Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sosyal medya şifrenizi eşiniz ya da sevgilinizle paylaşır mısınız?

        İzmir'de Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nde konuşan evlilik ve aile terapisti William Jack Hiebert, son yıllarda sosyal meydanın evli çiftler arasında endişeye yol açtığını söyledi. Sosyal medya ve ilişkiler konusunda birbirinden ilginç tespitlerde bulunan Hiebert'in öne çıkan sözleri şöyle:

        - Eşler arasında sosyal medya ağ şifresini paylaşmak istemeyen taraf, genellikle ihanet eden taraf oluyor.

        - ABD'de yapılan bir araştırmaya göre bekâr kadınların yüzde 48'i, bekâr erkeklerin de yüzde 38'i, ilk buluşmadan önce buluşacağı kişinin Facebook profilini inceliyor.

        - Her yaş grubundan bekâr kadınların yüzde 26'sı ve bekâr erkeklerin yüzde 27'si buluşacakları kişilerin sanal ortamdaki arkadaşlık isteklerini kabul etmeden önce Facebook duvarındaki daha önceki paylaşımlarını siliyor.

        'Şifremi eşimle ya da sevgilimle kesinlikle paylaşmam'

        Yonca EVCİMİK:

        SOSYAL medya hesabımın şifrelerini eşimle, ya da sevgilimle paylaşmam. Hele etrafımda yaşanan ve gördüklerimden sonra kesinlikle paylaşmam. Yanlış anlamalar, gereksiz şüpheler artıyor öyle olunca. Zaten karşı taraf şifre talep etmemeli. Asıl şık olan o olur.

        'Yardımcımla paylaşıyorum'

        Emel SAYIN:

        BU sosyal medya konusunda acemiyim, benim bu tür hesaplarımı ve işlerimi yardımcım yönetiyor. İnternete sosyal medyaya zaten hakim değilim. Şifremi yardımcımla paylaşıyorum mecburen ama kesinlikle başka biriyle paylaşmam.

        Nebahat ÇEHRE

        'Bu konuda biraz eski kafalıyım'

        SOSYAL medya kullanmıyorum. Ben bu konuda biraz eski kafalıyım. Karşımdaki kişinin sesini duymak ve konuşmak hoşuma gidiyor. Sosyal medya hesabım olsa da kesinlikle paylaşmam.

        'Şifrem bana özeldir'

        Nilgün BELGÜN:

        SADECE sevgilime değil hiç kimseye şifrelerimi vermem. Çünkü şifrem bana özeldir. Özelime müdahale edilmesine izin vermem. Ben de ne sevgilimden ne de başka birisinden bana şiflereni vermesini talep etmem.

        'İnsanın özel ve mahrem alanı olmalı'

        Vatan ŞAŞMAZ:

        İNSANLARIN şifrelerini neden başkalarıyla paylaştıklarına anlam veremiyorum. Ben şahsen insanın kendine özel ve mahrem alanının olması gerektiğini düşünüyorum. Böyle bir şey yapmam. Lüzum görmüyorum. Gerçek hayatta da sosyal hayatta da özelimi eşim dahi olsa kimseyle paylaşmam. Bunun ilişkilere bir faydası olacağına da zaten inanmıyorum.

        'Yatak paylaşılır şifreyi paylaşılmaz'

        Melek YARGICI:

        Kesinlikle paylaşılmamalı. Neden paylaşsınlar ki? Aynı evi, aynı yatağı paylaşmak her şeyi paylaşılacağı anlamına gelmemeli. Eşler arasında bazı konularda gizlilik olmalı.

        'Şifre özel hayata girer'

        Nilüfer AÇIKALIN:

        BENCE paylaşılmamalı. Paylaşılmıyor olması güven eksikliği olarak anlaşılmamalı. Herkesin özel hayatı olmalı, aynı evde yaşayanların bile. Sosyal medya şifreleri de özel hayata girer.

        'Kendi isteğiyle veriyorsa problem yok'

        Klinik Psikolog Mehtap GÜNGÖR:

        ÇİFTLERİN arasında güven ilişkisi yoksa sosyal medya hesabının olması bile kendi başına sıkıntı yaratabilir. Sosyal medya algısı bazı kesimlerde farklı. Bir ön yargı var. Ön yargıya göre "Sosyal medyada hesabı varsa sanal ilişki peşindedir ya da sanal ilişkisi vardır" diye düşünüyor bazıları. Böyle olunca zaten sırf sosyal medya hesabının varlığı sıkıntı yaratıyor. İlişkinin dinamiğine bakmak lazım. İnsanlar kendi istekleriyle şifrelerini paylaşıyorsa problem yok. Ama karşı taraf ısrarla istiyorsa "Sana güvenmiyorum" mesajı veriyor. Şifresini söylemezse bu kez de 'Bir şeyler saklıyor' şeklinde anlam çıkıyor. En doğrusu insanlar birbirini şifresini istememeli. Orası cep telefonu gibi özel alandır. O yüzden ona saygı duyulmalı.

        'Paylaşabilirim sıkıntı yok'

        Tuğba EKİNCİ:

        BİLGİSAYARLARIM şifresiz. Sosyal medya hesaplarım da açık zaten. Arkadaşım olan herkes her şeyimi görebiliyor. Kimseyle özel haberleşmek sosyalleşmek için kullanmıyorum. O yüzden şifrelerinin de bir önemi yok. Zaten sevgililerimi sosyal medyadan bulan sonrasında oradan iletişim kuran biri değilim. Sosyal medyayı çoğunluğun anladığı şekilde özel iletişim için asla kullanmıyorum. Telefonla ve yüz yüze iletişimden yanayım.

        'Bugüne kadar gerek duymadık'

        Yeşim SALKIM:

        EŞLER birbirinden bir şey gizlemiyorsa, saklıları gizlileri çekinecekleri birşey yoksa paylaşılabilir. Bir sakıncası yok. Biz Hakan'la birbirimizin şifresini paylaşmaya gerek duymadık bu zamana kadar. Ne o benim hesabıma ne de ben onun hesabına baktım. Birbirimize güveniyoruz.

        'Eşimin şifresi bende var'

        Zeliha SUNAL:

        PAYLAŞMALILAR. Birbirleriyle paylaşmaları karşılıklı güven getirir. Ama eş gizli tutmak isterse size birinin şifresini verir, 10 bin tane gizli hesap açar. Onun önüne geçilemez. Benim eşimin şifresi bende var ama izlemiyorum onu. Benim şifrem de onda var. O beni izliyor mu izlemiyor mu bilmiyorum.

        'Bir sakınca görmüyorum'

        Kerem ALIŞIK:

        BENİM sosyal medya hesabım yok. Ne var ki eşlerin sosyal medya hesaplarının şifrelerini paylaşmalarında bir sakınca görmüyorum. Çünkü eşlerin arasında güven esastır.

        'Eşler arasında gizli saklı olmamalı'

        Levent CAN:

        SOSYAL medya şifrelerinin eşler arasında paylaşılmasında bir sakınca görmüyorum. Sonuçta birbirlerine güvendikleri için beraberler. Eşler arasında gizli saklı olmamalı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ