Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sanat Orhan Pamuk neden 'Gezi'ye sessiz kaldı?

        Ümran Avcı/AHT

        TAKSİM Gezi Parkı eylemlerine ilişkin sözlü ya da yazılı bir açıklama yapmayan Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk'un sessizliği eleştirilere neden oldu. Magazin yazarı Mevlüt Tezel, gazetedeki köşesinde hem Orhan Pamuk'u hem de yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ı suçladı. Tezel, "Orhan Pamuk ölü taklidi yapıyor" derken, açıklamada bulunmamasını 'onun tercihi' diye değerlendirenler de oldu. Konuya ilişkin HABERTÜRK'ün aradığı İletişim Yayınevi, Pamuk adına açıklama yapmazken, yazar Pamuk'a da ulaşılamadı. İşte Pamuk'un 'Gezi Parkı Gösterisi'nde sessiz kalmasına ilişkin değerlendirmeler...

        'Gezi'ye Madonna bile tepki verdi'

        Yazar Pınar KÜR:

        "Ben gençlerin yanında olduğum, parka gittiğim ve orada televizyonlara demeç verdiğim halde yayımlanmadı. Twitter, facebook hesabım olmadığı için 'Pınar Kür de sessiz kaldı' denebilir. Orhan Pamuk da aynı durumda olabilir. Her yazarın, her insanın gördüğü mezalimi anlatması gerekir. Bu tabloya karşı çıkmak gerekiyor. Madonna bile olaylara tavır koyarken Orhan Pamuk gibi Nobel kazanmış bir yazarın sessiz kalması çok şaşırtıcı. "

        Yazar Ahmet ÜMİT

        'Yazarın görevidir'

        "Neden tepkisiz kaldı bunun hakkında bir şey söyleyemem. Bu tavır doğrudur ya da yanlıştır da diyemem. Bir yazar neden tepki göstermez ya da bir yazar, edebiyatçı tepki göstermeli midir bunun yanıtını verebilirim çünkü bir yazarı suçlamak istemiyorum. Ben bir yazar olarak bu duyguyu taşıyorum; bu topraklarda yaşıyoruz, bu dünyanın insanlarıyız. Masum bir istek, bir ağacı korumak, şehir için çok önemli bir parkı korumak gibi meşru, haklı bir istek acımasızca bastırılıyorsa bir yazarın buna karşı çıkması gerekir."

        Sabah Gazetesi Yazarı Mevlüt TEZEL:

        'Orhan Pamuk ölü taklidi yapıyor'

        "Gezi Parkı'ndaki eyleme destek veren sanatçılar, EKM önünde bir araya geldi. (...) Gezi Parkı eylemine katıl ya da katılma, eylemcilere hak ver ya da verme; fark etmez. Bir düşüncen, söyleyecek sözün olsun yeter ki! (...) Gelelim asıl suskun Orhan Pamuk'a... Meselâ ben, Nobel Ödüllü Pamuk'un eylemlerle ilgili fikrini çok merak ediyorum. Kürtler ve Ermeniler hakkında çok ses getiren, tartışılan açıklamalarda bulunmuştu Pamuk. Ne düşünüyor acaba bu eylemler hakkında? Pamuk konuşmayı çok sever; şimdi neden ölü taklidi yapıyor? Vatandaş senden, Nobel'e yakışacak ufkumuzu açacak açıklamalar bekliyor!"

        Yazar Buket UZUNER:

        'Orhan Pamuk'un kişisel tercihidir'

        "Kişisel tercih meselesi. Edebiyat çok bireysel bir iş. Toplumsal olaylarda konuşup konuşmamak yazarın kendisini bağlar. Edebiyat toplumun aynası olduğu için kişisel olarak edebiyatçının toplumdan kendini soyutlayabileceğine inanmıyorum."

        Yazar Müge İPLİKÇİ:

        'Sessiz kalmak da bir direnç yaratır'

        "Sessiz kalmak istemiş olabilir insanların buna hakkı var. Konuşma özgürlüğü gibi sessiz kalma özgürlüğü de vardır. İfade özgürlüğü aynı zamanda sessiz kalma hakkıdır da. Sadece konuşmak değil ayrıca sessiz kalmanın dünyada yarattığı çok farklı bir direnç de vardır. Karışmak istemiyor da olabilir. Herkes susarken Ermeni konusunda konuşmuş bir entelektüelimizdir. Herkes istediğini yapabilir, yapmalıdır da. Tabii başkasının özgürlüğünü kısıtlamadan."

        Yazar Mario LEVİ:

        'Pamuk'un seçimi kendisini bağlar'

        "Orhan Pamuk'un seçimidir ve sadece kendisini bağlar. En iyi cevabı kendisi verir. Herkes kendi sorumluluğunu taşır ve kendi tavrını koyar. Ben kendi hayat görüşüme ve sınırlarıma göre tavrımı ortaya koydum. Orhan Pamuk koymamış olabilir. Yazarları, insanları yargılama hakkı bulmuyorum kendimde. Bana göre doğru yanlış hiç önemli değil. Ayrıca bir yazarın böyle bir zorunluluğu da yoktur. Bu hareket tamamen bir halk hareketidir ve Orhan Pamuk 'Benim için hiçbir anlam ifade etmiyor' diyebilir."

        ÜNLÜLERİN TWITTER'DA ORHAN PAMUK TEPKİSİ

        Hüseyin Aygün: Madonna'dan Yavuz Bingöl'e, Kenan Doğulu'dan Sertap Erener'e herkes direnişe destek verdi. Baktım Türkiye'nin tek Nobel Edebiyat Ödüllü yazarı ne demiş, yapmış diye? Orhan Pamuk'tan ses yok.

        Sibel Alaş: Sesimizi dünyaya duyurabilecek büyük yazar! Orhan Pamuk nerede?"

        T.C. Bedri Baykam: Yabancı medyanın demokrasi gülü ve sembolü vardı, adı Orhan Pamuk'tu galiba, kendisini son günlerde gören oldu mu hiç?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ