Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik "Yazarlar magazin soytarısı oldu"

        Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Şarköy Meslek Yüksekokulu Turizm Programı öğrencileri tarafından davet edilen Şair, yazar Cezmi Ersöz okulun konferans salonunda gençlerle bir araya geldi.

        DORUK ÖNAL / ŞARKÖY / AJANS HABERTÜRK

        Konuşmasına "Bir şeyler daha iyiye gidecek diye bir inancım var" diyerek başlayan Cezmi Ersöz, "O kadar acılar çekildi ki bu ülkede, hep kötüyü görmeye alıştırıldık. Bu bir saplantı haline geldi. Bu karamsarlık bizlerdeki bir şeyleri değiştirme enerjisini törpüledi, neredeyse yok etti. Yeniliklerden ve çaba göstermekten korkar hale geldik. Her kuşağın kendi sorunları sıkıntıları var. Üsten bakmak bana çok anlamlı gelmiyor. Biz ne acılar çektik, neler gördük demenin bir anlamı yok, bunlar boş sözler" dedi.

        Kabataş Erkek Lisesi'nde okuduğunu belirten Ersöz, erkek okulu olması nedeniyle, erkek öğrencilerin yatakhaneden direkt sınıfa yüzünü yıkamadan, dişini fırçalamadan geldiğini ifade ederek "Bayan öğrenci olmadığı için beğenilme duygusu olmuyor. Bizim sınıfta 3 orangutan, 2 şempanze vardı. O şempanzelerden ikisi şimdi bakan" dedi.

        Yazma gücünü, enerjisini hayattan aldığını ifade eden Cezmi Ersöz "Yazı gücümü hayatın örselenmesinden, hayal kırıklıklarından alıyorum. Beni arkadaş, dost değil hayatın kendisi yazmaya itiyor.

        Bu kırıklarla, örselenmişliklerle yaşıyor ve yazıyorum. Gençlere yeni insanlar tanımalarını, yeni yerler keşfetmelerini, mezarlıkları dolaşmalarını, yaşlılarla, çocuklarla konuşmalarını öneren Cezmi Ersöz, "İnsanı tanıyın" dedi. Ersöz "Kitap okumak hayatınıza büyük derinlikler katacaktır. Sizi zenginleştirecektir" diyerek gençlere bol bol kitap okumalarını, edebiyat dergileri almalarını önerdi. Ersöz, batıda kitap okumanın çok yaygın olduğunu ifade ederek, "Kitap almaya fazla paranız yoksa, korsan kitap alın, yeter ki okuyun" dedi. En çok korsan kitabı satılan 10 yazar arasında olduğunu ifade eden Ersöz, bir kez korsan satıcıdan kitap aldığında yaşadığı tartışmayı ve korsan satıcıya imzalayarak kitabını nasıl verdiğini mizahi bir yolla anlattı.

        "Yazarlar magazin soytarısı oldu, palyaço oldu"

        Halkla aydın arasındaki bağın koptuğunu belirten Ersöz, geçmişte edebiyatçıların ülke ve dünya gündemine yönelik yaptığı açıklamaların günümüzde yapılmamasının, edebiyatçının okuru müşteri olarak görmesinden kaynaklandığını ifade etti.

        Cezmi Ersöz, enformasyon kirliliğinden rahatsız olduğunu belirterek "İnsanlar doğru dürüst bilinçlendirilmeden, magazin kültürünün egemenliği altına sokuldu. Sistem güçlü, aydın 25 sene önce olduğu gibi ağırlıkta değil. Toplumu değiştirme, dönüştürme gücüne edebiyatçılar sahip değil. Okur artık müşteri. Çok satmak en büyük amaç oldu. Yazarlar magazin soytarısı oldu. Görünür olmak zorunlu oldu. Yazar magazin basınının palyaçosu oldu. Piyasa baskısı yazarın direncini kırdı. Toplumu pek karşısına almamak için ortada yazıyor. Okur kaybetmek korkusu asla bir yazarı tarihe mal etmez" dedi.

        Konuşmasının sonunda öğrencilerin sorularını yanıtlayan Cezmi Ersöz daha sonra kitaplarını imzaladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ