Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sağlık Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uyardı: Dökme ürün kullanmayın!

        DENİZ ÇİÇEK / ANKARA

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı için yapılan analizde, gıda maddelerinde vatandaşın sağlığını tehdit eden hileler bir bir ortaya çıkarıldı.

        Vatandaşlara, etiketleri iyi okumaları ve dökme ürünlerden uzak durmaları tavsiye ediliyor.

        Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı için yaptığı analizde, vatandaşın sağlığını tehdit eden gıda maddelerindeki hileleri bir bir ortaya koydu.

        Hileli ya da taklit gıda maddelerine karşı vatandaşlara, ürün etiketini iyi okumaları ve dökme ürünlerden uzak durmaları tavsiye ediliyor.

        Prof. Dr. Artık’ın belirlediği hileler şöyle:

        KIRMIZI ET: Yapılan testlere göre işlenmiş kırmızı et ürünlerine, binde 65 oranında eşek, domuz ve at eti katılıyor. Pahalı olan kırmızı ete tavuk, hindi, bıldırcın ya da devekuşu eti de ekleniyor.

        SÜT ÜRÜNÜ: Tereyağı, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerinde çok sık hileye başvuruluyor. Süt ürünlerine jelatin, peynire nişasta ve dondurmaya bitkisel yağ ekleniyor.

        TAKVİYE EDİCİ GIDALAR: Bu gıdalar, daha çok ‘zayıflama’ ya da ‘cinsel gücü artırıcı’ özellikleri vurgulanarak piyasada satılıyor. Bu tür ürünlere, zayıflatmak amacıyla insan sağlığına zararlı olan sildenafil ve sibutramin katılıyor.

        BULGUR: Boya katılıyor.

        BAL: Saf ve doğal olması gereken balda, üç ayrı yöntemle hile uygulanıyor. Mısır şurubuna bal enzimi katılıyor. Bu yolla arısız ‘sözde’ bal üretilip vatandaşa bal fiyatından satılıyor. Arıya, şeker şurubu veriliyor. Yapay bal üretiliyor. Sahte bal ile gerçeği karıştırılarak da sahtecilik yapılıyor.

        SOSLAR: Ketçapta, yapay renk verici maddeler kullanılıyor. Ürünün, raf ömrünü uzatmak için bu amaçla çok fazla kimyasal kullanılıyor. Glikoz sitrit asit ve karamel karışımları sos adı altında satılıyor. Mayonezde, fazla koruyucu ve bitkisel yağ karışımı bulunuyor.

        ÜZÜM PEKMEZİ: Pekmezde en fazla fruktoz ilavesi görülüyor. Böylece üzüm kullanılmadan üzüm pekmezi üretiliyor. Üzüm pekmezi üretilirken, doğal üzüm kullanılmıyor. İncir ekstraktı, mısır şurubu ve karpuz konsantresi ile ürün oluşturuluyor.

        TAĞŞİŞ NEDİR?

        GIDADA tağşiş, gıda maddesi ve gıda ile temasta bulunan malzemelerin mevzuata ve izin verilen özelliklerine aykırı olarak üretilmesidir. Tağşiş edilmiş gıdanın, besin değeri düşürülürken, gıdada yer alan bir madde yerine aynı değeri taşımayan başka bir madde konuluyor. Taklit, gıda maddesinin kendisinde olmayan özelliklere sahipmiş gibi gösterilmesidir. Bakanlık, gıdada taklit ve tağşiş yapan üreticilere 10 bin TL idari para cezası kesiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ