Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Genel af çıkar mı?

        CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun partisinin Batman İl Kongresi'nde "Toplumsal barışın bir parçası olacaksa genel affa 'evet' deriz" ortalığı karıştırdı. Hem iktidar hem de muhalefet partilerinden farklı tepkiler alan açıklamaya, CHP Grup Başkanvekili Hakakı Süha Okay da "Terörle mücadele halen devam ederken af sözkonusu olamaz" diyerek olumsuz baktıklarını anlattı.

        -CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ KILIÇDAROĞLU: ''TOPLUMSAL BARIŞIN BİR PARÇASI OLACAKSA GENEL AFFA 'EVET' DERİZ''

        CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, ''Toplumsal barışın bir parçası olacaksa genel affa 'evet' deriz'' dedi.

        Partisinin il kongresinde konuşan Kılıçdaroğlu, siyasi ahlak yasasının olmadığı bir yerde yolsuzluğun önlenemeyeceğini savunarak, iktidara geldiklerinde ilk iş olarak siyasi ahlak yasası çıkaracaklarını bildirdi.

        Demokratik Açılım sürecine değinen Kemal Kılıçdaroğlu, sorunun çözümü için gerektiğinde genel affa destek verebileceklerini ifade ederek şöyle devam etti:

        ''Bu sorunu çözmeye talibiz, kardeşlik içinde çözeceğiz. Sağlıklı, güçlü bir ekonomi politikası izleyerek çözeceğiz. Herkesin düşüncesini özgürce ifade edebileceği bir Türkiye yaratarak çözeceğiz. Toplumsal barışın bir parçası olacaksa biz genel affa 'evet' deriz. İktidara geldiğimizde bu bölgede, kesinlikle ama kesinlikle hiçbir özelleştirme yapılmayacaktır. Devlet gelip burada fabrika kuracaktır.''

        -KCK OPERASYONLARI-

        KCK operasyonları kapsamında BDP'li belediye başkanlarının tutuklanmasını da eleştiren Kılıçdaroğlu, uygulamanın yanlış olduğunu savundu.

        CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

        ''Seversin veya sevmezsin ama bu millet oy verdi mi, belediye başkanı yaptı mı? Evet. İfadesini alacaksanız, hukuku adam gibi çalıştırıp davet edersin gelir ifadesini verir. Peki, eline kelepçe vurup sıraya dizip boy boy fotoğrafını çekmek dünyanın hangi modern ülkesinde var. Cebinde yarım limon çıktı diye küçük çocuğu tutuklayıp hapse atacaksın. Bunu kabul etmiyorum. Bu çocuklar bizim çocuklarımızdır. Çocukları suçlamayacaksın. Ona taş attıran mekanizmadan kurtaracaksın.''

        -AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ BOZDAĞ: ''GÜNDEMİMİZDE GENEL AF YOK''

        AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, ''Gündemimizde genel af yok'' dedi.

        Bekir Bozdağ, AK Parti Genel Merkezi'ne gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

        Bozdağ, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun, ''Toplumsal barışın bir parçası olacaksa genel affa 'evet' deriz'' açıklamasının hatırlatılması üzerine, ''Gündemimizde genel af yok'' dedi.

        Bekir Bozdağ, Anayasa değişikliği konusunda partilerle yapılacak turlar konusunda sorulan bir soruya da ''Daha takvimlendirme yapmadık. Bu konuda görüşmelerimiz olacak, ama şu an için bir şey yok. Bu konuda sizi bilgilendireceğiz'' yanıtını verdi.

        -CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ OKAY: ''TÜRKİYE'DE HALEN TERÖRLE MÜCADELE EDİLİYORSA, TERÖR DAĞDAN ŞEHİRLERE İNMİŞSE, BİR AF SÖZ KONUSU OLAMAZ''

        CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, ''Türkiye'de halen terörle mücadele ediliyorsa, terör dağdan şehirlere inmişse, bir af söz konusu olamaz'' dedi.

        Okay, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Çanakkale'den gelen CHP Ezine Kadın Kolları üyelerini kabulde, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun, ''Toplumsal barışın bir parçası olacaksa genel affa 'evet' deriz'' açıklamasının hatırlatılması üzerine Okay, genel affın ön şartının, toplumsal barış olduğunu ifade etti. Okay, toplumsal barış için önce terörün bitmesi, anaların gözyaşının dinmesi, silahların bırakılması, dağdaki teröristin teslim olması ve terörle yaşayan bir ülke olmaktan çıkılması gerektiğini söyledi. Okay, ''Bundan sonra, çok doğal ki bir barış ve kardeşlik projesi olarak, ondan sonraki süreçte genel af düşünülebilir'' dedi.

        Okay, genel affı, ''yeni, temiz bir sayfa açmak, geçmişin tartışmalarını geride bırakmak'' olarak tanımlayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

        ''Ama bugün Türkiye'nin gündeminde toplumsal barışa, toplumsal barışın sürecine ilişkin beklentiler gerçekleşmiş durumda değildir ve gerçekleşme sürecinde de değildir. Türkiye'de halen terörle mücadele ediliyorsa, terör dağdan şehirlere de inmişse; teröristler can almaya devam ediyorsa, bu konjonktürde bir af söz konusu olamaz. Ama af, bir toplumsal uzlaşmadır. Toplumsal uzlaşmanın konjonktürü oluşmadan, toplumsal uzlaşma için af olmaz. Önce affın alt yapı koşulları oluşur, ondan sonra ihtiyaç varsa, bu Türkiye'nin gündemine gelebilir.''

        -''DEPREM DEĞİL, BİNALAR ÖLDÜRÜYOR''-

        Elazığ'da meydana gelen depremde hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara geçmiş olsun dileğinde bulunan Okay, Türkiye'de depremin değil, binaların öldürdüğünü belirtti.

        Okay, Türkiye'yi yöneten siyasal yapılanmanın, doğal afetlerin ardından kaderci bir anlayış içinde olduğunu ileri sürdü.

        CHP'li Okay, imar ve inşaattan kaynaklanan, sonu acı, gözyaşı olan doğal afetlerin yaşandığını ifade etti.

        8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne de işaret eden Okay, her türlü yasal düzenlemelere karşın, kadınların hak ettiği yerde olmadığını vurguladı. Okay, kadınların, parlamentoda, siyasi partilerde ve yerel yönetimlerdeki temsil oranının düşüklüğüne işaret etti.

        -BDP GRUP BAŞKANVEKİLİ BENGİ YILDIZ: "BATMAN'DA SÖYLEDİKLERİNİ MECLİS KÜRSÜSÜNDE DE TEKRARLASIN"

        BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdarolu'nun genel af konusundaki sözlerini önemsediklerini belirterek, "Anadolu'da bir özdeyiş var. 'Karakol'da doğru söyler mahkemede şaşar'. Nedense bölgeye giden partiler bölgeye gittiklerinde oradaki gerçekliği görüp belirli doğruları söylüyorlar ama Ankara'ya geldiklerinde, Meclis'e geldiklerinde hemen çark ediyorlar" dedi.

        Kılıçdaroğlu'nun Batman'da önemli bir açıklama yaptığını ifade eden Yıldız, "Anadolu'da bir özdeyiş var. 'Karakol'da doğru söyler mahkemede şaşar'. Nedense bölgeye giden partiler bölgeye gittiklerinde oradaki gerçekliği görüp belirli doğruları söylüyorlar ama Ankara'ya geldiklerinde, Meclis'e geldiklerinde hemen çarkediyorlar" diye konuştu.

        Affın toplumun beklediği bir mesele olduğunu dile getiren Yıldız, buna karşın Kürtler ve bu sorunun çözülmesi açısından aftan çok bir toplumsal barış yasasının devreye girmesi gerektiğine inandıklarını kaydetti. Bu meselenin, diğer problemlerle birlikte ele alınması gerektiğini kaydeden Yıldız, "Af aslında CHP açısından, 'Kürtler suç işlemiş, biz de onları bağışlayalım' manasına geliyor. Bazen iktidar partisi de aynı şeyi dillendiriyor. Biz Kürtlerin sürdürdüğü mücadelenin bir demokrasi, insan hakları meselesi ve bu meselenin de bütün yönleri görülerek çözüm üretilmesi gereken bir alan olduğunu düşünüyoruz. Af da onun taçlandırılması ve en son aşamasıdır. Onunla birlikte ele alınması gereken bir meseledir. Sonda yapmamız gereken şeyi en başta ve olayın gerçekliğine uymayan bir şekilde ortaya koyarsak çok çözüm üretici olmaz" şeklinde konuştu.

        Türkiye'de af ya da pişmanlık adı altında çok düzenlemelerin yapıldığını ama bunların hiçbirinin çözüm getirmediğini gördüklerini anlatan Yıldız, 'kriminal bir olay, bir asayiş olayı oldu, bunları da affedelim' şeklindeki bir yaklaşımın, halen sorunun gerçekliğinin görülmediğini ortaya koyduğunu bildirdi. CHP'nin bölgeye gidip aftan bahsetmesinin bile önemli olduğunu ifade eden Yıldız, en azından sorunu görmesinin önem taşıdığını bildirdi. Yıldız şunları kaydetti:

        "En azından gittiklerinde, 'Biz görmüyoruz, bu olayı görmezlikten geliyoruz' diyemiyorlar. Çünkü sorun çok yakıcı. Onun için Sayın Kılıçdaroğlu, o açıklamasını umarız ki Parlamento'da da tekrarlar. Samimiyetin ölçüsü o. Batman'da söylediğini eğer yarın Grup Başkanvekili sıfatıyla kürsüye çıkıp tekrarlarsa...'Orada bir sorun var ve biz bu sorunun çözümünü şurada görüyoruz' diyerek bir projeleri olduğunu göstermesi lazım. Bütün eksikliğine rağmen Kılıçdaroğlu'nun bu yaklaşımını önemsiyoruz. CHP'nin bunları görmesi bizim açımızdan önemlidir. Yüzde yüz bizim gibi düşünmüyorlar diye olumlu önerilere kapalı değiliz."

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ