Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Siyaset Emine Ülker Tarhan: Damat Ferit döneminde de nasihat heyetleri kurulmuştu

        CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, çözüm sürecine ilişkin akil insanlar heyeti oluşturulmasını, ''Damat Ferit döneminde, İngilizler'in isteği üzerine 7'şer kişilik komisyonlar halinde nasihat heyetleri, yani akil adamlar kurulmuştu. Şimdi de çok büyük benzerlik taşıdığını görüyorum'' diye değerlendirdi.

        Tarhan, akil insanların, genellikle talimat almayacağını, tek merkezden yönetilmeyeceklerini kaydeden Tarhan, açıklanan listede AK Parti tabanına mesaj vermek için AK Parti ağırlıklı, AK Parti tandanslı bir yapı oluşturulduğunun görüldüğünü savundu.

        CHP'li Tarhan, ''Damat Ferit döneminde, mütareke yıllarında, İngilizler'in isteği üzerine 7'şer kişilik komisyonlar halinde Heyet-i Nasihalar, nasihat heyetleri, yani akil adamlar kurulmuştu. Şimdi de çok büyük benzerlik taşıdığını görüyorum, bu bağlamda değerlendiriyorum. Doğrudan birilerinin, dış güçlerinin önerisiyle oluşturulmuş. Tarih tekerrür ediyor. O zaman da mütareke basınının katkısı ve etkisiyle yaratılmıştı. Benzerliği görebiliyor musunuz; 7'şer kişilik akil adamlar komisyonu kurulmuştu'' diye konuştu.

        AK Parti'nin çözüm sürecini değerlendirmek için araştırma önergesi verdiğinin anımsatılması üzerine Tarhan, terör örgütü elebaşının, bununla ilgili, ''Meclis'in sürece dahil edilmesi konusunda bir emri olduğunu'', Meclis'te kanun çıkarılarak, bir güvence istendiğini belirtti. Tarhan, önergenin, bu talimat doğrultusunda olup olmadığını görmeleri gerektiğini kaydetti.

        "AKİL İNSANLAR HEYETİ, BİR MEMUR KADROSU GİBİ GÖZÜKÜYOR"

        CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, açıklanan Akil İnsanlar heyetine ilişkin, "Akil İnsanlar heyetinin tamamen Başbakan Erdoğan'ın fikirlerini topluma köprü olarak götürmekle görevlendirilen bir memur kadrosu gibi gözüküyor" dedi.

        Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında bugün toplanan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyen Koç, gündeme ilişkin konuları değerlendirdi.

        Mavi Marmara saldırısı dolayısıyla İsrail'in Türkiye'den özür dilemesini değerlendiren Koç, özrün altındaki gerçeklerin iyi tahlil edilmesi gerektiğinin altını çizdi. "One minute efelenmesinden sonra İsrail ile perde önünde ilişkiler gerginleştirilirken, maşallah gemicik iyi çalışmış" diyen Koç, "Bizzat Başbakan'ın oğlu ticaretine devam etmiş. Mavi Marmara'da hayatını kaybeden yurttaşlarımızın aileleri herhalde bu iki yüzlülüğü, yanlışlığı, samimiyetsizliği sorgularlar. Başbakan'ın oğlunun gemisinin kaç kez İsrail'in hangi limanına ne mal götürdüğü ortada. Bu güya ilişkilerin ambargoya girdiği dönemde olan süreç" olduğunu ileri sürdü. Siyasetçinin sözüyle eylemlerinin uyuşması gerektiğini sözlerine ekleyen Koç, herkesin buna dikkat etmesini istedi.

        Açıklanan Akil insanlar heyetini de eleştiren Koç, Başbakan Erdoğan'ın tarif ettiği akil insanlarla akil insanın sözlük anlamının birbirine uymadığını belirtti. Başbakan Erdoğan'ın terör örgütü lideri Öcalan ile pazarlık yaptığını öne süren Koç, bu pazarlığın pazarlamasını da tamamen akil adam tanımı dışında bu heyete pazarlamacı olarak halka anlatmasını istediğini ileri sürdü.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ