geçen haftaki toplantısında faiz indirimine başlayacağından ve yıl sonuna kadar toplamda altı hamle daha yapacağından neredeyse emindi.

        Ancak aynı Efesli Yunan filozof Herakleitos’un dediği gibi “Aynı nehre iki kez giremezsin.”

        Aralık ayından bugüne yalnızca 3 ay geçmesine rağmen köprünün altından çok sular aktı. Şartlar değişti.

        Geçen hafta başında pek çok portföy yöneticisi müşterilerine gönderdiği bilgi notunda Fed'in “şahin” açıklamalı bir toplantı arifesinde olduğuna işaret etmişti. Ancak gelinen nokta itibariyle Fed Başkanı Jerome Powell yine piyasaları terse yatırmayı başardı.

        Uzun süredir çok yüksekten uçan piyasaları faiz artışı yerine en azından konuşarak biraz dizginlemesi beklenen Powell bunu yapmadı.

        Aksine, açıklamalarıyla piyasaları yüksek uçuşlarında adeta destekledi.

        AYNI HATAYI TEKRARLADI

        Küresel ekonomi basını Powell’ın tutumuna kuşkuyla yaklaşırken genel düşünce “Fed ve Başkanı Powell enflasyon ateşine benzin dökmeye devam ediyor” olarak özetlenebilir.

        Yatırımcılar ise kendilerine şu soruyu soruyor: Bir yandan enflasyon ve büyüme tahminlerini yükseltiyorlar ancak diğer yandan da bu yıl üç faiz indirimi planını masada tutuyorlar.

        Bunlar nasıl bir araya geliyor? Fed’in gördüğü ama bizim kaçırdığımız şey tam olarak ne?

        Yapılan yorumlara göre Powell'ın açıklamaları özellikle finansal koşulların gevşemeye devam etmesini sağlıyor. Bu da talebi artırarak enflasyonu körüklüyor.

        Uzmanlar Powell’ın bu hatayı Aralık 2023'teki basın toplantısında zaten yaptığını ve atılan adımın finansal koşulların daha da gevşemesiyle bugün piyasalarda yaşanan coşkuyla neticelendiğine işaret ediyor.

        Ocak ve Şubat 2024'te ABD enflasyonu düşüşünü durdurdu hatta yukarıya çevirdi. Aralık ayındaki açıklamalardan sonra gelinen nokta atılan adımların doğal bir sonucuydu.

        Enflasyon ateşine yakıt taşındığına göre şimdi yine aynı şey olacak.

        O halde tünelin sonunda yine yükselen enflasyon beklemesine rağmen piyasalar bunu neden kutluyor? Fed piyasaların bilmediği neyi biliyor?

        Fed ve Powell şaşırtmaya devam ediyor.

        APPLE’IN YAPAY ZEKA YARIŞINDAN ÇEKİLMESİ

        Fed’in yanı sıra geçen haftanın en önemli konularından biri Apple'ın içerisinde bulunduğu kriz ortamıydı.

        Fed başkanı çarşamba akşamı güvercin yorumlarını yaparken aynı anda Wall Street'te endeksler tarihi rekorlar kırıyordu. Bu rekorlar çok daha dikkat çekici olabilirdi ama özellikle Apple'daki satışlar S&P 500 ve Nasdaq'ın büyük kazançlar elde etmesini engelledi.

        Şirket geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada AppleCar adlı otomobil projesini iptal ettiğini duyurdu. Apple’ın kurucusu Steve Jobs’un vasiyeti niteliğindeki bu projenin iptali hem borsada hem de Apple hayranları arasında büyük bir hayal kırıklığına neden oldu.

        Daha bu haberin sindirim süreci yaşanırken Apple geçen hafta bir bomba daha patlatarak ürünlerinde Google’ın ‘Gemini’ adlı yapay zeka programını kullanacağını duyurdu.

        Şirket ‘Gemini’ ile sadece doğrudan rakibi Google'dan tamamlanmamış ve sorunlu olduğu bilinen bir yapay zeka yazılımı almakla kalmadı aynı zamanda bu alanda herhangi bir şey geliştirmekten vazgeçtiklerini kabullenmiş oldu.

        Bu de, muhteşem 7’liden şimdilik bir şirketin yapay zeka yarışından çekildiğinin teyidi gibi.

        Gelişme Apple’ın yanısıra ABD borsalarının geleceği bakımından bir uyarı niteliğinde.

        Tesla ile başlayan yaprak dökümü devam ediyor.

        NVIDIA PARA BASIYOR

        Bu arada Nvidia önceden olduğu gibi geçen hafta da borsalarda fiyatları belirledi. 2.3 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşan şirket 2,6 trilyon dolarlık Apple'ı geçerek en değerli ikinci şirket olma yolunda hızla ilerliyor.

        Şirket CEO’su Jensen Huang geçen hafta düzenlediği lansman toplantısında yeni işlemcilerini tanıttı. Özellikle yapay zeka şirketleri için geliştirilen ‘Blackwell’ serisi büyük ilgi gördü.

        Gelen bilgilere göre yeni Nvidia çipi Blackwell'in önceki H100 çip modellerinden çok daha hızlı ve tasarruflu.

        Ancak bu işlemciler hız ve yeteneklerinin yanı sıra fiyatlarıyla da parmak ısırtıyor.

        Buna göre yeni Blackwell serisi işlemcilerinin adedi 30- 40 dolardan satılacak. Önceki model H100’lerin de başlangıçta 40- 45 dolardan satıldıkları belirtiliyor.

        Yapılan tahminlere göre şirket H100 modelinin satışlarından son 2 yılda yaklaşık 20 milyar dolar gelir elde etti.

        Toplam 500 bin adet satıldığı tahmin edilen bu işlemcilerin önemli bir kısmı Microsoft, Meta ve Google gibi şirketlere gitti. Bu şirketler kolay bulunmadıkları ve rekabet konusunda geri kalmamak için bu işlemcilerden 100 binlercesini daha yedek olarak satın aldı.

        Ancak Nvidia'nın yeni nesil ‘Blackwell’i tanıtmasıyla birlikte eskileri performans ve yüksek enerji tüketimi nedeniyle birden gözden düştü.

        Şimdi şirketler bir yandan milyar dolarlık ölü yatırımlarının neden olduğu zararı azaltmaya çalışırken diğer yandan yeni işlemciyi alabilmek için yarışa girişecekler.

        Yatırımcılar ise Yapay Zeka şirketlerinin karşılaştıkları bu milyar dolarlık işlemci zararlarından çok endişeli.

        Zira Nvidia her 2 yılda bir işlemcilerini tamamen yeniliyor. Bu da Microsoft, Meta ve Google başta olmak üzere yapay zeka alanında yarışan pek çok şirket için donanım tarafında giderek büyüyen bir zarar balonuna neden olacak.

        Yapay zekanın başarılı bir iş olup olmayacağını ise kimse bilmiyor.

        Ama şu ana kadar kürek satıcıları yapay zeka madenini kazanlarla büyük iş yaptı.

        Yapay zeka altını arayanlar çok para harcadı. Ama Nvidia harici henüz kimse altın damarını yakalamış değil.

        Sakın diğerleri altın bulmak yerine mezarlarını kazıyor olmasın?

        Aynı Efesli Yunan filozof Herakleitos’un dediği gibi “Aynı nehre iki kez giremezsin”.

        Bakalım üç ay sonra kim nerede olacak?