Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam okula başlama yaşı 5'e iniyor

        GÜLİN YILDIRIMKAYA / HT GAZETE

        AK Parti’nin sunduğu eğitimde 4+4+4 teklifi, Milli Eğitim Alt Komisyonu’nda tartışmalar eşliğinde görüşülmeye devam ediyor. Teklifin birçok konusu kamuoyunda tartışma konusu oluyor. Bunlardan en önemlilerinden biri de, teklif yasalaşırsa eğitime başlama yaşının bir sene geri çekilerek 5 yaşına indirilmesi olacak. Böylece 5 yaşını dolduran çocuklar ilköğretim birinci sınıfa başlayabilecek.

        Halen görüşülmekte olan teklifteki düzenlemeler kabul edilirse sistem şu şekilde işleyecek; Okula başlama yaşı bir yaş indirilecek. Düzenleme bu haliyle yürürlüğe girerse, 60 ayı dolduran öğrenciler 1. sınıfa başlayacak. Mevcut uygulamada, “6 yaşını doldurduğu yılın eylül ayında” çocuklar okula başlıyor. Alt komisyonda kabul edilen düzenlemeyle çocuklar, “5 yaşını doldurdukları yılın eylül ayında” yani 60 ayını doldurduktan sonra 1. sınıfa kaydolacak. “Okul öncesi eğitim ‘altyapı yetersizliği’ dolayısıyla kısa sürede zorunlu hale getirilemeyeceği için” böyle bir düzenleme yapıldığı belirtildi. Düzenlemeyle ortaöğretime geçiş yaşı da bir yaş geriye çekilmiş oldu. Böylece öğrenciler 14 değil 13 yaşında ortaöğretime geçiş yapacak.

        Uzmanlar ise 5 yaş önerisine tepkili, yasa teklifinin değiştirilmesini ve okul öncesi eğitimin zorunlu olmasını istiyor. Ancak okula başlama yaşının erken olmasının avantaj sağlayacağını düşünenler de var. İşte farklı görüşler...

        "Okul yaşı 5'e inerse ne derslik yeter ne öğretmen"

        PERVİN KAPLAN

        Habertürk Gazetesi Eğitim Yazarı

        5 yaşında birinci sınıfa başlamak değil, okul öncesi eğitim zorunlu olmalı. Beceri ve yetkinlikleri gelişmemiş çocukları ilköğretim birinci sınıfa başlatmak onlara yarar sağlamaz. Eğitim programları bile bu çocuklara göre hazırlanmış değil. Üstelik MEB, 5 yaşındaki üstün zekâlıların bile okula başlamasına izin vermeyeceğini açıklamıştı. Altyapı eksikliklerini unutmayalım. Geçen yıl 1.3 milyonun üzerinde çocuk 1. sınıfa başladı. 5 yaş ile birlikte bu sayı 2 katına çıkacak. ne bu katlanan nüfusu karşılayacak derslik ne de 5 yaşında çocuğa eğitim verecek öğretmen var.

        "5 yaşında başlayanlar dezavantajlı olacak"

        AYLA GÖKSEL

        AÇEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

        5 yaşa indirilmesi son derece sakıncalı çünkü okul öncesi eğitim almamış çocuk 5 yaşında okula başlayamaz. Okul öncesi eğitim yüz de 67’ye ulaşmışken, bunun yüzde 100’e ulaşması hedefi bakanlık ve hükümet tarafından koyulmuşken, yasa teklifinde yer almamasına anlam veremiyoruz. Hedefimiz, okul öncesi eğitimin zorunlu eğitim kapsamına alınması. Eğer bu çocuklar 5 yaşında okul öncesi eğitim almadan okula başlarlarsa ki bu yüzde 75’i demektir, akranlarına karşı büyük bir dezavantajla okula başlamış olacaklar.

        "6 yaş bile erken"

        NEBAHAT BOĞUT

        Uzman Çocuk Gelişimi Eğitimcisi ve Aile Danışmanı

        Çocuğun okul olgunluğu 72 ayı doldurunca gerçekleşir. 5 yaşındaki çocuğun sosyal gelişimi, kas gelişimi en önemlisi öz bakım gelişimi ilkokul 1. sınıf için yeterli değildir. Milli Eğitim Bakanlığı, “5 yaşını doldurmuş çocuk” diyor, bu çocuk 6 yaşında olmaz. 6 yaş 60- 72 aydan başlar. Hatta okul olgunluğu yaşı 72 ayı da geçti artık. Ailelerin çocuklarını aşırı korumalarından dolayı 6 yaşındaki çocuklar bile ilköğretime hazır değil. Bu çocuklar ayakkabı giyemiyor, çanta taşıyamıyor. Geceleri altına bez bağlanan 6 yaşında çocuklarımız var. 6 yaşına girmiş çocuk bile bardağından su içemezken 5 yaşındaki çocukları okula başlatıp 1 yıl kazandırdık demek hem bilime hem de sosyal gerçeğe aykırı.

        "5 yaşında başlatan ülkeler var ama bizim altyapımız hazır değil"

        SELÇUK PEHLİVANOĞLU

        TED Genel Başkanı

        Okul öncesi dönem, çocuğun kazanımlarının en yüksek olduğu dönemdir. Okula başlamada 6 yaşın zorunlu hale gelmesi lazım. Okul öncesi çocuklarının hayal dünyalarını oyunla ifade etmeleriyle, sıraya oturup kalem tutmaları arasında ciddi bir fark var. Doğrudur, 5 yaşında okula başlatan ülkeler var. Fakat onlar, okul öncesi eğitimde bir hazırlık süreci geçiriyorlar. 5 yaşın ilkokul 1. sınıf yaşı olarak değil, okul öncesi eğitim yaşı olarak ele alınmasında hayati bir önem var. türkiye’nin altyapısı da buna hazır değil.

        "Aynı sınıftaki yaş farkı ciddi sorunlar yaratır"

        ÜNSAL YILDIZ

        EĞİTİM-SEN Genel Başkanı

        Eğitim öğretim yaşının 5'e indirilmesi eğitim bilimleri adına kabul edilebilir değildir. Okul öncesi eğitimle çocuğun direkt eğitime başlaması aynı şey değildir. Çocuklar arasında 1.5-2 yaş arası fark olacaktır. Aynı sınıfta böylesine bir fark ciddi sorunlar yaratacaktır. Bunların tamamının aynı eğitim öğretim ortamında aynı müfredata tabi tutulması ciddi sıkıntılara yol açacaktır. Bu sorunu anlamak için eğitim bilimci olmaya gerek yok. Öğrenciler sadece daha kalabalık sınıfa mahkûm edilecek.

        "İleriki başarılar için önemli bir etken"

        AHMET ÖZER

        EĞİTİM-BİR SEN Genel Sekreteri

        ÇOcuklArın daha erken yaşta okula başlaması ilerki yaşantılarında başarıları için önemli bir etken olacaktır. Hayata daha erken başlamanın avantajlarını yaşayacaklar. Ancak bizim özellikle vurguladığımız şudur ki; bu iş mevcut müfredatla olmaz... müfredatın değiştirilmesi şart. müfredat değiştirilmediği takdirde 5 yaşındaki bir çocuğu okulda tutamazsınız. Okul fobisi oluşur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ