Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Siyaset Bedelli askerlik süresiz mi olmalı?

        GAZETE HABERTÜRK / AYHAN KARATAŞ

        MHP’ye göre uygulama başarısız rakam çok yüksek

        BEDELLİ askerlik ödemeleri için verilen sürenin 1 ay uzatılması tartışmalara neden oldu. MHP’lilerin ortak kanısı, uzatılma nedeni uygulamanın başarısızlığa uğraması ve rakamın çok yüksek olması. CHP’liler de zamanı gelen herkesin bedelli yapması gerektiği yönünde görüş bildiriyor. Biz de uzmanlara sorduk. Bedelli askerlik süresiz hale mi getirilmeli? Bu durum ne gibi sonuçlar doğurur?

        ‘Zamanı gelen bedelliden faydalansın’

        CHP Tokat Milletvekili Orhan DÜZGÜN:

        BİZİM de başından beri tam olarak söylediğimiz buydu. Zamanı gelen herkes istediğinde bedelli yapsın. Ama yanlış bir şekilde başlatıldı ve adaletsiz bir uygulama oldu. Biz yaş sınırının kaldırılmasını ve ücretim makul bir yere indirilmesini istedik. Ekonomik durumu yetersiz olan vatandaşların da ücretsiz bir şekilde bedelliden yararlanmasını talep ettik ama iktidar partisi bunları hiç dikkate almadı. Yani iki gün geç doğan biri bu haktan yararlanamayabiliyor. Sonuçta geri tepti. Bu şekilde devam ederse tekrar uzatılması gündeme gelebilir.

        ‘Profesyonel orduya geçilmesi lazım’

        Zaman Gazetesi Yazarı Hüseyin GÜLERCE:

        BUNLARI tartışmak yerine derhal profesyonel orduya hızla geçilmesi lazım. Terör konusunda şimdi bu yavaş yavaş uygulanmaya başladı. Yaşadığımız çağda 3-4 ay eğitim almış biri askerlik yapıyor. Bundan ne kadar verim alabilirsiniz. Profesyonel orduya geçilip aynı zamanda teknolojik bakımdan orduyu ileri düzeye taşımak gerekiyor. Artık füzenin olduğu bir yerde tankın bile bir işlevi yok. Mevcut durum için söylersek eğer, süresiz bir hale getirirsek de o zaman ekonomik durumu iyi olmayan insanlara yük binecektir. Askerliği onlar yapacaktır, zenginler de yatacaktır.

        ‘Askerlikten soğutmak için yapılıyor’

        MHP Hatay Milletvekili Adnan Şefik ÇİRKİN:

        BU gidiş zaten süresizliğin kapısını açar. Bir vergi borcu var. İnsanlar da nasıl olsa bu vergi borcunu ilerde bir af olacağı için ödememeye başlarlar. Uygulama kanuna ve eşitlik ilkesine ters. Halkı askerlikten soğutmak için yapılan uygulamadır. Rakam yüksek olduğu için insanlar yararlanamadı. Şimdi uzatıldı ama fark edilmeyen durum şu. Zamansal bir sıkıntı yok, rakamsal bir sıkıntı var. Süresiz olursa garibanlar haricinde kimse askerlik yapmaz. O zaman orduyu lağvedin. İktidar var olan sorunu başka bir sorunla kapatmaya çalışıyor ama böyle çözülmez.

        ‘Bedelli fikri daha çok kabul görüyor’

        Sosyolog Nilüfer NARLI:

        TOPLUM bedelli askerliğin süresizliğini nasıl karşılar bunu kapsamlı bir araştırılmasını yapmak gerekir ama şöyle bir durum da var. Bedelli askerlik fikri daha az kabul edilirken, şimdi toplumda daha fazla kabul görmeye başlandı. Bedelli askerlik profesyonel orduya geçiş olasılığını artırabilir.

        ‘Bedelli mantıksız bir uygulama, kaldırılsın’

        Emekli Tümgeneral Armağan KULOĞLU:

        BEN bedelli askerliğe başından beri karşıyım. Parası olan yapıyor, parası olmayan yararlanamıyor. Anayasa’nın eşitlik ilkesine de aykırı bir durum. Ama bazı siyasi düşünce etrafında bu gündeme geliyor ve uygulanıyor. Bunun süresiz olarak gündeme getirilmesi de Türk milleti ile TSK arasındaki bağlantının kesilmesi demek. Askerlik bütün erkek bireylerin eşit bir şekilde görev yaptığı yer. Dolayısıyla bedelli askerliği, hele hele bunun süresiz bir hale getirilmesini mantık dışı bir hareket olarak görüyorum.

        ‘Ordunun gücü teknolojik gelişime bağlı’

        Siyaset Bilimci İlter TURAN:

        TÜRKİYE’nin temel problemi bütün erkeklere zorunlu askerlik yaptırmak istemesidir. Orduların güçlü olması sayıdan ziyade teknolojik gelişimine bağlı. Ancak bizde iyi olmasına karşı sistemden vazgeçilmiyor. Bunun yanında bedelli, devlete ek gelir getirici bir unsur olarak kullanılıyor. Bedellinin süresiz bir hale getirilmesi de sosyal devlet açısından sakıncalı bir durumdur.

        CHP’den ‘bedelsiz bedelli’ teklifi

        Düzgün KARADAŞ/ANKARA

        AK Parti’nin bedelli askerlik teklifini yenilemesi CHP’nin de “bedelsiz bedelli” teklifini yenilemesine neden oldu. CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, yıllık geliri 12 bin liradan az olan veya geliri olmayanların herhangi bir bedel ödemeksizin, yıllık geliri 12 bin liradan fazla olanların ise 21 bin lirayı 3 taksitte ödemeleri karşılığında bedelli askerlikten faydalanmaları için kanun teklifi verdi. Teklifte 31 Aralık 2012 tarihinde 28 yaşından gün almış yükümlüler, istekleri halinde, kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde askerlik şubelerine başvurarak 21 bin lira ödemeleri ve temel askerlik görevini yerine getirmeleri halinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar. 18 ay içinde 3 eşit taksitte de ödeyebilecekler. CHP’nin teklifinde, yılık geliri 12 bin liradan az olanlar veya hiç geliri olmayan yükümlüler herhangi bir bedel ödemeksizin temel askerlik hizmetini (21 gün) yerine getirmek şartıyla bedelliden faydalanabilecekler. Bedelli kapsamında toplanacak paralar Kredi Yurtlar Kurumu tarafından yapılacak yurtlarda kullanılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ