Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Geliri Soma şehitleri için bağışlanan maçta bile gerginlik yaşandı. Nefret söyleminin sonu nereye varacak?

        Güngör KARAKUŞ – Sorel DAĞISTANLI

        Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki madende yaşamını yitiren 301 madencinin anısına oynanan Süper Kupa finalinde tribünler kin, nefret kusarken, Fenerbahçeli Volkan Demirel ile Galatasaraylı Felipe Melo arasındaki tartışma karşılaşmadaki nefrete tuz biber oldu. Volkan, “Belediye sokak köpeklerini zehirlesin, yoksa bu iş bana kalacak” dedi. Bir diğer söylem de Etyen Mahçupyan’ın hükümeti eleştiren Ermeni aydınları “palyaçoya” benzetmesi. Dozu giderek artan nefret söylemini sorduk.

        ‘Melo’nun kızgınlığının yansıması’

        Psikiyatr Doç. Dr. Armağan SAMANCI:

        FUTBOL profesyonel anlamda stresi yüksek bir meslek. İlk üçe oynayan takımlar her maça kazanmak baskısıyla çıkıyorlar. Her kişinin yapısı da bu stresi kaldırmaya müsait olmayabilir. Futbol belli anlamda agrasif bir spor. Fiziksel güce dayalı, karşıdakini yenerek kazanmayı hedefleyen bir spor. Buradaki problem bu gerginliği belirli düzeyde tutan ya da tutamayan futbolcuların olması. Melo’nun, kişilik yapısı itibarıyla öfkesini kontrol noktasında sıkıntı yaşayan ve karşısındakini kızdıran, agrasyonu arttıran bir yapısı var. Bu maçtaki olay bir kişinin değil iki kişinin birbirinde uyandırdığı duygu. Kabul edilemez olmasına rağmen Melo’nun uyandırdığı bir kızgınlığın yansıması.

        ‘Örnek insan örnek davranış göstermeli’

        Prof. Dr. Fethi HEPER (Akademisyen-Eski Futbolcu):

        ASLINDA bunu bana değil Volkan’a sormanız gerekir. Hangi amaçla söyledi bu çok önemli. Derinlere inerseniz bir şey söyleyemem. Volkan’a bu lafı ne söyletti? Bu önemli ama her ne olursa olsun söylenmemesi gereken sözler. Futbolda karşılıklı sevgi ve saygı olması gerek. Hadi bırakın sevgiyi ne yapılırsa yapılsın hoşgörü ile karşılamak, kindar davranmamak gerek. Türkiye buna muhtaç bu kaos ortamında. Örnek olacak insanlar örnek davranışlar göstermeli. Nefret hiçbir şey getirmiyor, sevgi çok şey kazandırıyor.

        ‘Volkan’ı yargılamak insafsızlıktır’

        Ercan SAATÇI-Spor Yazarı:

        VOLKAN’ı bu duruma getirenleri tartışmadan, Volkan’ı yargılamak insafsızlıktır. Volkan gergin bir atmosferde FB TV’nin uzattığı mikrofona maksadını aşan bir konuşma yapmıştır. Ama aklıselim herkes Volkan’ın hayvanları kastetmediğini anlamıştır. Volkan’ın yaptığı ironiyi anlamadan, hayvanseverler adı altında bu durumu fırsat bilip ortaya atılanlar insanlıklarından ve insafsızlıklarından utanmalıdırlar. Bu coğrafyada toplum olarak hassasiyet göstermemiz gereken binlerce konu varken, bu konu üzerinden prim yapmaya çalışanların, insan sevmeden hayvan seviyor olmaları çok düşündürücüdür. Bu yaygaracıların Melo’nun yaptıklarıyla ilgili hiçbir tepki vermemeleri durumu çok net açıklıyor zaten. Geleneklerimize çok ters ve ahlaksızca hareket edenler konuşulmuyor ya da unutuluyorken, sadece Volkan’ın hayvan hakları üzerinden linç edilmeye çalışılması tamamen sahte bir gündemden başka şey değil. Yıllar önce yaptığı çirkin hareket nedeniyle toplumun ayıpladığı Pascal Nouma, şimdi o toplum tarafından çok sevilen bir şahsiyet olarak dizi film bile çekiyor.

        'Futbolcuların söylediği filtreden geçirilmeli’

        Prof. Dr. Gıyasettin DEMIRHAN (Spor pedagogu):

        VOLKAN Demirel bir performans sporcusu ve medyatik bir isim. Yetişen genç sporcular için bir rol model. Bu sebeple ağzından çıkan her şeyi filtreden geçirmeli ve nefret söylemi içeren davranışlardan uzak durmalıdır. Bu tür söylemler gündelik hayatımızın içinde kendine yer bulur, şiddeti, hakareti meşru kılar.

        ‘Volkan’a en ağır ceza verilmeli’

        Sosyolog Hülya UĞUR:

        GENELLEŞMİŞ bir nefret söylemi içine girdik. Ben bu terimi kullanacağımı hiç düşünmezdim ama toplum gerçekten bu kadar farklı katmanlara hiç bölünmemişti. Bence kurumu Volkan’a en ağır cezayı vermeli. Siyahi futbolculara yönelik nefret söylemleri büyük cezalar ile sonuçlandıysa bu da olmalı.

        ‘Nefret söyleminde doz arttı’

        Sosyolog Prof. Dr. Nilüfer NARLI:

        TÜRKİYE’de eğitim ve istihdam açısından niteliksiz erkek nüfus var. Bu nüfus içindeki hüsran, kızgınlık ve öfkeyi futbol maçlarında ifade ediyor. İnsanlar artık nefret söyleminde hakaretin dozunu artırdılar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ