Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam TBMM’de sinirler gergin

        TBMM’de sinirler gergin

        Gezi olayları ve 13-14 saati bulan Genel Kurul çalışmaları nedeniyle Meclis’te son günlerde gerginlik arttı. Geçen hafta çıkan kavgada, AK Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar’ın kaşı yarıldı. Meclis’teki gerginlik önceki gün kulise taştı. Uyurken görüntülerinin yayınlanmasına sinirlenen AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, kuliste karşılaştığı kadın gazetecilere ağır hakaretlerde bulundu. Gazetecilere yönelik sözler kadın milletvekilleri tarafından Genel Kurul gündemine taşındı. CHP ve BDP Aslan’ı kınadı. Partisinden de tepki gören Aslan, Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla dün Disiplin Kurulu’na sevk edildi. Meclis’te yaşanan gerginlik, hakaret, sinkaflı küfürlerin sebeplerini, nasıl önlenebileceğini, bundan sonra ne yapılması gerektiğini kadın milletvekillerine sorduk. İşte yanıtları:

        ‘Gerginlikte muhalefetin payı büyük’

        Safiye SEYMENOĞLU (AK Parti Trabzon Milletvekili):

        Meclis’te kimse kavgayı, küfrü, hakareti tasvip etmez. Belki ortamın yatışması için grup başkanvekilleri bir araya gelmeli ya da Meclis Başkanı grup başkanvekillerini toplamalı ve bir değerlendirme yapmalı. Gerçi Meclis Başkanı sık sık bu tür toplantılar yapıyor ama sonuç alınmıyor. Sadece biraz sakin olmamız lazım. Gerginlikte muhalefetin de katkısı var. Muhalefet son derece uzlaşmaz bir tutum içinde adeta her şeye karşı. Yapılan güzellikleri görmüyorlar. En azından güzel şeyler için bir teşekkür edebilirler. AK Parti olarak bunu da bekliyoruz. Teşekkürü geçtik, sürekli eleştiri ve polemik yaratıyorlar. Muhalefet milletvekilleri çok agresif, polemikçi ve uzlaşmaz bir tutum sergiliyorlar.

        Sena KALELİ (CHP Bursa Milletvekili):

        ‘Fiziki şartlar stres yapıyor’

        AK Parti’nin söz dinlemez, hikmetinden sual olunmaz, her şeyi ben bilirim diye diretmesi de bu şiddetin oluşmasına katkı sunuyor. Ayrıca Meclis Genel Kurulu’nun fiziki şartlarının yetersizliği de kavgayı körüklüyor. Genel Kurul’da ne sesimi duyurabiliyorum, ne de konuşulanları duyabiliyorum. Akustik çok kötü. Ayrıca halılar bende alerji yaratıyor. Salonda, dışarıdan gelen ışık yok. Hayattan kopmuşsunuz gibi bir duyguya kapılıyorsunuz. Bu fiziki şartlar da milletvekilleri üzerinde stres yapıyor.

        ‘Tansiyonu düşürmek iktidarın işi’

        Melda Onur (CHP İstanbul Milletvekili):

        Toplumdaki genel tansiyon, sokak dili ister istemez Meclis’e de yansıyor. Küfür meselesine gelince bu işin kadın erkeği yoktur. Sadece kadınların küfürden rahatsız olması kadar saçma bir şey olamaz. Meclis’te küfür ve hakaret ediliyorsa, sinkaflı sözler kullanılıyorsa, ona kadın ve erkek birlikte tavır gösterecek. Meclis’in tansiyonunun düşürülmesinde ise asıl rol iktidara aittir. Hem Meclis, hem de toplumdaki tansiyonun düşürülmesi için halen geç kalınmış değildir.

        Pervin BULDAN (BDP Grup Başkanvekili):

        ‘Kadın bedeni üzerinden siyaset yapılmamalıdır’

        Ne yazık ki, sadece TBMM’de değil aslında yaşamın her alanında kadın üzerinden, kadın bedeni üzerinden siyaset yapılmaya çalışılıyor. Bir kez daha buna tanıklık ettik. Kadın gazeteci arkadaşlarımıza yönelik sarf edilen bu çirkin ve ahlaksızca söylemlerden dolayı Zeyid Arslan’ı kınıyoruz. Kadınlar üzerinden siyaset yapmak erkeklere yakışmıyor. Biz erkekler hakkında hiçbir şey söylemiyoruz. Bu mekân kadınların bedenleri üzerinden açıklama yapılacak ya da onları hedef gösterecek bir mekân değildir.

        Ruhsar DEMİREL (MHP Eskişehir Milletvekili):

        ‘Parti değil, kurulacak komisyon ceza vermeli’

        Zeyid Aslan, daha önce de bir arkadaşımıza küfür etti. Partisi disipline sevk etti, ancak ceza almadı. Demek ki, bu tür davranışları cezalandıracak ve partilerin inisiyatifine bırakılmayacak bir düzenleme yapılması gerekiyor. Meclis’te küfür ve hakaretler konusunda bir etik komisyon kurulmalı. Onlar gereken cezayı vermeli. Kaldı ki, Meclis’te milletvekilinin ettiği yeminde vatandaşa saygı da var. Bu saygı, Meclis’te uzun çalışma saatlerinde arkadaşlık yaptığımız basın mensuplarını da içeriyor.

        Fatma ŞAHİN (Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı):

        ‘Takipçisi olacağız’

        Kurumsal manada yapılması gereken her şey yapılıyor. Bireysel olarak da biz, bize düşen kısmı söyledik. Takipçisi olacağız. Bu konuda çok hassasım, gereken neyse de yaparız. Takipçisi oluruz.

        Zeynep Armağan USLU (AK Parti Şanlıurfa Milletvekili):

        ‘Hakaret ve küfür asla savunulmaz’

        Uzun çalışma saatlerinin de etkisiyle zaman zaman parlamentoya yakışmayacak sosyal atmosfer ortaya çıkıyor. Bu çerçevede hangi partinin mensubu olursa olsun herkesin kendisini hesaba çekmesinin elzem olduğu açıktır. Kim yaparsa yapsın, hakaret ve küfrü savunmak, sahip çıkmak söz konusu olamaz. Yanlışa yanlış demek gerekiyor. Bunu değiştirmek, dönüştürmek bizim elimizde. Doğru olan, artık bu konularda herkesin bir adım geri atmasıdır.

        Candan YÜCEER (CHP Tekirdağ Milletvekili):

        ‘Sinkaflı sözler ediliyor özür bile dilenmiyor’

        Genel Kurul’da sinkaflı sözler ediliyor özür bile dilenmiyor. Hakaret ve küfürler cezasız kalıyor. Zeyid Aslan’a partisi tarafından gereken ceza verilmelidir. Ayrıca bir an önce Meclis İçtüzüğü’nde değişiklik yapılarak, küfür ve sinfaklı sözlere ağır yaptırımlar getirilmeli. Yoğun çalışma temposu terk edilmeli. Günde en az 12 saatlik aralıksız çalışmalar, ister istemez milletvekillerinin sinirli olmasına neden oluyor. Ama küfür ve hakaretin mazereti olmaz.

        Çelik: Disipline sevk ettik Aslan: Alıştık, ne diyeyim

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, kadın muhabirlere yönelik ifadeleri dolayısıyla, AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan’ın disiplin kuruluna sevk edildiğini açıkladı. Konuyla ilgili soruları cevaplandıran Aslan, henüz konuyla ilgili bilgisi olmadığını belirterek, “Alıştık artık, ne söyleyeyim” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ