Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Rektör bu defa CHP'li vekilleri uyardı!

        Geçtiğimiz yıl Celal Bayar Üniversitesi'nde (CBÜ), Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ı protesto ettikleri için Rektör'ün "Sizi okuldan atarım" dediği iki öğrencinin okudan uzaklaştırılmasının ardından, CHP'li milletvekillerinin Rektör Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli'yi ziyareti olaylı geçti. Rektör Prof. Dr. Pakdemirli, kendisine iki öğrencinin neden okuldan uzaklaştırıldığını soran CHP'li vekillere "Bu öğrencilerin arkasında durursanız siz zarar görürsünüz" diye yanıt verdi.

        GERGİN ZİYARET

        12 Haziran seçimlerinin ardından kamu ve özel kuruluşlara teşekkür ziyaretlerini sürdüren CHP Manisa milletvekilleri dün Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli'nin konuğu oldu. Konuklarını kapıda karşılayan Rektör Pekdemirli ile milletvekilleri arasındaki sohbette söz dönüp dolaşıp kamuoyunda büyük yankı uyandıran iki öğrencinin okuldan uzaklaştırılması kararına geldi. CHP'li Milletvekili Özgür Özel, "Sayın Rektör Pakdemirli'nin babası da Manisa'ya önemli hizmetlerde bulunmuş bir siyaset adamıdır. Kendisinden babasının hizmetlerini aşan düzeyde hizmet bekliyoruz. Geldiklerinde tatsız bir olayla karşılaştı. Bu günlerde de bu tatsız olayın tekerrürü var" diyerek konuyu açtı. Özel'in konuşmasını keserek araya giren diğer milletvekili Hasan Ören ise, "Ankara'da Manisa ile ilgili bir şey olmuş ise o ilin milletvekiline mikrofonu uzatıp açıklama istiyorlar. Bizler de konuyu yüzeysel biliyoruz ama, enine boyuna sizden öğrenip yapacağımız açıklamaları da bu yönde yapalım istedik. Cezalar gelince mi bu durum böyle oldu?" dedi. Rektör Pakdemirli ise, "Cezalar değil de soruşturmacının verdiği bir teklif var. Henüz Disiplin Kurulu'ndan çıkmış bir ceza yok. Ancak bu kamuoyuna ceza verildi diye aksettirildi" dedi.

        "UZAKLAŞTIRILAN ÖĞRENCİLERİN İYİ OLAN DERSLERİ YOK"

        Pakdemirli'nin açıklamalarından tatmin olmayarak konuyu derinleştiren milletvekili Özel, "Geçen Aralık ayında Bülent Arınç'ın ziyareti sırasında bu sıkıntı yaşandı. Tabii ilk günün verdiği bir heyecan olsa gerek normalde CBÜ Rektörü'nün ağzından duymak istemediğimiz şeyler çıktı. O dönemde ben bu ifadelerden çok rahatsız oldum. Üniversite dediğimiz bir özgürlük ortamıdır. Bu özgürlük ortamında hele hele öğrenci yetiştiriyorsak. Hepimiz oralardan geçtik. Ancak orada tatsız bir olay vardı. Yaşanan olayın hemen ardından öğrenciler bir çelenk hazırlamışlar, sizde öğrencileri çiçekle karşılamışsınız. O süreçte olayın tatlıya bağlandığı yönünde bir izlenimim oldu" dedi. Rektör Pakdemirli ise milletvekillerinin ziyaretini görüntüleyen basın mensuplarının dışarıya alınmasını ve konuyu en başından milletvekillerine anlatmak istediğini ifade etti. Basın mensuplarının açıklama isteği üzerine de Pakdemirli, "Bu konu üzerine konuşarak polemik sürdürme niyetinde değilim" dedi.

        Milletvekili Özgür Özel, "Ben o dönemde çiçek gitti ve olay tatlıya bağlandı diye düşündüm. Ancak olay bizim bildiğimiz gibi değil ise, öğrencilerin haklarında soruşturma açılmış ise biz de milletvekilleri olarak açıktan taraf olduğumuzu belirtmek istiyoruz" dedi. Arada geçen diyalogların ardından sinirlendiği gözlenen Rektör Pakdemirli ise, milletvekillerini neredeyse azarlar bir tavırla "Bu öğrencilerin arkasında durursanız siz de zarar görürsünüz. Ben bu öğrencilerin okuldaki ders notlarını sizlere göstereyim. Dersleri çok kötü. İyi olan dersleri yok" karşılığını verdi. Toplantıyı izleyen basın mensuplarından makamının dışına çıkmalarını isteyen CBÜ Rektörü Prof. Dr Mehmet Pakdemirli, görüşmesine ve konuşmasına kapalı kapılar ardında devam etti.,

        "BİZE NE YAPIP YAPMAYACAĞIMIZI SÖYLEYEMEZ"

        Rektör Pakdemirli ile milletvekilleri arasında basına kapalı yapılan görüşme yaklaşık yarım saat sürdü. Bu görüşmenin ardından Habertürk'ün sorularını yanıtlayan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, "Bir rektör siyasetçiye neyi yapıp yapmayacağını ve kimin arkasından durup durmayacağı bize kimse öğretemez. Kaldı ki biz kişilerin değil demokratik evrensel özgür üniversite kavramının arkasında duruyoruz. Manisa adı geçmişte işkence yapan polisler anılmasını istemediğimiz gibi bu dönemde üniversiteden atan rektörle anılmasını istemiyoruz. Onları polisle işbirliği içerisinde ve onları adım adım takip eden ve sadece düşüncelerini ifade ettiklerinden dolayı anları üniversiteden atan bir rektör ile anılmasını hiç de istemeyiz" dedi.

        CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ'NİN PAKDEMİRLİ'YLE GEÇEN 1.5 YILI

        Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, üniversite içinde yapılan "Rektör Adayı Belirleme Seçimi"nde dönemin rektörü Prof. Dr. Semra Öncü'nün arkasında ikinci sırada yer almasına karşın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 10 Kasım 2010'da rektörlüğe atandı. Pakdemirli, göreve geldikten sonra üniversitenin alkol satışı yapılan lokalini ruhsatsız alkol alındığı gerekçesiyle Manisa Belediyesi'ne ihbar ettiği haberleriyle gündeme geldi. Pakdemirli'nin 19 Mayıs bayramlarında üniversite adına gösterilerde bulunan ekiplerin tamamen kapalı uzun giysilerle gösterilerini yapmaları talimatı vermesi, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın yaptığı ziyareti protesto eden öğrencilere "Sizi okuldan atarım. Bunu taahüt ediyorum" demesi dikkat çekti.

        "HEPİNİZİ ATARIM" DİYE BAĞIRMIŞTI

        Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi bir grup öğrenci 23 Aralık 2010'da, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Manisa Celal Bayar Üniversitesi'ne gelmesini protesto etti. Protesto sırasında slogan atan öğrencilerin yanına üniversite rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli geldi. Kameraların önünde yaşanan tartışmalar sırasında Rektör Pakdemirli, öğrencilere, "Atatürk'ten sen görev alamazsın, görev aldıysan ben de sizi okuldan atarım. Cumhuriyeti savunacak biri varsa o da benim. Ben rektörüm. Siyasi slogan atarsanız üniversiten atarım sizi. Derhal dağılıyorsunuz. Emniyet görevlileri, slogan atarlarsa kimliklerini toplayın, ben rektör olarak taahhüt ediyorum, hepsini üniversiteden atacağım" diye çıkıştı. Rektörlük, olayla ilgili soruşturma başlattı. TGB'li öğrenciler kendi fakültelerinde konuyla ilgili ifade verdi. Soruşturma sonucunda, okul idarecilerine hakaret ettikleri, izinsiz gösteri yaptıkları gibi gerekçelerle YÖK Disiplin Talimatı gereği Manisa TGB temsilcisi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü 3. sınıf öğrencisi Erdem Özdemir'den iki yarıyıl, bir diğer TGB'li Gıda Mühendisliği Bölümü 2. sınıf öğrencisi Burak Ünlü'den ise bir yarıyıl okuldan uzaklaştırıldıkları belirtilerek son savunmaları istendi.

        UZAKLIŞTIRILDI AMA KAMPÜSTE: "HERKESİ TEHDİT EDİYOR"

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ