Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Spor Erkek sporcular neden başarısız?

        GAZETE HABERTÜRK / TÜLAY ŞUBATLI

        Türkiye spor tarihine son yıllarda kadın sporcuların isimleri altın harflerle yazılır oldu. Bunun son örneği Helsinki Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda yaşandı. Şampiyonada önceki gün yapılan yarışlarda Gülcan Mıngır, 3 bin metre engellide, Nevin Yanıt ise 100 metre engellide altın madalya kazandı. Dünkü yarışmalarda da milli atlet Aslı Çakır Alptekin, 1500 metrede altın madalya alarak Avrupa Şampiyonu oldu. Aynı yarışta yer alan bir diğer sporcumuz olan Gamze Bulut ise mücadeleyi 2. sırada bitirerek gümüş madalya kazandı. Bir tek onlar değil voleybol ve basketbol milli takımlarımızın olimpiyatlara katılma hakkı kazanması da bir kez daha kadın sporcularımızın başarısını ön plana çıkardı. Öyle ki 2012 Londra Olimpiyatları’na katılan 105 sporcunun 59’u da kadın. Bu durum, “Kadınlar daha çok madalya kazanıyorken erkekler neden başarısız?” tartışmasına yol açtı.

        ‘ERKEKLER SABIRSIZ, KIZLAR DAHA DİSİPLİNLİ’

        Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet TERZİ:

        Helsinki’ye 41 sporcu ile geldik. Bunların 20’si erkek, 21’i ise kadın sporcumuz. Artık Türkiye, Avrupa’nın en üst düzeyindeki ülkelerin arasına girdi. Bizi izlemeye devam etsinler çünkü arkadan daha çok gençler geliyor, bu başarılar devam edecek. Atletizmde uzun yıllardır hep kadınlar önde gidiyor. Şu anda 24 kadın sporcumuz olimpiyatlara katılacak. Bu çok önemli bir oran. Artık yelpaze genişledi, teknik konularda ihtiyacımız olan bilgileri getirdik, ondan dolayı da başarılar geliyor. Orta ve uzun mesafelerde 10-12 yıl gerektiriyor. Bu nedenle bazı erkek sporcular sabredemiyor. Bir de milli eğitimde erkek sporcularımızı spora fazla bağlayamıyoruz. Sınavlarının olması, kampa katılma sayısının düşük olması gibi problemler çıkıyor. Kızlar daha disiplinli. Kadın sporcular daha disiplinli geliyor.

        ‘KADINLAR ÇOK HIRSLI VE YILMIYOR’

        Olimpiyat Komitesi Genel Sekreteri ve Eski Milli Atlet Neşe GÜNDOĞAN:

        Uluslararası Olimpiyat Komitesi, erkekler kadar kadınları da destekledi. Sadece atletizm değil her dalda kadınların katıldığı disiplin sayısı arttı. Türk kadını her alanda başarı kazanabileceğini ispatladı. Bu başarılar geriden kızları da motive etti. Hem devlet desteği, hem federasyonların ilgisi, hem de belediyelerin ve kulüplerin desteği ile kadın sporcular antrenman yapma ve yarışma imkânı buldular. Aslında erkekler de başarılı oluyor ama kadınlar aldıkları derecelerle yukarı çıktığı için erkekler başarısızmış gibi gözüktü. Kızlar çok disiplinliler, hırslılar, yılmıyorlar, kolay motive olabiliyorlar.

        ‘KADIN SPORCULARIMIZI TEŞVİK EDİYORUZ’

        Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Prof. Dr. Uğur ERDENER:

        Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin kadın ve spor konusunda ciddi teşvikleri var. Kadın oranının hem uluslararası sporun idari yapılanması içinde artmasını istiyor ve bu yönde uluslararası kuruluşlara telkinde bulunuyor hem de kadın sporunda kadının başarısını artırmaya yönelik teşvikleri yapıyor. Olimpik Dayanışma Fonu üzerinden kadınlara bu destekleri veriyor. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi olarak bu destekleri sporcularımıza sağlıyoruz. Ayrıca yine sponsorlarımızla kadın sporcularımızı destekliyoruz. İlk kez kadın sporcu oranımızın erkeklerin oldukça önüne geçmiş olması Türkiye açısından çok önemli.

        ‘BENCE ERKEK SPORCULAR BAŞARISIZ DEĞİL’

        Basketbol Fed. Kadın Basketbolundan Sorumlu Y.K. Üyesi Jülide SONAT:

        Tarihte ilk defa kadın basketbol milli takımımız olimpiyatlarda olacak. Bence erkekler başarısız değil. Basketbolcularımız erkeklerde dünya ikincisi oldu. Daha önce Avrupa birincisi oldular. Bu biraz zamanlamayla ilgili bir durum. Takım sporlarında o zamanki jenerasyonun durumu, turnuvadaki bir şanssızlık takımı yukarı çıkarmıyor. Kadınlardaki bu başarı şundan kaynaklanıyor: Yatırım yapıldığı zaman bu başarıları elde edememeleri gibi bir şey söz konusu değil. Spor kültürü olarak gelişmemiş bir ülkedeyiz. Kadınların yaptığı spor dallarına yatırım yapıldığında karşılığını mutlaka alıyorsunuz. Kadınlar daha tutkulu, amatör bir ruhu var.

        ‘ERKEKLER VE KADINLAR ARASINDA DENGE VAR’

        Türkiye Tekvando Federasyonu Başkanı Metin ŞAHİN:

        Erkek sporcular da başarılı ama kadınlar daha ön plana çıktı. Son 10 yılda kadın sporcu sayısı arttı. Tekvandoda kadınlar da çok başarılı ama bazen onlar bazen de erkekler başarılı oluyor. Yani kadın ve erkekler arasında bir denge unsuru var. Atletizmde kadın sporcuların ön plana çıktığını görüyoruz. Tabii bu durum enteresan. Bu belki bir tesadüf de olabilir ya da ciddi bir çalışmanın ürünü de olabilir. Olimpiyatlarda bizden 1 kadın sporcumuz Nur Tatar ülkemizi temsil edecek. Nur, 8 yıl önce 12-13 yaşındaydı. Nur’a federasyon olarak maddi-manevi destek verdik. Van’da çalışan bir sporcuydu, eğittik ve başarılar peş peşe geldi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ