Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Kurban keselim mi, parasını depremzedelere mi bağışlayalım?

        Yaklaşan Kurban Bayramı, Van'da meydana gelen deprem nedeniyle yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi. Bu yıl kurban kesmek yerine parasını depremzedelere bağışlamak mümkün mü, din bu konuda ne diyor?

        İstanbul Müftüsü Çağrıcı'ya göre dinin kuralları değiştirilemez. Yani kurban kesmekle yükümlü olanların ibadetlerini yerine getirmeleri gerekiyor.

        "DİNİN KURALLARINI DEĞİŞTİREMEYİZ"

        İşte Çağrıcı'nın açıklaması:

        "Dinin ibadet kuralları sabittir. Onları bizim değiştirme yetkimiz yoktur. Allah'ın bize yüklediği her görevin yararı vardır. Dinin kurallarını değiştirmeye kalktık mı, dinin bütünü elden gider. Allah'ın koyduğu kuralları kulların değiştirmesi mümkün değildir. Kurbanın amacı zaten hayır yapmak olduğu için o yolla yardımı yaparız. Yani kurbanı keseceğiz."

        İbadetlerin "hayır yapmanın asgari limitleri" olduğunu kaydeden Çağrıcı, vatandaşın kurban dışında bağış yapabileceğini söyledi.

        Kurban kesmesi vacip olan kişilerin belli olduğunu kaydeden Çağrıcı, yükümlülüğü olmamasına karşın "gönüllü" olarak kurban kesen kişilerin sadece bağış yapmalarının mümkün olduğunu söyledi.

        Çağrıcı, "90 gram altını olanların, ihtiyacından fazla varlığı olanların kurban kesmesi vaciptir" dedi.

        "HAC'CA GİTMEYENLERİN KURBAN KESMESİNE GEREK YOK"

        İhsan Eliaçık ise kurbanın, Hac'ca gidenlerin yerine getirmesi gereken bir ibadet olduğunu savunarak şunları söyledi:

        "Kurban ibadeti islam tarihinde de çeşitli tartışmalara sebebiyet veren konudur. Benim araştırmalarıma göre kurban, Hac'ca gidenlerin yerine getirmesi gereken bir konudur. Ülkemizde kurban, Kuran'da kendisine verilen aşırı önemden dolayı değil, başka nedenlerden dolayı kesilmeye devam ediliyor.

        Eski Şaman kültüründe kurban dinin gereğidir. 2 bin yıllık Şaman kültürünün etkisi altındayız. Türkiye'de saf İslam kültürü yok Şaman-İslam kültürü var. Kurban, neredeyse namazın önüne geçmiş bir ibadettir. Durum böyle olunca depremzedelere bağış yapmak kurban kesmekten daha önemlidir. İnsanlar bu yılki kurbanlarını kesmek yerine depremzedeye bağışta bulunarak ibadetlerini yerine getirebilirler. Bu onun yerine geçer. Geçmez diyenlere de saygı duyarım."

        ÇAĞRICI'DAN ELİAÇIK'A YANIT

        Çağrıcı, Eliaçık'ın sözleri üzerine şunları söyledi: "Biz Hanefiler olarak kurban kesmenin vacip olduğunu kabul etmişiz. Ben bir Hanefi olarak, Diyanet'te bir mevkide bulunan bir insan olarak sorumlu bilgi vermek zorundayım. Marjinal düşünenlere saygı duyarım. Ama Hanefi fıkhında bu böyledir."

        SOMALİ ÖNCEDEN ORGANİZE EDİLMİŞTİ

        Programda Somali için kurban organizasyonu düzenleyen Kızılay'ın Van'da ne yapacağı da Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar'a soruldu. Akar, şunları söyledi:

        "Biz her yıl sosyal sorumluluk çerçevesinde kurban kampanyası yapıp fakir fukaraya dağıtıyorduk. Bu sene kurban fiyatlarını da göz önüne alarak Türkiye'de kurban kampanyası yapmama kararı almıştık. Somali'deki insanların ete ihtiyacı var düşüncesiyle bağışçılarımızın Somali'de kurban kesme imkanlarını araştırdık. Somali'de altyapı yok. Orada bir buzhane kurduk. 11 bin kurban değil de, 11 bin hisse kurban keseceğiz. Dolayısıyla bunlar daha evvel rezerve oldu.

        Van'da kurban kesilmesi gerekli ama oraya her türlü yardım malzemesi aktarıyoruz. Van'da bir kurban kampanyası başlatsak 100 binlerce vatandaşımız katılacak. Ama bu kesilecek kurbanlar nerede saklanacak? Bir sürü sorunu beraberinde getirecek. Daha evvel bağış yapan, Hak'kın rahmetine kavuşan bağışçılarımız için her yıl kurban kesiyorduk. Şimdi bu kurbanları Van'da keseceğiz. 1500 tane kurban keseceğiz, oradaki vatandaşlarımıza dağıtacağız"

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ