Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Bu fotoğraf tartışma yarattı

        Geçtiğimiz aylarda sigara paketlerinin üzerine konulan resimlerin sigarayı bıraktırmada etkili olup olmayacağı tartışmaları sürerken buna yeni biri daha eklendi.

        Sağlık Bakanlığı, sigaranın zararlarını anlatmak için paketlerin üzerine konulan resimlere itiraz etti, 'yatakta ayrı oturan çift' resminin, ''Türkiye gerçeklerine uygun olmadığını'' belirttiği iddia edildi. Bakanlık'tan buna ilişkin de bir açıklama geldi. - Sağlık Bakanlığı, sigara paketleri üzerinde bulunan ve sigaranın zararlarını anlatmak için kullanılan uyarı resimleriyle ilgili Tütün ve Alkol Düzenleme Kurumu'na (TAPDK) bir yazı gönderdiklerini belirterek, ''Söz konusu yazının konusu, haberde iddia edildiği gibi 'yatakta ayrı oturan çift' resmine itiraz değil, sigara paketleri üzerinde bulunan uyarı resimleri ile ilgili bir takım tavsiyelerdir'' dedi. Fakat buna ilişkin bir tartışma başladı. Bazıları zaten resimlerin faydalı olmadığını söylerken, bazıları da sigara paketlerinin üzerindeki resimlerin çok masum olduğunu savundu.

        Peki uzmanlar bu olay için ne söyledi? İşte yanıtlar...

        "MUHAFAZAKAR OTORİTELER KENDİ GÖRÜŞLERİNCE KARAR VEREBİLİR"

        Psikiyatr Prof. Dr. ARİF VERİMLİ:

        Tütün bağımlılığı nikotnin bağımlılığı da, madde bağımlı gibi bir meseledir. Tütün de bağımlılık yapan bir maddedir. Diğer bağımlılıklarla aynı prensip içinde yer alır. Tütün bağımlılığı da zarar verir. Bunun için "Sigara insanı öldürür", "Sigara kanser yapar" gibi uyarıların sadece sigarayı kullanmayacaklar üzerinde olumlu etki yaptığını söyleyebiliriz. Sigara bağımlıları zaten riskleri göz önüne alarak hareket ediyorlar. Öldürücü olduğunu bilerek sigara içiyorlar. Bana göre sigara kutuları üzerindeki uyarılar ve resimler bağımlılıkta caydırıcılık konusunda yeterli değil. Sadece sigarayı başlamayı önleyebilir. Sağlık Bakanlığı'nın itirazına gelecek olursak, resimlerin içeriğinin ne olacağı konusunda otoritelere söz düşer. Muhafazakar otoriteler, kendi görüşleri çerçevesinde daha kapalı bir karar verebilir. Veya tam tersi otoriteler farklı uygulamalar yapabilir.

        "TEK BİR YERDEN DEĞİL, DAHA GENEL ÇALIŞMALAR YAPMAK LAZIM"

        İlahiyatçı BEYZA BİLGİN:

        Bizim evde sigara kullanan olmadığı için paketlerdeki resimleri görmedim. Ancak başka ülkelerde bu uyarılar ve resimler sigara paketlerinin üzerine çok uzun zaman önceden konulmuştu. Ama birçok insan sağlığa zararlı olmasına rağmen sigara kullanıyor, insanlar gergin olduğu anda bir sigara içip rahatlıyor. Bu onları felakete götürecek ama kendilerini alamıyorlar. Bu yüzden erken zamanlarda, sağlıklı beslenme gibi, sigara konusunda da başlamayı önleyici tedbirler alınmalı. Sigara paketlerinin üzerindeki cinsellikle ilgili resim bazı grupları rahatsız edebilir, bazılarını etmeyebilir. Belki de bazı insanlar bu resim sayesinde sigarayı yatak odasına bile sokmayabilir. Ama bazılarını da bu resimin olması etkilemez. Bu yüzden tek bir yerden değil daha genel çalışmalar yapılmalıdır. Bunun dinle alakası yok.

        "YATAKLI FOTOĞRAF ÇOK MASUM, DAHA MASUM OLMAYAN BİR RESİM KULLANILMALI"

        Sigarayla Savaşanlar Vakfı Başkanı SEVGİ AKSU:

        Bizde kullanılan 14 resim dünyada bu uygulamanın yapıldığı diğer uygulamalarla karşılaştırıldığında çok masum. Asıl amacına uygun olmadığını bile söyleyebilirim. Asıl amaç insanların gözü önünde durmaması o paketin. Görsel mesaj daha etkilidir. Geçen yıl bir araştırma yapıldı. Sigara paketleri üzerindeki resim ve yazılarla ilgiliydi. "Hangi mesaj daha çok etkili?" şeklinde soru soruldu. Birinci cevap cinsel gücü azaltmasıyla ilgili olan, ikincisi ise hamileler için yapılan uyarıydı. Bizim amacımız sigarayı başlamış insanlara da bıraktırmak ama gençlerin başlamaması en büyük sorunumuz. Gençler arasında sigara içme oranı yüksek. Gençler arasında en çok hangi mesaj etkiliyse onu vermeliyiz. Yatakta duran çiftin fotoğrafı çok masum. Daha etkilisi kullanılabilirdi. Sigara firmaları uzun yıllardır sigaranın şık, zarif bir şey olduğu imajını beynimize görsel mesajlarla kazıdılar. Biz tam tersini yapmaya çalışıyoruz.

        BEGÜM ÇELİKKOL/ HABERTURK.COM

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ