Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Osmanlı Devleti nerede kuruldu?

        Yalova Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi'nin Yalova'da ortaklaşa düzenlediği sempozyumda konuşan Bilken Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil İnalcık, 1993 yılında yayınladığı tebliğde, Osmanlı devletinin Yalova'da kurulduğu tezini tekrarladı. Yalova'daki seminerde konuşan İnalcık, Osmanlı'nın Kayı boyundan geldiği savının da hurafe olduğunu iddia etti.

        Termal'de Yalova ve Bilkent üniversiteleri tarafından düzenlenen Osmanlı Devletinin Kuruluş Tarihi Sempozyumu, Yalova'nın Termal ilçesinde bir otelde yapıldı. Burada konuşan Bilkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Halil İnalcık, Osmanlı Beyliği'nin devlet statüsünü 1302 yılında Yalova'da Bizans'a karşı yaptığı Bafeus Savaşı'yla kazandığını iddia etti. İnalcık, 70 yıldan bu yana da bu konudaki gerçekleri dünyaya anlatmak için uğraş verdiğini anlattı.

        Türk devletlerinde hanedanın kurulması için hutbe okunması ve sikke bastırılması gerektiğini ifade eden Prof. İnalcık, ''Osmanlı, Karacahisar'da payitahtını kurduğu zaman, çoğu Müslüman olan halk, kadı tayin edilmesini ve hutbe okutulmasını istemişti. Bunun üzerine camilerde hutbe okutulup kadı tayin edildi. Bunun olduğu tarihi, tarihçiler iki asır sonra 1299 olarak kabul etmişlerdir ve öyle süregelmiştir. Bu zamanlarda sikke basımı da söz konusu değildir. Bunların çoğu hurafeden ibarettir'' diye konuştu.

        İnalcık, Osmanlı'nın Oğuzların Kayı boyundan geldiği konusunun da hurafeden ibaret olduğunu iddia ederek, "Türk ananelerinde hakanlığa namzet olanlardan birinin zafer kazanması gerekiyor. Osman Gazi, sınırda kendi dönemindeki alplerle mücadele ediyor. Burada tarihçi hangi eseriyle öteki alpleri gölgede bıraktığına bakmalı. İşte bu hadise Bafeus Savaşı'yla gerçekleşmiştir. Yani kendisinden sonra oğlunun hiç itirazsız beylik tahtına oturması, hanedanın kurulmuş olması tarihçinin tespit edeceği en önemli şeydir. Orta Çağ'da hanedan demek devlet demektir. İşte bunu temin eden, Osmanlının büyük Bafeus Zaferi'dir" şeklinde konuştu.

        BU TARİH BİZANS KAYNAKLARINA DA GEÇTİ

        Osmanlı'nın kurulduğu tarihin Bafeus Savaşı'nın Bizans kuvvetleriyle Osman Gazi komutasındaki ordu arasında geçtiğini, bu tarihin Bizans kaynaklarında da geçtiğini anlatan İnalcık, bu çok önemli savaş konusunda Türk kaynaklarında hemen hiçbir şey bulunmadığını söyleyerek, "Bu savaşın neticesinde Osman'ın şöhreti yayılmıştır. Her taraftan onun emri altına Türkler gelmeye başladı. Demek ki bir ordu sahibidir. Demek ki bu zafer Türk ananesine göre kut sahibi olduğu zaferdir. Kendisinden sonra Orhan hiç itirazsız tahta geçmiştir. İşte bu sebeple bu tarihte bir hanedan olarak kurulduğunu söylüyorum. Bu zamana kadar 1299 olarak kabul ettik. Şimdi (Bu nereden çıktı) diyorlar. Delillerimle, kaynaklarımla ispat ediyorum. Lütfen okuyun" diye konuştu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ