Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Siyaset Başbakanlık merkez binada güvenlik zaafiyeti var mı?

        Bedirhan ÖZYİĞİT / ANKARA / HABERTÜRK

        Yaklaşık 200 yakın koruma polisi görevde

        BAKANLAR Kurulu toplantısının devam ettiği sırada Nuri Başkapan'ın kuru sıkı silahla güvenlik görevlilerini ve kameraları atlatarak B kapısı girişinde havaya 3 el ateş etmesi, Başbakanlık merkez binada güvenlik zaafiyeti olup olmadığı tartışmalarına yol açtı.

        Bakanlar Kurulu sırasında 200'e yakın koruma polisinin görev yaptığı Başbakanlık'ta koruma zaafiyetinin olup olmadığı konusundaki görüşler şunlar:

        ‘Güvenlik tedbirleri yüksek’

        Emekli Emniyet Müdürleri Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Yalçın ÇAKICI:

        DEVLET büyüklerini koruma konusunda çok büyük bir gelişme katettik. Gerek eğitim, gerek fiziki şartlar, gerekse personel seçiminde önemli adımlar attık. Başbakanlık'ta güvenlik tedbirlerinin yüksek düzeyde olduğunu düşünüyorum.

        ‘Her yerde eylem yapılabilir’

        Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Osman KARAKUŞ:

        EYLEM yapmaya karar veren bir kişi her yerde eylem yapabilir. Başbakanlık'ta güvenlik tedbirleri üst düzeyde olduğu için bir güvenlik zafiyeti olduğunu düşünmüyorum.

        'Polis yoldan geçen herkesi arayamaz'

        9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in eski Koruma Müdürü Şükrü ÇUKURLU:

        BAŞBAKAN'ı hedef alan bir eylem değil. Münferit bir olay. Eylem bina içerisinde gerçekleşmiyor. Polis, yoldan geçen herkesi arayamaz. Eylemi yapacak kişi kafasına koymuşsa, bu dünyanın hiçbir yerinde engellenememiştir. Başbakanlık binasının çevresinde her 5 metrede bir devriye var. Bu devriyelerin görevi caydırıcılıktır. Burada görevli polisler demek ki caydırıcı olamamışlar. Eylemci de oraya kadar gelip eylemi gerçekleştirmiş.

        ‘Araç ve yaya trafiğine kapatılmalı’

        Eski Başbakan Bülent Ecevit'in Koruma Müdürü Recai BİRGÜN:

        BİZ o yolu araç ve yaya trafiğine kapatmıştık. Bize o dönemde 'Halktan kopuk yaşıyorlar' diye çok tepki yağmıştı. AK Parti iktidar olduğu zaman bu yolu araç trafiğine açtı. Sonra da 'Halkla bütünleştik. Halkla iç içeyiz' dediler. Devlet büyüklerinin olduğu bir yer araç ve yaya trafiğine kapatılmalıdır. Yoksa eline silahı alan, beline bombayı bağlayan herkes gelip eylem yapabilir. Bu durumda korumaların yapabileceği hiçbir şey olmaz. Yoldan geçen bir vatandaşı çevirip arama yapamazlar. Biri de gelir Bakanlar Kurulu toplantısının olduğu salonun tam karşısında eylemi yapar.

        'Güvenlikçi politikadan güvenlikli politikaya geçilmeli'

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel TEKİN:

        GÜVENLİK sorunu değil, güvenlik zaafiyeti olduğunu düşünüyorum. Yüzlerce polisin, hatta özel korumaların olduğu bir yerde bu tür problemlerle karşılaşılmaması gerekir. Güvenlik önlemi almanın sınırı yoktur. Yapılması gereken iş, güvenlikçi politikadan güvenlikli bir politikaya geçmektir.

        ‘Vatandaş ‘Dur’ der’

        Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Veli AĞBABA:

        BASKI ve diktatörlükle halk sindirilmeye çalışılırsa sonucu böyle olur. Her şeyi kontrol etmeye kalkarsan, öğrencilere biber gazı sıkarsan, 29 Ekim yürüyüşlerini engellemeye kalkarsan vatandaş bir yerde buna 'dur' der.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ