Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Muharrem Sarıkaya Üniversitede 40 yaş üstüne YZ eğitimi…  
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        BAŞLIĞA bakıp da eğitimin Türkiye’de verileceğini sanmayın…

        Bırakın 40 yaş üstüne verilmesini, henüz üniversitede okuyan gençler için dahi dersler arasına girmedi.

        Oysa üniversitelerde seçmeli dersler arasına konulsa amfilerde yer kalmaz…

        Başlığa konu durumdan da dün İngiltere’de yaşam süren bir yakın arkadaşımın yolladığı masaj sayesinde haberdar oldum…

        Singapurlu politikacının 40 yaş üstüne üniversitede eğitim verilmesine dönük konuşması madem iki gündür sosyal medyada da sınırlı sayıda yer almış…

        SOSYAL MEDYADAKİ O KONUŞMA

        Singapur Parlamentosunda Yapay Zeka (YZ) konusunda 40 yaş üstü insanlara üniversitede eğitim verilmesi için bütçeden pay ayrılmasını talep eden konuşmayı yapan kişi de 40 yaş üstü…

        Singapur Parlamentosu’nun 2015’ten bu yana üyesi olan, iktidardaki Halkın Hareket Partisi (PAP) milletvekili Wu Meng Tan…

        Politika ile daha yoğun uğraşmasına karşın, bir tıp adamı; önce ülkesinde tıp eğitimini almış, ardından doktora çalışmasını Trinity College’de tamamlamak üzere Cambridge Üniversitesi’ne gitmiş…

        Hatiplik başarısı da üniversite yıllarından geliyor; 2001 yılında Cambridge Union Society’nin Başkanlığı görevini üstlenmiş ve okulun “münazaracısı” olmuş.

        Dünya Üniversiteleri Münazara yarışmasında da 2003 yılında En İyi Bireysel Konuşmacı seçilmiş…

        Ülkesine dönüp siyasete atılmış, 2006 yılından bu yana da farklı kademelerde parlamentoda görev üstleniyor; 2015 yılından bu yana da PAP milletvekili olarak görev yürütüyor.

        Yakın geçmişte yine eğitim üzerine yaptığı konuşmayla da dikkatleri üzerinde toplamıştı.

        Singapur Parlamentosu’ndaki üç gün önceki konuşması ise oldukça etkileyici…

        Milletvekili Tan, 40 yaş üzerine üniversitede gençler ile birlikte eğitim verilmesi görüşünü savunurken çok etkili tezler ortaya koyuyor.

        Olaya 2023 Nisan ayında aynı kürsüde yaptığı konuşmayı anımsatarak giriyor ve aradan geçen 10 ay içinde öngörülerinin çok üzerinde bir teknolojik gelişmeye tanıklık edildiğini hatırlatıyor.

        GTP4, MİDJOURNEY5 VE SORA’NIN GÜCÜ

        Chat GTP’yi hayata geçiren OpenAI şirketinin “Sora” adını verdiği yeni YZ platformunu çıkardığını belirtiyor.

        Sora’nın video alanında başarılı işlere imza attığını, Hollywood stüdyolarında çekilenlere eş değerde, hatta daha iyi kalitede filmlerin küçük stüdyolarda yapılabilmesine olanak tanındığını belirtiyor.

        Metin girilmesine, bazı metinleri yazıya çevirmesinin dışında video işindeki başarısını da anımsatıyor.

        Bir yıldan çok az sürede ChatGTP, GTP4 ve MidJourney5 gibi yazılımların piyasada büyük etkiler yaptığını, makale de yazabilen YZ’lerin piyasaya çıktığını da sözlerine ekliyor.

        ABD müfredatında yer alan ileri düzey lise yerleştirme sınavına giren ChatGTP4’ün herkesten çok daha başarılı olduğunu, MidJourney5’in ise saniyede bir görüntüden, 30 görüntü işlemeye ulaşarak farklı bir noktaya ulaştığından bahsediyor.

        Bunun önemli bir yanı var, olayları fotogerçekçi, yani görenlerin gerçek olduğuna inanmasını sağlayacak her türlü görsel nesneyi işleme kabiliyetine ulaşması demek…

        Yani bir kişi orada değilse dahi, orada gibi gösterip, üstelik bunu bütün gerçekliliğiyle sergileme yetisine ulaşmak demek…

        Bu durum aslında siyah beyaz Lourel and Hardy sessiz filmden, hareketli, sesli ve renkli filme geçmekten çok daha ileri bir durum…

        Bu sayede henüz üretilmemiş bir ürünün üç boyutlu görüntüsünü de almak olası…

        TEKNOLOJİDEKİ HIZLI BAYATLAMA

        Parlamenter Tan olan biteni “teknolojideki hızlı bayatlama” olarak görüyor; bundan dolayı “değişimden kaçılmasının zor olduğuna” vurgu yapıyor.

        Teknolojideki bu değişimden kaçmanın ülkeler açısından kayıpla sonuçlanacağını, çünkü diğer veya rakip ülkenin bunu yapmaktan geri durmayacağını da anımsatıyor.

        “Bu yüzden dünyayı olduğu gibi olacağı gibi kabul etmeli ve insanlarımıza sahip çıkmalıyız; onları desteklemeliyiz” dedikten sonra da hedefini ekliyor…

        Söyledikleri etkileyici olduğu için buraya çevirisinin büyük bölümünü de bırakıyorum:

        “İşte bu nedenlerle 40 yaş üzeri Singapurluların yükseköğrenimde yeni bir diploma alabilmeleri için bütçeye konulacak destek çok önemli... Çünkü çok hızlı değişecek bir dünyada, 20 yaşında okulda eğitimde öğrendiklerimiz değişmiş, yerini yeni bir dünyaya bırakmış durumda… Orta yaşlı ve kariyerinin ortasında bir çalışanla 18,19, 20 ve üstündeki yaşlarda olanlarla birlikte öğrenmesi aynı zamanda yükseköğrenim kurumlarımızdaki eğitim deneyimini de dönüştürür. Çünkü yaşlı çalışanlar sınıfa yaşam deneyimini, yaşam becerilerini ve yaşayan bilgiliklerini getireceklerdir… Bunu sınıfa taşırken bile küçük gruplar halinde birlikte çalışarak birbirlerini yüceltirler… Genç ve yaşlı çalışanların birlikte yeni fırsatlar oluşturmalarına olanak tanırken derslikleri de dönüştürecektir...”

        Sonunda bu destek parlamentoda kanun kabul edilerek veriliyor…

        KALEM, KAĞIT ELDE ARZUHALCİ ARANIR

        Bundan böyle 40 yaş üstü Singapurlular üniversitelerin YZ programlarına katılıp, yeni bir diploma sahibi olurken, yaşamlarının bir parçası haline gelecek yeni teknolojiyi kullanma, hatta ona yön verme becerisine de kavuşacak…

        Hızla ilerleyen teknoloji çağında, teknolojik ilerlemeye ayak uydurmayan bir toplum olmaktan çıkacak.

        Wu Meng Tan konuşmasının ağırlıklı bölümünde de buna dikkat çekiyor.

        Çok haklı çünkü yakın gelecekte YZ ile ilgili gelişmeleri yakından izlemeyen, onu kullanma becerisine ulaşmayan, en azından cep telefonunda bir YZ platformu bulunmayanlar çok geride kalacak.

        Bir zamanlar mektup yazdırmak için elinde kağıt kalem arzuhalci arayan kişilerin durumuna düşecek…

        Üstelik bu arzuhalciler de adliye duvarının çevresinde önünde daktilosuyla oturmuş sizi bekliyor olmayacak, onlara ulaşmak da çok pahalı, bir o denli de zor olacak…

        YZ KONUSUNDA ALTI YILDIR EĞİTİLİYOR…

        Singapur, aslında 6 yıldır önemli yatırımlara imza atıyor.

        Yapay Zeka ile ilgili ilk adımını 2018’de attı ve 6 milyondan az nüfusu olan ülkede orta okul seviyesinde olan 13 yaş ve üstündekilerden yetişkinlere kadar 10 bin kişiye YZ eğitimi vermek için kolları sıvadı.

        Bununla da kalmadı, sanayide çalışmakta olan 2 bin kişiye de yine YZ eğitimini bedava verdi.

        Bunları yaparken YZ’nin etik değerler korunarak kullanılması ve geliştirilmesi eğitimini de ihmal etmedi.

        Ayrıca YZ öğrenmek isteyen herkese de “sosyal robot” uygulaması sundu.

        Bu haberler çıktığında dönemin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un bir sohbetimizde Türkiye’nin de benzer adımlar atmak için kolları sıvadığına ilişkin sözlerini anımsıyorum.

        Ama olmadı…

        EĞİTİMDE DÜNYA BİRİNCİSİ

        Singapur ise bugün eğitimde dünyanın birincisi haline geldi, matematik ve fen alanında büyük atılım yaptı.

        Bu da beraberinde duygusal zekası gelişmiş, yani başarısızlığına bahane üretmeden yoluna devam etmenin yöntemini bulmaya çalışan bir topluma dönüşmelerine neden oldu.

        Yakın gelecekte YZ konusunda önemli bir noktaya gelecekleri de açık.

        Umarım Türkiye de bu konuda açığını kapatır, tedavülden kalkıp antika haline gelmiş kurşun kalem ve kağıt elde “katip arzu halini yaz yâre böyle” diye dolaşır hale gelmez…

        Bu konuda büyük emekler harcayan Dr. Erdem Erkul’un da kayda geçirdiği gibi, Singapur “YZ Çağı”na hazırlanıyor; algoritmaların ve YZ’nin iş dünyasına dönüştüğü dönemle yurttaşlarını bu çağa uyumlu hale getiriyor.

        Aşağıda Wu Meng Tan’ın konuşmasını alıntılayan sosyal medya görüntülerini bırakıyorum; ellerine sağlık Türkçe çevirilerini de koymuşlar…

        İzleyen meselenin ne olduğunu ve nereye gittiğini daha iyi anlar…