Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Taksim'e cami projesi

        Taksim’e cami yapılması tartışmaları bir yana, Taksim Camii Kültür ve Sanat Vakfı tarafından Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp’e hazırlatılan ‘Taksim Cumhuriyet Camii & Dinler Müzesi Projesi’ Uluslararası Mimarlar Birliği Ödülü’ne layık görüldü.

        Ödülünü Sofya’da alan Prof. Dr. Alp ‘’Hazırladığımız proje çağdaş Türkiye’yi ifade ediyor’’ dedi TAKSİMCamii Kültür ve Sanat Vakfı tarafından kentbilimci ve yüksek mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp’e hazırlatılan ‘TaksimCumhuriyet Camii & Dinler Müzesi Projesi’ Uluslararası Mimarlar Birliği Ödülü’ne layık görüldü. Prof. Alp’e ödülü önceki akşamSofya’da düzenlenen törenle verildi. Habertürk’ün sorularını yanıtlayan Prof. Alp, kazandığı ödülden dolayı son derecemutluydu:

        ‘HUKUKİ SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ’

        Alp şöyle konuştu: “159 proje arasında ödüle layık görülen ‘TaksimCumhuriyet Camii & DinlerMüzesi Projesi’ çağdaş Türkiye’yi ifade eden bir proje. Hayata geçmesini çok isterim. Taksim’e cami yapılsın yapılmasın gibi sığ tartışmaların bir kenara bırakılmasını arzu ediyorum. Proje gerçekleşirse sayın Başbakanımız da İslam âlemine birmühür vurmuş olacaktır.’’ TaksimCamii Kültür ve Sanat Vakfı’nın, projeyi tarihiMaksemSarnıcı arkasındaki arsayı düşünerek yaptırdığını hatırlatan Prof. Alp sözlerini şöyle sürdürdü: “Projenin hayata geçebilmesi için öncelikli olarak hukuki sorunların çözülmesi gerekiyor. Çünkü bu arsa imar planında dini tesis alanı gözükmesine rağmen, imar planıyla ilgili 2 dava açılmış. Davalardan ilkimahkeme tarafından reddedildi. İkincisinin sonucu bekleniyor.’’ Prof. Alp, TaksimCumhuriyet Camii & DinlerMüzesi Projesi’nin cami mimarisinde bir devri kapatıp yeni bir devri başlatacak bir adımolabileceğini anlattı:

        1450 KİŞİ NAMAZ KILABİLECEK

        “Büyük Usta Sinan’ın 500 sene önce o günün teknoloji ve anlayışıyla tasarladığı muhteşemanıtların kopyasını Taksim’de tekrarlamak doğru olmazdı. Hazırladığımız projeye göre TaksimCumhuriyet Camii’nde 1450 kişi namaz kılabilecek. Minareyi taçlandıran 4 küçük hilal 4 halifeyi, en üstteki büyük hilal de İslam dini ve kültürünü simgeliyor. Ana kubbenin iç aydınlatması yıldızlarla bezenmiş Allah’ın sonsuzmekânı gökkubbeyi andırıyor. Taksim Meydanı’ndan bakıldığında ise cami gündüzleri doğan bir güneşi, geceleri ise doğan birmehtabı anımsatıyor. Yukarıdan bakıldığında ay yıldız görülüyor. Caminin 3 farklı yerinde ise Allah’ın adı gizlendi.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ