Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Vizyondaki “Bırakmak İstiyorum”u izleyenler sigarayı bırakabilir mi?

        Mehmet ÇALIŞKAN / HT MAGAZİN

        Şimdiye kadar sigaranın sağlığa ne ölçüde zararlı olduğunu alışılagelmiş metin ve yöntemler üzerinden izleyiciye sunan yapımların aksine sigara içenleri sigara bağımlılığıyla yüzleştiren "Bırakmak İstiyorum" filmi vizyonda. Bir haftadır vizyonda olan film 11 bin 124 kişi tarafından izlendi. Sigarayı bırakabilir mi bırakamaz mı? Sigaranın aslında yaşanan sıkıntıların çözümünden ziyade bu sıkıntıların nedeni olabileceği noktasının üzerini belirgin bir şekilde çizen filmi izleyenlerden bir çok kişi sigara içmeyi bıraktığını sosyal medyada paylaşıyor. İpek Sorak'ın yapımcısı olduğu, terapist ve eğitmen Emre Üstünuçar'ın mesleki deneyimleri eşliğinde sigara bağımlılığına ayna tutan "Bırakmak İstiyorum"un yönetmenliğini Yücel Yolcu üstlendi. "Bırakmak İstiyorum"u izledikten sonra sigaranın bırakılmasının mümkün olup olmadığını ünlü isimlere sorduk.

        İpek Sorak(Bırakmak İstiyorum'un Yapımcısı):

        'Filmden sonra çok bırakan gördüm'

        Filmi izleyenlerden aldığımız tepkiler oldukça olumlu. Filmden oldukça etkilenmiş bir şekilde çıkıyorlar. Bunun nedeni de sigaraya bugüne kadar hiç bakmadıkları bir açıdan bakmış olmaları. İzleyiciler filmi izledikten sonra hep şunları söylüyor: 'Bağımlı olduğumu bilmiyordum', 'Sigarayı hiç böyle düşünmemiştim', ' kontrolün hep bende olduğunu, istediğim zaman bırakabileceğimi düşünüyordum', 'Sigara içiyordum ama nikotin bağımlısı olduğumu bilmiyordum', 'Artık sigara içmeyeceğim'.. Filmi izledikten sonra sigarayı bıraktığını belirten bir çok kişi deneyimlerini sosyal medyada paylaşıyor. Sonuç olarak bir film insanlara sigarayı bıraktırabilir. 'Bırakmak İstiyorum' ile bunun bir çok örneğini gördüm. Ayrıca ben 'Bırakmak İstiyorum' daha proje aşamasındayken 22 yıllık sigara içiciliğime son verdim.

        Kadir İnanır:

        'İzleyin ve sigarayı bırakın'

        Biliyorsunuz ben o meredi zorla bıraktım. 'Bırakmak İstiyorum'u henüz izlemedim ama izleyen bir kaç arkadaşım filmin sigaradan kurtulmak için oldukça etkili olduğunu söyledi. Demek ki arkadaşlar öylesine etkili bir film çekmiş ki insanları sigaradan soğutuyor. Ben 'Gidin izleyin ve sigarayı bırakın' diyorum.

        Ferhat Göçer:

        'Sigaradan soğuyanlar oldu'

        Özellikle İpek Hanım'ı tebrik ediyorum. İnsanları sigaradan uzaklaştırmak için son derece sosyal sorumluluk bilinciyle bir film yapmışlar. Ben sigara içmiyorum ama 'Bırakmak İstiyorum'dan sonra çevremdeki bir kaç kişinin sigaradan soğuduğunu gördüm. Demek ki filmden etkilenip sigara bırakılabiliyor.

        Burak Hakkı:

        'İzleyen eline bir daha sigara almaz'

        Filmlerin insanların ruh hali üzerinde önemli etkileri olduğunu biliyoruz. Bazı filmlerden ağlayarak çıkıyoruz. Bazı filmleri ise izledikten günler sonra bile sahnelerini hatırlayıp kahkahalar atabiliyoruz. Bu nedenle 'Bırakmak İstiyorum'un insanlara sigarayı bıraktırabileceğini düşünüyorum. Çünkü izleyici bu filmin etkisinde öyle bir kalacaktır ki eline bir daha sigara almaz. 'Bırakmak istiyorum'un özelliği insan iradesinin derinliklerine girip 'İçme şu meredi' dedirtmesidir.

        Emre Üstünuçar:

        'Yüzlerce kişi filmden sonra bıraktı'

        'Bırakmak İstiyorum'u izledikten sonra sigara bırakılır. Ben filmi izledikten sonra sigarayı bırakan yüzlerce kişi olduğunu gördüm. Benim sosyal medyadaki adresime 'Sizin filmi izledim, sigarayı bıraktım' şeklinde yüzlerce mesaj aldım. Ben de daha önce sigara içiyordum. Filmde bahsi geçen yöntemle ben de bırakmıştım.

        Başak Zebil:

        'Bir filmin sigara içilmesine son vereceğine inanmıyorum'

        'Bırakmak İstiyorum'un yapımcısı İpek Sorak'ı kutluyorum. Filmi izleyip bir kişi bile sigarayı bıraktıysa ne güzel. Ne var ki sigara karşıtı bir filmle sigara içilmesine genel olarak son verileceğine inanmıyorum. Keşke öyle olsaydı ama olmaz. Öyle olsaydı dünya sigaranın yanında bir çok derdinden kurtulurdu. Sigarayı bırakmak tamamen insanın kendi iradesiyle ilgili. Sigaranın ne kadar zararlı olduğu bilinmiyor mu? Kamu spotlarında ve paketlerin üzerinde sigara içmenin ne kadar zararlı olduğunu gösteren görüntüler. Fotoğraflar yok mu? Onlar göz ardı edilirken bir filmin etkisi ne kadar olabilir ki? Ben sigarayı bıraktıran ilaçların bir yararı olduğuna da inanmıyorum.

        Cansın Özyosun:

        'Temelli bırakıldığına inanmıyorum'

        Filmin etkisiyle bir kaç saat hatta bir kaç gün sigarayı bırakanlar olmuştur. Ama istediği kadar etkili olsun, istediği kadar güzel olsun filmi izledikten sonra sigaranın temelli bırakılacağına pek inanmıyorum. Keşke olabilse ama sanmıyorum. Çünkü sigara öyle bir meret ki en yakınındakilerin başlarına neler geldiğini gördükleri halde hala içmeye devam edenler var.

        Sinem Kobal:

        'Neden olmasın?'

        Neden olmasın, kaybedecek neyimiz var ki? Filmi izlerken sigaranın zararlarıyla, gerek insan vücudunda oluşturduğu zararlar gerek sosyal hayatımıza bulunduğu olumsuz etkiyle uzun süre kesintisiz bir şekilde yüzleşiyoruz. Bu nedenle 'Bırakmak İstiyorum'un sigarayı bırakma konusunda son derece etkili olacağını düşünüyorum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ