Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Spor TFF o tişörte ceza vermeli mi?, Fethiyespor Disiplin Kurulu'na sevkedildi, Fethiyespor TFF 'Yüce Atatürk' tişörtü, Fethiyespor tişörtleri

        Veysi İPEK-Kenan Taşkın-Tekin-Canan İSPİR / AHT

        Fethiyesporlu futbolcuların, Fenerbahçe ile oynadığı Ziraat Türkiye Kupası maçına "Yüce Atatürk" tişörtleriyle çıkmasının ardından Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Fethiyespor'u Disiplin Kurulu'na sevketti.

        TFF, yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: "Fethiyespor Kulübü'nün, kupa maçında, uluslararası futbol oyun kurallarına aykırı şekilde saha içinde hepimizin milletçe sahiplendiği değerleri, sadece kendilerine mal ederek tartışma yaratmak için kullandıkları görülmüştür. Bu tarz eylemlerin spor alanlarında tasvip edilmesi mümkün değildir."

        TFF'nin kararını, spor camiası başta olmak üzere toplumun değişik kesimlerine sorduk. İşte görüşler....

        'TFF TARAFINDAN VERİLECEK BİR KARAR, AYRIŞMAYA SEBEP OLUR'

        Gençlik ve Spor Bakanı Suat KILIÇ:

        GAZİ Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, ulu önderi, Türk toplumu için müşterek ve çok büyük bir değerdir. Atatürk'ün adı, herhangi bir şekilde toplumda siyasi bir mesaj, ötekileştirecek veya başkalaştıracak bir yaklaşım olarak adlandırılamaz ve değerlendirilemez. Nihayetinde Atatürk gibi ortak bir değer, toplumun tamamının saygı duyduğu bir devlet adamı konusunda daha özenli, daha dikkatli adımların atılması, daha hassas kararların alınması gerekir. Aksi takdirde TFF tarafından verilecek bir karar, toplumda bir ayrışmaya sebep olabilecektir. Bu karar sanki siyaseten ülkeyi yönetenler tarafından alınmış bir karar ya da atılmış bir adım gibi değerlendirilecek ve başka mecralara çekilebilecektir. Atatürk adının hiçbir siyasi ya da benzer polemiğe konu edilmesine rıza göstermeyiz. TFF bu konuyu gündeminden çıkarmalıdır.

        'YAPTIĞIMIZIN ALTINDA BAŞKA BİR ŞEY ARANMASI BİZİ ÜZÜYOR'

        Fethiyespor Kulübü Başkanı İsmail ÖZTÜRK:

        ÜLKEMİZİN kurucusu Atatürk'ü yad etmekten doğal ne olabilir? Çok basit, bakir duygularla gerçekleştirilmiş bir duruştu bu. Duruşumuzun arkasındayız. TFF'nin yönetmelikleri kapsamında yaptığımız yanlışsa yapılacak bir şey yok. Ancak yaptığımızın altında başka bir şey aranması bizi üzüyor. Bu çok önemli değeri sadece biz kendimize mal etmişiz gibi kendimizi savunmamız isteniyor. Bu çok komik. Biz sevgimizi böyle gösterdik. Bu durumdan dolayı birileri zor durumda kaldıysa, sıkıntı yaşıyorsa buna sebebiyet vermek istemezdik. Ceza beklemiyorum. Atamızı çok seviyoruz. İmkanlarımızı ve konumumuz müsaade ettikçe anmaya da devam edeceğiz.

        'CEZA VERİRLERSE KOMİK DURUMA DÜŞERLER'

        ESKİ Trabzonspor Trabzonspor Teknik Direktörü ve Başkanı Özkan SÜMER:

        FETHİYESPORLU futbolcular ne yapmış, sahaya bu ülkenin kurtarıcısı ve Cumhuriyetin kurucusu Atatürk'e manevi bağlılıklarını gösteren bir yazıyla çıkmışlar. Bu ülkede Yüce Atatürk söyleminde bulunmak, bunu göstermek, yazmak suç teşkil mi etmeye mi başladı? Federasyon yapması gereken işleri yapmıyor da bunlarla mı uğraşmaya başladı. Bunda ne var? Bir kulübe bu yüzden ceza verirse çok komik duruma düşerler. Ben böyle bir şeyi yapabileceklerine ihtimal vermiyorum.

        'BAŞKA İÇERİKLLİ MESAJLARIN ENGELLENMESİ İÇİN KURALLAR İŞLETİLMELİ'

        Medical Park Antalyaspor Başkanı Gültekin GENCER:

        FETHİYESPOR'un "Yüce Atatürk" yazılı tişörtlerle sahaya çıkması beni de duygulandırdı ancak, izin almadan böyle bir şey yaptıkları için PFDK'ya sevk edileceklerini o anda tahmin ettim. Futbol Federasyonu'nun bir tüzüğü, tabir yerindeyse bir Anayasası var. O kurallar doğrultusunda hareket etmek zorundalar. Eğer PFDK'ya sevk etmemiş olsa, kendi içinde suç işlemiş olurdu. Duygusal düşünmeyi bir kenara koyup düşünmemiz gerekir. Atatürk sözkonusu olduğu için tartışıyoruz ancak başka bir mesaj da verilebilirdi. Keşke Fethiyespor izin alarak böye bir şey yapsaydı. Ceza alacaklarını düşünmüyorum ama bir uyarı yapılır. Bu uyarı da emsal teşkil eder ve her isteyen istediği mesajı verememiş olur. Başka içerikli mesajların engellenmesi için kuralların da işletilmesi gerekiyor.

        'FEDERASYON GEREKENİ YAPTI'

        HT Spor Yazarı Serdar Ali ÇELİKLER:

        FEDERASYONUN açıklaması, olması gereken kuralları içeren bir açıklamadır. FİFA ve UEFA'da da benzer kurallar uygulanır. Bugün Fethiyespor'un vermek istediği mesaj veya giydikleri tişörtler, toplumun büyük kesimince olumlu karşılansa da, bu tip şeylere imkan tanınır veya gözyumulursa yarın başka yerde başka tişörtler giyilir. Federasyonun uygulaması doğrudur. İnşallah yaptırımı ve cezası da makul olur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ