Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik başbakan recep tayyip erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimi, yeni başbakan kim olacak, ak parti kongre, olağanüstü kongre, ak parti yeni genel başkanı, abdullah gül

        Saliha ÇOLAK - Şerife GÜZEL / ANKARA

        AK PARTİ'de, cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda Başbakan Tayyip Erdoğan sonrası için kulislerde "baskın olağanüstü kongre" senaryosu konuşulmaya başlandı. Başbakan Erdoğan, önceki gün katıldığı bir televizyon programında "Ağustos ayında bir kongreye pek razı olmadığınız söylendi bu ne kadar doğru" sorusuna "Ben öyle bir şey söylemedim. Benim söylediğim tam aksidir" diye yanıt verdi. 10 Ağustos'ta oluşacak tablonun ardından AK Parti'nin kurullarıyla toplantılar yaparak atılacak adımı belirleyeceklerini söyleyen Erdoğan, "Partimin bölünmesi, parçalanması gibi laflar kullanılıyor bu çok çirkin. İstişareleri yaparız, olağanüstü genel kurulu yapar, partimiz yeni genel başkanını seçeriz" dedi. Erdoğan'ın açıklaması AK Parti'de Ağustos ayı içerisinde yapılacak bir olağanüstü kongre beklentisini artırdı. Erken bir kongrede hala cumhurbaşkanı olduğu için Abdullah Gül'ün genel başkan adayı olamayacağı ise farklı yorumlara neden oldu.

        'Kararı verecek olan Başbakan'

        AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet DOMAÇ:

        AK Parti her ne kadar 'tek adam' partisi diye suçlansa da gerçekte kararlar istişare ile ve yetkili organlarda alınır. Bu nedenle cumhurbaşkanlığı seçimi ve başbakanın belirlenmesi gibi ülkenin geleceğini etkileyecek bu kadar önemli konularda aynı süreçler işletilecektir. Bu istişareler yapıldıktan sonra kararı da verecek olan Sayın Başbakandır. 28 Ağustos'tan önce kongrenin toplanması durumunda kimin aday olacağı da yine bu süreçlerden geçildikten sonra belli olacaktır. Sabırla bu süreçlerin işletilmesi beklenecektir.

        'Abdullah Gül'den mal kaçırılmıyor'

        AK Parti Ordu Milletvekili İhsan ŞENER:

        10 Ağustos'ta seçim sonuçlanırsa 45 gün içinde kongre toplanabilir. Burada bir askı süresi var. O dolduktan sonra kongre yapılabilir. Bunun önünde herhangi bir engel yok. Siyasi irade 'bunu yapalım' derse, 28 Ağustos beklenmeden yapılabilir. Partide istişare süreçleri işletilecektir. Ancak kim için kongrenin yapılacağı yani, kimin genel başkan olacağı konusuna karar verecek olan tek lider Tayyip Erdoğan'dır. Genel başkanın kim olacağı konusunda da parti içinde çok iyi yetişmiş arkadaşlarımız vardır. Liderimiz ne derse o olur ve bu süreçte 28 Ağustos öncesi kongre olursa kaos da olmaz. Bu süreçte Abdullah Gül'e rezerv var, Gül'den mal kaçırılıyor gibi bir algı doğru bir algı değil. Cumhurbaşkanı adaylığı sırasında da 'adayımız kardeşim Abdullah Gül'dür' diyen bir kişinin böyle bir tutumun içinde olacağını düşünmek akıllara ziyandır.

        'Kimsenin önü kesilmiyor'

        AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk ÖZDAĞ:

        KONGRE 28 Ağustos'tan öne yapılabilir. Hiç bir sıkıntı olmaz. Bizde nefisler değil idealler yarışır. Biz misyon partisiyiz. Misyonumuz da sadece partimizle sınırlı değil. Tüm Türk dünyası, Arap dünyası ve mazlumları kapsayan bir misyonumuz vardır. O nedenle de kişiler ön planda değildir. Kimsenin de önü kesilmiyor. Bizim partimizde bir çok insan çok önemli yerlere geldi. Grup başkanvekili oldular, bakan oldular, cumhurbaşkanı oldular. Ancak artık yeni bir döneme giriyoruz. Biz artık Almanya, Japonya olmalıyız. Karizmatik liderler dönemi bitiyor. Son mohikan Tayyip Erdoğan'dır. Güçlü liderler dönemi bitiyor, kadro hareketi dönemi başlıyor.

        '10 aylık süreçte Gül'ün gündemde olmadığı anlamı çıkar'

        AK Parti eski milletvekili ve Başbakan danışmanı Hüseyin BESLİ:

        KONGRENİN Ağustos'ta ya da sonra yapılmasının çok belirleyici olacağı kanaatinde değilim. Genel başkan kim ise başbakan o olacak. Net belirleyici husus budur. Ama bu 2015 sonrasını bağlamaz. Kamuoyunun merak ettiği Abdullah Gül ismidir. 10 aylık süre için düşündüğümüzde, Abdullah Gül gündemde değil. Bunun anlamı budur. Süresi dolmadığı için o kongreye aday olamayacak demektir. Bu, 2015'i bağlar mı onu kimse bilemez. Geçici sürede olacak arkadaşların performansına bağlı. Kongrede 3 dönemden biri değil de, haricinde biri olursa; üç dönem kuralının da ayrıca bozulmayacağı anlamına gelir aynı zamanda. 3 dönemli birisi gelirse, iki türlü okumak gerekir: Hem, her halükarda geçicidir, kısa süreli yapıldı, anlamına gelir. Hem de Erdoğan sonrası esnetilecek anlamı olacak demektir.

        'Abdullah Gül'süz bir dönem yaşanacak'

        ANAR Genel Müdürü İbrahim USLU:

        BAŞBAKAN, ipuçlarını daha önce de vermişti. Birkaç kriter saydı. ‘Üç dönem, genel başkan ayrı başbakan ayrı olmaz' dedi. Dolayısıyla bu kriterlere uygun birini genel başkan seçecekler. Arkasından da hükümeti kurma görevini de sıradan bir milletvekiline değil, AK Parti genel başkanı olarak seçilmiş kişiye vermeyi istiyor. İsim kimdir, bir fikrimiz yok. Sadece vasıflarını biliyoruz. Kafasında şekillendirecek. Ayın 11'inde MYK ve MKYK'yı toplayacak. Orada da istişarede bulunup, en hızlı şekilde süreci işletecek. 15 günlük bir süreye ihtiyacı var. 27'sinde kongreyi yapabiliyor. Önemli olan MYK ve MKYK'nın nasıl bir tepki vereceği. Bu kongre, Abdullah Bey seçeneğinin mümkün olmayacağını ortaya koyar. Eğer Sayın Gül'e bir rol verecekse, geçiş döneminde değil, 2015'te bu fonksiyonu üstlenmesini kafasında kurguladığını düşünüyorum. 28'ine kadar kongre olsa da, olmasa da, Abdullah Gül'süz bir dönem yaşanacak. Sayın Gül, her halükarda 2015'i bekleyecek. 77 milyon istese dahi bu mümkün değil. İlla milletvekili olması gerekiyor; ‘Gül'ün ayağını kaydırdı, bitirdi' gibi kavramlar provokatif fikir. Bir başbakana ihtiyaç var ve bunun Abdullah Gül'ün olmayacağını zaten biliyoruz. Burada tartışılması gereken şudur, ayın 28'inde kurulacak denge, kalıcı mı, geçici bir denge mi olacak ona bakmak lazım.

        'Yemin öncesi partiyi biçimlendirmiş olur'

        SDE Başkanı Prof. Birol AKGÜN:

        YEMİN töreninden önce yapılırsa bu, geleceğine yönelik olarak partiyi kendi eliyle biçimlendirdikten sona Çankaya'ya çıkacağı bir durumdur. Yemine kadar partiyi de geleceğe yönelik olarak biçimlendirmiş olarak gidebilir. Siyaseten elini güçlendirir ve kendisinden sonra yaşanacak tartışmaların önünü kesmiş olur. Abdullah Gül faktörü elbette ki önemlidir ama şu an için Gül, tekrar siyasete dönme konusunu reddetmiyor. Ama çok da güçlü bir irade beyanı yok. Tayyip Erdoğan ile Abdullah Gül'ün, bütün bu konuları tartışabilecekleri bir güven ve samimiyetleri vardır. Bunların dahi konuşulduğunu düşünüyorum. Yoksa birinin diğerini siyasetin dışına itmesi gibi düşünülmesi doğru olmaz.

        'Hukuken 28 ağustos öncesi yapılabilir'

        İsminin yazılmasını istemeyen AK Parti milletvekili:

        Kongre hukuken 28 Ağustos'tan önce yapılabilir. Buna karar verilirse önünde bir engel yok. Bu durumda da halen cumhurbaşkanı olacağı için Abdullah Gül aday olamaz. Zaten milletvekili de olmadığı için başbakan olamayacağından genel başkan olmasının da pratikte bir anlamı olmaz. İstifa hukuken aday olmasını sağlar ancak siyaseten ortaya çıkacak tablo da dikkate alındığında bunu göze almayacaktır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ