Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Polis valilik önünde bağımsız adaylarla tartıştı

        Ahmet YUKUŞ / DİYARBAKIR (AHT)

        Şırnak'ta çıkan çatışmada 12 PKK'lının öldürülmesine tepki göstermek için Diyarbakır Valiliği önünde basın açıklaması yapmak isteyen bağımsız milletvekili adaylarına polis izin vermeyince gerginlik yaşandı. Diyarbakır bağımsız milletvekili adayı Altan Tan, "25 gün sonra valinin makamında açıklama yapacağız. Ellerinde geliyorsa buna izin vermesinler" dedi. Şerafettin Elçi ise, "Birilerinin canı can, birilerin canı patlıcan değil. Kürtler'i öldürmekle yok edemezsiniz" diye tepki gösterdi.

        BDP'nin Diyarbakır'da desteklediği bağımsız adaylar Leyla Zana, Şerafettin Elçi, Emine Ayna, Altan Tan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu 30 kişilik grup, Şırnak'ta önceki gün 12 PKK'lının öldürülmesine tepki gösterdi. Geniş güvenlik önlemi alan polis, valilik önünde basın açıklaması yapmak isteyen grubun önünü Anıtpark köşesinde kesti. Milletvekili adayları ve belediye başkanlarına izin verilmemesi üzerine gerginlik yaşandı. Yaşanan arbedede Mardin Milletvekili ve bağımsız aday Emine Ayna arada kalırken, Diyarbakır bağımsız milletvekili adayı Altan Tan polis çemberini aşmaya kalkıştı.

        "100 BİN KİŞİ İLE VALİLİĞİN İÇİNE OTURACAĞIZ"

        Eyleminde başarılı olamayan Altan Tan, polise: "Buyurun beni gözaltına alın. Bana akıl vermeyin, ne yaptığımı ve devletin siyasetini biliyorum. Kitlenin önderi olduğumuz için kimseyi getirmedik. Ama açıklamamıza bile izin verilmezse yarın 100 bin kişi gelirse ne yapacaksınız? Başbakan kabadayılık yapacağına yeni bir anayasa yapıp sorunu çözsün. Sorun çözülmez ise yarın 100 bin kişi valiliğin içine oturacağız buna hazırlıklı olsunlar. 25 gün sonra valiliğin makamında açıklama yapacağız elinden geliyorsa bunu da engellesin" dedi.

        "BİRİLERİNİN CANI PATLICAN DEĞİL"

        Yaşanan tartışma sonrası açıklama yapan eski devlet bakanı ve bağımsız milletvekili Şerafettin Elçi, "Bizim acımız büyüktür, biz dileriz ki bu acıyı herkes yüreğinden hissetsin. Bu ülkede bir şeyin gelişmesi lazım, birilerin canı can, birilerin canı patlıcan değil, gerginlik kimseye yarar getirmez. Emek Özgürlük Demokrasi Bloku, herkesin şikayetçi olduğu akan kanın durması, ülkeye huzur ve barışın gelmesi için oluşmuş bir bloktur. Biz Kürtler'in haklı meşru davasının dağ başından siyasi platform alanına dönüşebilmesi için uğraş içinde olan bir grubuz. Bu konuda herkesin bize destek vermesi lazım. Kürtler'i öldürmekle yok edemezsiniz. Kürtler'i cezaevlerine atarak sindiremezsiniz. Kürtler'i aç bırak terbiye edemezsiniz. Bu açmaz bir yoldur. Operasyonların son bulması için Başbakan'a büyük görev düşüyor. Devlet aklı ile hareket edip Ergenekon zihniyetinden vazgeçmek gerekir" diye konuştu.

        Halkın 3 gün yas ilan ettiğini söyleyen BDP Eş Genel Başkanı Filiz Koçali ise, "Sokaklarda yas yapacağız. Halkımız öfkesini, taleplerini sokaklarda paylaşacağız" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ