Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Oltayla balık tutmanın cezası olur mu?

        Tülay ŞUBATLI-HT GAZETE

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Su Ürünleri Kanunu taslağı’ tartışmaya neden oldu. Taslağa göre artık hobi olarak balık tutmak isteyenler Tarım Bakanlığı’ndan izin almak zorunda. İzinsiz ve belgesiz oltayla balık tutanlarsa 200 lira ceza ödeyecek. Biz de hobi olarak balık tutanlara “Amatör balık avlamak izne tabi olurmu?” diye sorduk. Konuya ilişkin farklı düşünceler dile geldi.

        'Herkes eline olta alıp balık avlamamalı'

        Rastgele Balıkçı-Amatör Olta Balıkçıları Derneği Başkanı Kahraman MELEK:

        Tatlı suda olta balıkçılığı yapan yaklaşık 2 milyon balıkçı var. Biz herkesin eline olta alıp avlanmasını istemiyoruz, bilinçsiz avcılık çok fazla. Amatör balıkçılık elbette izne tabi olur. Bu bizim hem fikir olduğumuz bir konu. Amatör balıkçıların bir belgeye ihtiyaçları vardı. Belge ve iznin zorunlu hale getirilmesini destekliyoruz.

        'Keyif için balıktutandan belgeistemek tuhaf'

        Sanatçı Hüsnü ŞENLENDİRİCİ:

        Ben 15 günde bir mutlaka balık tutmaya giderim. Gerçekten kafamı rahatlatıyorum, yoga yapmak gibidir, ayrıca insan sosyalleşiyor. Bebek’e gidip orada olta atıyorum. Bunun için izinmi almak gerekecek? Enteresan bir uygulama. Ben bir sorun yaşamamak için gidip gerekli izni ve belgemi alırım. Ama 40 yıldır denizde yaşayıp olta tutanlar var. Bu uygulama onları sıkıntıya sokar. Adam bellemiş bir köşeyi orada devamlı eşi dostuyla kafasına göre olta atıyor. Şimdi gidip onun için izin alması gerekecek. 40 yıldır yaptığı şey için izin almak tuhaf bir durum. Bana çok makul gelmedi. İnsanlar çoluk çocuğunu alıp oltayla biriki saat balık tutmaya çalışıyor. Bunun için izin istenmesi insanların bu keyfini bitirecektir.

        'Balık tutanlar yürüyenleri engelliyor'

        Habertürk Gazetesi Genel Koordinatörü Ayşe Özek KARASU:

        Hafta sonları Boğaz kıyısındaki balıkçılık furyasının kontrol altına alınması gerekiyor. O kıyı şeridi yürüyüş ya da koşuyapmak isteyen vatandaşında yolu. Ancak ne mümkün! Kıyıda balık istifi balık tutuluyor, oltalar çevreyi tehdit edecek biçimde savruluyor. Kıyıdaki bu manzara, elinde olta olmayanlar için caydırıcı hale geliyor.

        ‘Kontrol olmadıktan sonra neye yarar?’

        Doğa ve Çevre Dostu Amatör Oltacılar Derneği Başkanı Serkan İNANÇ:

        Kontrol sağlanmazsa izin ve belge alınma şartı boşuna getiriliyor demek. Bir defa amatör balıkçılığı kimler yapıyor, kimler yapmıyor bunu bilmek lazım. Ayrıca kuralları da bilmek gerekiyor. Bu kuralları bilmeyenlerin amatör balıkçılık yapmaması gerekir. Bu kuralları işletecek bir mekanizma olmalı. Bizim ülkemizde bu mekanizma yok. Otokontrolü bizim gibi duyarlı olanlar yapıyor. Yurtdışında amatör balıkçılar kontrole tabiler. Bizde il ve ilçe tarım müdürlükleri cumartesi-pazar çalışmaz. Halbuki yasa dışı işler cumartesi-pazar ya da geceleri olur, yani mesai saati bittikten sonra yaşanır.

        'Asıl sorun büyük balıkçıları denetlemek'

        Greenpeace Akdeniz Kampanyaları Yöneticisi Hilal ATICI:

        Amatör balıkçılar için belge düzenlenmesi önceden de vardı ama denetim olmadığı için bu belgeyi alanlar olduğu kadar almayanlar da söz konusuydu. Bu değişiklik AB’ye uyum çerçevesinde yapılıyor. Fakat asıl sorun küçük amatör balıkçılar değil. Onların avlanma miktarı büyük balıkçıların yanında devede kulak... Endüstriyel balıkçılığın kurallara uyup uymadığını denetlemek gerekir. Amatör balıkçılık ikincil bir mesele olarak görünüyor. Yine de tebliğin daha detaylı incelenmesi gerekir.

        'Oltacılık izinli olmamalı'

        Ege Ünv. Su Ürün. Fak. Öğr. Üys. Prof. Dr. Ufuk ÇELİK:

        Kişisel görüşüm olta balıkçılığı izne tabi olmamalı. Amatör balıkçılık da sportif bir faaliyettir. Olta balıkçılığı uygulamalarının yapıldığı yerler halka açık yerlerdir. Diğer spor alanlarında da izne tabi olan olmayan yerler oluyor. Onun gibi değerlendirilebilir. Ama tabii Avrupa Birliği’ne geçiş aşamasında olduğumuz bir dönemde bulunmamız sebebiyle AB’ye uyum sağlamamız gerektiğinden belgelendirmenin olması gerekir. Bu şekilde oltacıların eğitilmesi söz konusu olabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ