Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Baraj meselesi nasıl çözülecek?

        Esra YAZDIÇ DEMİR / HT GAZETE

        Anayasa Mahkemesi, seçimlerdeki yüzde 10 ülke oy barajının hak ihlali olduğu yönündeki bireysel başvuruları, ‘yetkisizlik’ gerekçesiyle reddetti. Bu durumda, haziran ayındaki genel seçimlerde yine yüzde 10 baraj uygulanacak. Ancak Yüksek Mahkeme’nin kararı, tartışmaları bitirmedi. AK Partililer destek verirken, muhalefetten de eleştiriler yükseldi. CHP, barajın yüzde 3’e düşürülmesini içeren kanun teklifini bir kez daha TBMM Başkanlığı’na sundu. Peki kararı destekleyenlerin ve eleştirenlerin gerekçeleri neler? Muhataplarına sorduk.

        ‘İnanıyorum ki uzlaşma sağlanacak’

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık: AK Parti olarak bizim bu noktada 3 önerimiz var: Bir tanesi dar bölge ve sıfır baraj. İkincisi, daraltılmış bölge. Türkiye’nin 3 veya 5 milletvekilinden oluşan bölgelere ayrılması. Son öneri ise, bugünkü durumun devamı. Muhalefet ‘Biz hiçbir şey istemiyoruz, sadece barajı kaldırın’ noktasında durdu. Anayasa Mahkemesi’nin kararını isabetli buluyorum, Meclis’in iradesine müdahale etmemek noktasında doğru bir karar. Önümüzdeki dönemde bu konuyu artık siyaset kurumu tartışacak. İnanıyorum ki belirli bir noktada da uzlaşma sağlanacak.

        ‘Kaldırılması bir hayal’

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop: Barajın kaldırılması bir hayal. Bunun için bir ittifak lazım. ‘Gelin barajı sıfırlayalım’ dediğimizde buna yanaşacak mı muhalefet partileri? Şimdi herkes seçim öncesi rant sağlamak için konuşuyor. Siyasi yorumdan öteye giden bir durum yok. Bir de bu yolu açmak doğru mu, ona da bakılmalı.

        ‘İstikrar önemli’

        AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can: Yönetim de istikrar, temsilde adalet kuralı önemli. Uygulanan sistemde Meclis’in yüzde 95’i temsil ediliyor. Tabii ki baraj yüksek. Ancak CHP ve MHP’nin, barajın düşürülmesi konusunda Meclis’te bir girişimde bulunacaklarını sanmıyorum

        ‘Şartlar belirler’

        MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk: Demokrasi nin engellerle yoluna devam etmesi çok zor. Ancak birtakım kavramlar da şartlara göre oluşmuştur. Bir tek HDP açısından önem arz ediyordu baraj karmaşası. HDP de ‘Baraj tehlikemiz yok’ dediğine göre bir beis yok.

        ‘AKP’den sinyal almadık’

        HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken: AK Parti seçimden önce bir Anayasa paketi ile bu işi çözebilir. Ancak AKP’den baraja ilişkin bir düzenleme yapılacağı yönünde bir sinyal almadık.

        ‘Meclis’te olmazsak bunu sistem düşünsün’

        HDP Van Milletvekili Kemal Aktaş: Barajın düşürülmesi önemli ve gerekli bir hamleydi ama yapamadılar. Antidemokratik siyasetin yürütülmesi konusundaki direnci yeniden gösterdiler. Bugünden sonra da, Türkiye’deki bu antidemokratik uygulamayı ortadan kaldırmak için halkımızın gücüne inanıyoruz. Barajları yıkacağız. Biz Meclis’te olmazsak bunu rejimin kendisinin düşünmesi gerekir.

        ‘Kapıları kapattılar’

        CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek: İstense Meclis’teki 4 siyasi partinin girişimi ile bir düzenleme yapılabilir. CHP ve HDP barajın düşmesini istiyor ama aynı şey AKP ve MHP için geçerli değil. Kapıları kapattılar. Halbuki Anayasa’ya geçici madde eklenerek baraj sorunu 2015 seçimleri için aşılabilir.

        ‘Maç bitmedi’

        BBP Genel Başkanı Mustafa Destici : Karar iktidarı rahatlattı, ama Türk demokrasisine büyük bir darbe vurdu. Elbette ki bu maç burada bitmeyecek. Önümüzdeki seçimlerde herhangi bir adayımız seçilecek oyu alırsa, inanıyoruz ki başvurduğumuzda Anayasa Mahkemesi o kişiyi milletvekili olarak Meclis’e gönderecektir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ