Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sağlık Türklerin sigara alışkanlığı Neandertallardan kalma!

        Anadolu insanında yaygın olan sigara kullanma ileşeker, diyabet gibi rahatsızlıkların Neandertal genlerdenkaynaklandığı belirtildi. İnsan genleri üzerine çalışma yapanBoğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji veGenetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Tolun, Türklerinyaşadığı Ortadoğu ve Avrupa toplumlarının genlerinin yüzde6'sının Neandertal (Neandertal ya da Neandertal insanı, günümüzdenyaklaşık 200 bin ila 28 bin yıl önce yaşamış insan türü)insanından aldığını açıkladı.

        Uludağ Üniversitesi (UÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji BölümüBiyoloji Topluluğu tarafından düzenlenen 5. Ulusal BiyolojiToplulukları Kongresi'nde bir sunum yapan Prof. Dr. Aslı Tolun, insan genleriyle ilgili açıklama yaptı.

        Son yıllarda yapılan araştırma sonuçlarının, insan genomasınınyüzde 80'inin işe yaradığını ortaya koyduğunu anlatan Prof. Dr.Tolun, "Gen düzenleme bölgeleri bunlar, onun dışında da kromotivDNA nasıl toplanıyor? DNA'nın çoğalması için bir takım dizilerinfilan olması gerektiğini biliyorduk. Aslında genemomuzun yüzde 80kadarının bir işlevi var. Belki diğer kısımların da işlevliolabilir ama bunları henüz bilmiyoruz." dedi.

        Yeni teknolojilerle eski gen veya DNA'ların dizilmesinin de mümkünolduğunu anlatan Tolun, şunları söyledi: "Mesela 30 bin yıllıkeski Neandertal genleri gibi. Bu diziler şimdiki teknolojilerleyapılabiliyor. DNA dizileri karşılaştırıldı. İnsan genomu ileNeandertalları karşılaştırdılar. Sonucunda genlerimizin yüzde6'sını Neandertallardan almış olabileceğimiz ortaya çıktı.

        Enfazla kimler almış, bizler almışız. Ortadoğu'daki toplumlarda dahafazla. Ama Asya'dakilerde Neandertal geni pek yok. Çünkü Neandertalhalkı Avrupa ve Ortadoğu insanı. Çok eskilerde Neandertalların bizepek katkısı olmadığı düşünülüyordu. Şimdi anlaşılıyor kigenlerini taşıyoruz. Bazı iyi genler var, mesela soğuğa dirençgenlerimiz var. Ama bazıları da kötü, diyabet ya da sigarabağımlılığı gibi. Değişik insanlardan, DNA'ları dizilenkişilerden bunu çıkarabildiklerini belirtiyorlar, bir ekip yüzde20'sini çıkardık diyor, diğeri yüzde 30'unu... Aslında Neandertalgeni de bilindiği için böyle bir iddiada bulunabiliyorlar." dedi.

        Özellikle Ortadoğu halklarının Neandertallardan bazı davranışbiçimlerini almış olabileceğini anlatan Tolun, "Bizimdavranışlarla ilgili de birçok genlerimiz belirlendi. Bunlardan birisigara bağımlığı olabilir, risk alabilme olabilir, intihara eğilimvar, ruhsal hastalıklara, şizofreni gibi hastalıklara eğilimler devar. Sigara içme tiryakiliği de yine gen farklılığından olabilir."dedi.

        GENLERİMİZİN YÜZDE 6'SI NEANDARTALLARDAN

        Aslı Tolun, şöyle devam etti: "Şeker hastalığı, diyabeteyatkınlığın da aynı şekilde Neandertallardan geldiğidüşünülüyor, çünkü onların genlerinde var. Bu genlerdenOrtadoğu'dakilerde ve bizde yüzde 6 kadar olduğunu düşünüyorum.Mesela cildimizin değişmesi, rengimizin Afrikalılara göre açıkolmasını Neandertallardan aldığımızı düşünüyoruz.''

        Türklerin Neandertallarla akrabalığı var mı?" sorusuna ise, Prof.Dr. Tolun, şu cevabı verdi: "Mesela siz bir köyde yaşıyorsanızköyün en eskileri ile bir akrabalığınız oluyor. Çünkü kala kalabüyük baba ve anneler evlenmiş ve hepsinden bir şey alıyorsunuz amaen çok anne babanızdan alıyorsunuz. Fakat 5 kuşak gibi öncekigenlerden de sizde kalmıyor olabilir. Onun genleri de böyle birvasıta ile gelmiş olabiliyor. Neandertallar'da da öyle."

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ