Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Napolyon neden öldü?

        Fransa'nın asker imparatoru Napolyon Bonaparte'ın (1769-1821) tekrar tahta çıkmasını engellemek için gardiyanlar tarafından zehirlenerek öldürüldüğü teorisinin inanılırlığına, İtalya Nükleer-fizik Enstitüsünden bilim adamlarının yaptığı araştırma gölge düşürdü.

        Napolyon'un çocukluk, sürgün ve ölümünden sonraki dönemlere ait saç örnekleri ve imparatorla aynı dönemde yaşayan insanlar ile bugün hayattaki bazı kişilerin saç örnekleri incelendi.

        Araştırmacılar, imparatorun saçlarındaki zehir oranının şu anki standartların 100 katı olduğunu, ancak o dönem için bu durumun alışılmadık olmadığını belirtti. Çünkü o dönemde arsenik, sıvı ilaçlarda ya da yapıştırıcı maddelerde kullanılıyor, ayrıca bağcılar fıçıları temizlemekte bu zehirden yararlanıyordu.

        Otopsiyi yapan Napolyon'un doktoru Francesco Antommarchi, imparatorun mide kanserinden öldüğünü söylemişti. Birkaç yıl önce İsviçreli doktorlar, Napolyon'un pantolon bedenlerine ve İngiliz doktorların imparatorun ölümünden kısa süre önceki raporlarına dayanarak Napolyon'un çok zayıfladığını belirtmişti. Dolayısıyla bu son araştırma da Napolyon'un mide kanserinden öldüğü teorisini güçlendirmiş oldu. Çünkü ani kilo kaybı mide kanserinin bir sonucuydu. O dönemde arsenik yaygın olarak kullanılıyordu. Üstelik son yıllarında Napolyon'un vücudundaki arsenik oranında önemli bir artış olmamıştı.

        1961'de yapılan testlerde Napolyon'un saçında bulunan anormal orandaki arsenik, imparatorun zehirlendiği iddialarını gündeme getirmişti.

        İkinci kez tahttan indirildikten sonra Amerika'ya kaçmak isteyen, ancak bunu başaramayınca İngilizlere teslim olan Napolyon, İngilizler tarafından Atlantik'teki St. Helena Adasına sürgüne gönderildi. Son yıllarını bu küçük adada geçiren Napolyon, 5 Mayıs 1821'de öldü. Napolyon'un cenazesi 1840 yılında Paris'e getirilebildi ve İnvalides'e gömüldü.

        Araştırma, Fransız ''Science et Avenir'' dergisinde yer alıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ