Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ramazan Diş fırçalamak ve diş eti kanaması orucu bozar mı?

        Oruç tutarken aynı zamanda toplum içerisinde yaşamak zorunda olunduğundan Ramazan ayının en büyük sorunlardan birisi haline gelen ağız kokusu, niyetli kişiler tarafından çeşitli yöntemlerle çözüme kavuşturulmaya çalışılıyor. Bu yöntemlerden birisi olan Ramazan'da diş fırçalamak en etkili çözüm yolarından birisi olarak nitelense de orucu bozup bozmayacağı tartışma konusu. Peki diş fırçalamak ve diş eti kanaması orucu bozar mı? İşte Diyanet İşleri Başkanlığından alınan resmi bilgiler...

        DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

        Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun, misvak parçalarının veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur.

        DİŞ ETİ KANAMASI ORUCU BOZAR MI?

        Dişlerin arasından çıkan kan boğaza gidecek olsa, bakılır: Eğer az olur da içeriye geçmezse, orucu bozmaz. Çünkü âdet gereği bundan korunmak mümkün değildir. Çok olmakla beraber çoğunluğu tükürük teşkil ediyorsa, hüküm yine böyledir.

        Fakat çoğunluğu kan olur ve tadı duyulur bir hâlde veya kanla tükürük eşit bulunursa, yutulunca oruç bozulur. Çıkarılan / çekilen diş için de bu hâller geçerlidir.

        Ayrıca, kanı çıkartacak şekilde dudakları, ağzı sıkmamak gerekir. Bundan kaçındığımız takdirde, kan tükürükten daha az olabilir.

        ORUÇLUYKEN DİŞ TEDAVİSİ YAPTIRILIR MI?

        Orucun bozulması için yeme, içme ve cinsel ilişki ya da bu anlamları ifade eden bir fiilin işlenmesi gerekir. Bu sebeple sırf dış tedavisi sebebi ile oruç bozulmaz. Tedavinin ağrısız gerçekleşmesi için yapılan enjeksiyonlar da beslenme amacı taşımadığı için orucu bozmazlar. Ancak tedavi sırasında yapılan başka işlemler sebebi ile -mesela ağız su ile çalkalanırken- boğaza su, kan veya tedavide kullanılan maddelerden biri kaçarsa oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir.

        ORUCU BOZAN TEMEL KONULAR

        1) Kasıtla yemek ve içmek: Faydalı veya faydasız, yemek ve içmek orucu bozar. Unutarak,hatayla veya zor kullanılarak yemek ve içmek orucu bozmaz. Allah Resûlü Sallallahu AleyhiVesellem, “Kim unutarak yer ve içerse orucunu tamamlasın, şüphesiz ki Allah onu yedirmişve içirmiştir” buyurur.

        2) Mübâşeret: Oruçla mükellef bir kimsenin cinsel mübâşerette bulunması orucunu bozar.Böyle bir kimsenin orucunu kaza etmesi ve ağır bir keffâret ödemesi gerekir. Bu keffaret te,bir köle azad etmektir. Bu yapılamazsa iki hicrî ay üst üste oruç tutulur. Bu da yapılamazsaaltmış fakire yemek yedirilmelidir. Keffaretin bu tertibi sünnet ile sabittir ki, biri yapılamazsasonrakine geçmek gerekir!.

        3) İsteyerek kusmak: Bir kişi isteği olmadan kusarsa orucu bozulmaz. Allah Resûlü SallallahuAleyhi Vesellem şöyle buyurmaktadır, ”Kim elinde olmadan kusarsa orucu bozulmaz. Kimkusmaya kendini zorlayarak kusarsa orucunu kaza etsin”

        4) Beslenme için vurulan iğneler: Bu iğneler bazı besin maddeleri, vitaminler ve kanverilmesi için yapılırlar. Bu durumda oruçlunun orucu bozulur. Çünkü yapılan iğnelerle kişigıdalanmış olur. Bu da orucu bozar.

        5) Hayız ve nifas: Gündüz, oruçlu iken, bilinen normal adet kanın çıkması ile kadının orucubozulur.

        6) Meni çıkması: Uyanıkken, kucaklama, öpme ve benzeri bir etki sonucu meni çıkarsa oruçbozulur. Ancak ihtilam olma nedeniyle meni çıkarsa oruç bozulmaz. Bu irade dışıdır.

        7) Kan almak: Herhangi bir sebeple dışarıdan vücuduna kan alan insanın orucu bozulur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ