Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Şamil Akpulat 1.5 saat sonra canlandı

        HABERTÜRK HABER MERKEZİ

        IĞDIR’da kalp krizi geçirdikten sonra kalbi duran 5 çocuk babası Şamil Akpulat (35), doktorların 85 dakika süren kalp masajı ve pıhtı eritici tedavisi sayesinde yeniden hayata döndü. Müdahaleyi yapan Iğdır Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Abdullah Cirit, “Normalde kalp durduktan 20 dakika sonra ölüm süreci başlar. 45 dakika sonra ise hastaların yeniden canlandırılması mümkün olmaz. Ama biz yoğun çabamız sayesinde 85 dakika sonra kalbi çalıştırdık. Üstelik hastanın beyninde ve vücudunda herhangi bir hasar oluşmadı. Bu çok nadir görülen bir durum” dedi. Habertürk’e konuşan Şamil Akpulat ise, o anları hatırlamadığını belirterek, “85 dakika ölmüşüm, sonra yeniden doğdum. Hayat bana ikinci bir şans verdi” ifadelerini kullandı. Mucize geri dönüşü, uzmanlara sorduk. Kalbi duran bir hastanın 85 dakika sonra, üstelik vücudunda ve beyninde hasar oluşmadan yeniden canlanması mümkün mü?

        Medical Park Antalya Kalp Hastanesi Direktörü Prof. Hüseyin OKUTAN: ‘Müdahaleyi bırakmamak lazım’

        “KANI sulandıran ilaç verilmiş, müdahale yapılmış ve hasta döndürülmüş. Aslen bu, kalp durduktan 1.5 saat sonra yapılan bir müdahale değildir. Zira bu kadar uzun sürede organların hasar görmemesi imkânsız. Kalp durdurularak yapılan ameliyatlar var. Vücut ısısı düşürülüyor, dolaşım ve solunum durduruluyor, operasyon bittikten sonra hasta tekrar canlandırılıyor. Ama bunlar özel teknikler, bu olay böyle bir şey değil. Buradan çıkarılması gereken ders şu: Hasta öldü diye, müdahaleyi bırakmamak lazım.”

        Acıbadem Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Alpay Turan SEZGİN: ‘Takdire şayan’

        “DOKTORLARIN kalbi duran hastadan vazgeçmeyip müdahale devam etmesi takdire şayan. Olabilecek bir şey. Bir taraftan solunum desteği, diğer taraftan kalp masajıyla, başarılı bir müdahale yapılmış. En önemlisi, kalbi durduğu anda ani müdahale edilmiş olması. 5 dakika geç müdahale edilseydi, kalp çalıştırılsa dahi felç kalma durumu olabilirdi.”

        Medical Park Bahçelievler Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Barbaros KINOĞLU: ‘Nadir de olsa mümkün’

        “85 dakika çok uzun bir süre. Nadir de olsa bu tür vakalarla karşılaşabiliyoruz. Hastanın yaşının genç olması da önemli etken. 85 dakikalık zaman dilimi içerisinde zaman zaman kalpten cevap alınmış, bu sebeple masaj sürdürülmüştür.”

        Uzman Dr. Emre TOPAL: ‘Felç olmaması büyük şans’

        “BEYINDE hiçbir hasar bırakmamış olması gerçekten bir şans, ama böyle vakalar görebiliyoruz. Verilecek ilaçlarla birlikte çok düzgün bir kalp masajı, kalp çalışmasa bile atardamarlar içerisinde kısmen de olsa kan sirkülasyonunu sağlayabilir.”

        Akdeniz Üni. Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Ömer BAYEZİD: ‘Böyle bir olay tıbben imkânsız’

        “85 dakikadan sonra geri dönüş mümkün değil. Tansiyon çok düşük olduğu ve nabız alınamadığı için, hastanın kalbinin durduğu sanılmıştır. Tansiyon 50- 60 civarındaysa nabız alınamayabilir ama kalp çalışmaya devam ettiği için organlar beslenir. Hasta monitöre bağlı olmadığı için de kalbin çalışmaya devam ettiğini fark etmemişlerdir. Zira kalp durduktan 5 dakika sonra solunum biter, hayati fonksiyonlar sona erer. Ancak eğer kalp durduktan hemen sonra masaja başlanırsa ve solunum desteği sağlanırsa, hasta 1 saat kadar bir sürede yaşama döndürülebilir. Kalp masajıyla vücuda kanın pompalanması sağlanır.”

        Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Ali GÜRBÜZ: ‘Geri döndürdüğümüz hastalar var’

        “NORMALDE kalp durduktan sonra 3-4 dakikalık bir zaman vardır. 85 dakika gibi uzun sürede masaj ve suni teneffüsle hastanın yaşama dönmesi mümkün ama çok nadirdir. Demek ki iyi müdahalede bulunmuşlar. Bizim de böyle döndürdüğümüz hastalar var.”

        İÜ. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Gökhan İPEK: ‘Müdahalenin hastanede olması önemli’

        “HASTANIN o anda hastanede olması onun için şans. Tekrar canlandırma sürecinde hastada bir belirti yoksa, ölü kabul edilir. Arkadaşlar 85 dakikalık müdahale esnasında muhakkak arada kalp ritmi almışlardır. Biz ekip olarak bu işlemi yaparken beyin ölümü belirtilerine bakarız. Beyin ölümü gerçekleşmemişse sonuna kadar müdahaleye devam ederiz. Bu 45 dakika da olur, 185 dakika da.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ