Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Saatler ne zaman geri alınacak?, Akıllı telefonlarda yaz saati ayarlaması, Yaz saati uyarısı

        Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD)Genel SekreterÖmer Kavas, 26 Ekim'deyaz saatinin sona ermesi vesaatlerin geri alınmasından önce akıllı telefon sahiplerine,saat ve tarih ayarları menüsünden otomatik tarih ve saatdilimini seçmeleri önerisinde bulundu.

        Kavas, yaptığı açıklamada, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 31 Mart'ta ileri alınan saatlerin, 26 Ekim'de 1saat geri alınacağını anımsattı.Her yıl,yaz saati uygulamasının sona ermesine rağmensaatlerini geri almayı unutan vatandaşların mağduriyetyaşadığına dikkati çeken Kavas, akıllı telefon kullanıcılarına bu türsıkıntılar yaşamamaları için önerilerde bulundu.

        Akıllı telefonların saatlerinin otomatik olarak ayarlanabildiğini ifade edenKavas, bunun için kullanıcılarınsaat ve tarih ayarları menüsünden otomatik tarih ve saatdilimini seçmeleri gerektiğini belirtti. Operatörlerin birlik sağlamak için zaman bilgileriniuydular üzerinden sağladığını kaydeden Kavas,"Kullanıcılar, otomatiktarih ve saatdilimini seçtiğinde telefon, uydudan aldığı zaman bilgisi ile kendini güncelliyor. Bu nedenle kullanıcının manuel olarak saatini geri almasına gerek kalmıyor. Böylece saatini geri almayı unutan vatandaş, bundan dolayıertesi gün işe geç gitmek ve benzeri mağduriyetleryaşamıyor"diye konuştu.

        Saatlerin otomatik olarak geri alınmasının ağ destekli saat seçimikullanılanbilgisayarlar ve uydu alıcı cihazları üzerinden yayın sağlayan platformlar için de geçerli olduğunu ifade eden Kavas, kullanılan elektronik cihazlardabu özelliklerinolmaması ya da menü seçimlerinin belirtilen şekilde yapılmaması durumunda bu cihazların saatlerin ayarınınmanuel olarak yapılması gerektiğinin altını çizdi.

        Tasarruf yaklaşık 1 milyar kilovatsaat

        Türkiye'de, 1925'te çıkarılanGünün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanuna dayalı olarak uygulananyaz saati uygulaması, 26 Ekim Pazar günüsona erecek.Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 31 Mart Pazartesi günü 03.00'ten itibaren 1saat ileri alınan saatler, 26 Ekim Pazar günü04.00'ten itibaren 1saat geri alınacak.

        Saat değişiminden beklenen fayda ve tasarrufyaz saati uygulamasında gerçekleşiyor.Bütün bu değişimler, AB'deki saat düzenlemesine paralel yapılıyor.İlkbaharda başlayıp sonbaharın ortasında biten 7 aylık uygulama ile 800 milyon-1 milyar kilovatsaat arasında elektrik tasarrufu yapıldığı tahmin ediliyor.Bu tasarruf miktarı orta ölçekli bir hidroelektrik santralin yıllık üretimine karşılık geliyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ