Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Uzmanlar yanıtladı...

        AHMET YUKUŞ / DİYARBAKIR

        ‘En büyük günahlardan biri sayılır’

        Diyarbakır Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin TURGAY:

        İSLAM öncesi cehalet döneminde çeşitli toplumlarda evlat edinme olayı yaygındı. Hz. Yusuf ve Hz. Musa, küçüklüklerinde başkaları tarafından evlat edinilmişlerdi. Hz. Muhammed ise kendisine peygamberlik görevi verilmeden önce, Hz. Zeyd’i evlat edinmiştir. Evlat edinmeyle ilgili Ahzap Sûresi 3., 4., 5. ve 6. ayetleri nazil olunca, Hz. Muhammed evlatlığı Zeyd ile arasındaki bağına Allah’ın emri gereği son vermiştir. Böylelikle Müslümanlar arasında evlatlık kaldırıldı ve Müslümanlar evlat edinme olayından şiddetle uzak durdular. Evlat edinmek, İslâm dinine göre haram, günah ve yasaktır. Hatta bu türlü davranışlar büyük günahlardan sayılmaktadır. Şu anda evlatlık alan ailelere tavsiyem şudur: Miras konusuna sebep olacak evlatlık işlemini iptal etsinler. Evlatlık olarak aldıkları çocuğun, bir başkasının çocuğu olduğunu unutmasınlar. O çocuğu beslemek, büyütmek, okutmak, iş güç sahibi etmek ve evlendirmek, büyük bir sevaptır. Bu gibi konularda dini açıdan bir sakınca yoktur. Ancak evlat edinmesinler. Çünkü evlatlık olayı, mirasta haksızlığa sebep olmakta, aile içerisinde İslâm ahlakına uygun düşmeyen yakınlıkların meydana gelmesine sebep olmaktadır. Çocukları olmayan ve evlatlık almak isteyenler, başkalarının çocuklarını evlatlık almasınlar.

        Habertürk Gazetesi’nin İlahiyatçı Yazarı Prof. Dr. Bayraktar BAYRAKLI:

        ‘Allah’ın yasağını çiğnemiş olurlar’

        ALLAH evlat edinmeyi yasaklamıştır. Uygulamasını ise Hz. Muhammed üzerinde tatbik etmiştir. Ayet indikten sonra Hz. Muhammed, evlatlık aldığı Zeyd Harise’yi evlatlıktan çıkarıp, Zeyd’in boşadığı hanımı Zeynep ile evlenerek, evlatlığın gerçek evlat olamayacağını ve evlatlığın kaldırıldığını bütün dünyaya duyurmuştur. Evlat edinen Allah’ın yasağını çiğnemiş olur.

        İlahiyatçı Prof. Dr. Süleyman ULUDAĞ:

        ‘Evlatlıkla evlilik yapmak uygun’

        EVLAT edinmek İslamiyet’te yoktur. Bir çocuğu alıp bakmak caiz, fakat evlat edinilen çocuk o kişinin ailesine mirasçı olamaz. Evlat edinen kişinin gerçek çocuğu akrabalık ve kan bağı oluşmadığından evlat edinen erkek, büyüttüğü kızı 18-20 yaşına geldiğinde evlenebilir. Yine evlat edinen kadının, büyüttüğü evlatlığı erkek ile evlenmesinde sakınca yoktur.

        İlahiyatçı Prof. Dr. Ali Rıza DEMİRCAN:

        ‘Koruyucu aile olmak çok daha doğrudur’

        İSLAM öncesi toplumda evlatlık uygulaması yaygındı. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed kendisini tercih eden azatlısı Zeyd’i evlat edinmiştir. Fakat evlatlık uygulaması, Kuran-ı Kerim’in Ahzap Sûresi’nin 4. ve 37. ayetleriyle yasaklandı. Evlatlık uygulamasında evlat edinenle evlat edilenler arasında nafaka zorunluluğu doğmaz ve ölüm halinde miras hakkı da oluşmaz. Evlatlık uygulaması mahrumiyet oluşmadığında evliliğe engel değildir. Evlatlık İslam’ın yasakladığı bir uygulamadır. Bu sebeple haramdır. Yapılması gereken evlatlık alınmak istenen çocuklar için koruyucu aile olmaktır. Onların bakımını ihtiyaçlarını gidermektir.

        Emekli İstanbul Müftüsü Yusuf KAVAKLI:

        ‘Kuran-ı Kerim’de yasak ve haramdır’

        KUR-AN-I Kerim’de evlat edinmek yasak ve haramdır. Onun için üzerine başka şeyler konuşmak doğru değil. Kişi evlat edindiği çocuğa sağlığında mal vermesinde hürdür. Öz çocuklarını mahrum etmeden bunu yapmasında dinen bir sakınca yoktur. Ama öldükten sonra evlatlığın miras hakkı doğmaz. Ancak öksüze ve yetime bakmak çok sevaptır. Peygamber Efendimiz kimsesizlere bakmayı teşvik etmiştir. İki parmağını yan yana getirerek, ‘Yetimlere bakan kıyamet gününde cennette benimle birlikte böyle yan yana olacak. Yetim ağladığı zaman arşıâlâ titrer’ demiştir.

        Diyanet Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer EVSEN:

        ‘Buluğ çağında edinmek doğrudur’

        KADIN ve erkek arasındaki mahremiyet önemli bir olgudur. Küçük yaştaki çocuklara koruyucu aile şeklinde bakılabilir. Ancak buluğ çağına geldikten sonra kadın ve erkek arasında mahremiyet ortaya çıkıyor. Bu konuda dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle Güneydoğu’daki insanlar mahremiyet nedeniyle evlat edinmeye sıcak bakmıyor.

        İlahiyatçı Prof. Dr. Beyza BİLGİN:

        ‘Günah değildir’

        EVLAT edinmek günah değil. Evlat edinmede, nesebini (soy, baba soyu) değiştirmek sakıncalı ve yasaktır.

        ‘Evlat edinmek çok hayırlı işlerdendir’

        Diyarbakır Müftüsü Nimettullah ERDOĞMUŞ:

        EVLAT edinmek hayırlı işlerden bir tanesidir. Evlat edindiğiniz emanet, eğer kimsesiz ise onu evlat edinmek dinen zorunluluktur. Asıl, ortada bırakırsak zeval işlemiş oluruz. Evlat edindiğimiz kişiler ile kendi öz evlatlarımız arasında şerhi hukuk farkları var. Evlatlık miras alamaz. Ancak evlat edinen kişinin ölmeden önce ona miras bırakmasında bir sakınca yoktur. Evlatlıklar kız-erkek fark etmez manen evlat edinen o ailenin evladı sayılır. Ancak yetişkin çağına geldiğinde namahremlik ortadan kalkmaz. Süt evlatlığı varsa o evlat hükmüne geçer. Süt kardeşliğinde miras yok, ancak namahremliği ortadan kaldırıyor.

        İlahiyatçı Prof. Dr. İhsan ELİAÇIK:

        ‘Asla kötü muamele etmemek gerekir’

        EVLATLIK almak günah değildir. Kuran-ı Kerim’de Ahzap Sûresi’nde bu konuya geniş yer verilir. Ayet der ki ‘Yanınıza evlatlık aldığınız kişileri babalarının isimleriyle çağırın, onlar sizin yanınızda bulunan kardeşlerinizdir.’ İnsanlar; hak hukuku, geçmişi unutturmadan, kötü muamele etmeden ve onları hayata hazırlandığı takdirde evlat edinmesinde sakınca yoktur. Evlatlığın mirasta hakkı yoktur. Ancak evlatlık alan kişi miras için vasiyette bulunabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ