Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji Parkinson'a kök hücre umudu, Doç. Dr. Malin Palmar, kök hücre tedavisi, parkinson hastalığı, parkinson tedavisi, Lund Üniversitesi, James Parkinson

        Lund Üniversitesi araştırmacıları, laboratuvar ortamında fareler üzerinde yaptıkları deneylerde, kök hücrenin Parkinson hastaları için umut kaynağı olabileceğini gösterdi.

        Araştırmayı yöneten Doç. Dr. Malin Palmar, kök hücre tedavisinin 2017 yılından itibaren insanlar üzerinde denenmeye başlanacağını söyledi.

        Bilim dünyasında Parkinson hastalığının tedavisi için "çığır açan" bir gelişme olarak büyük heyecan uyandıran araştırma, "Stell Cell" dergisinde yayımlandı.

        İlk kez 1817 yılında James Parkinson tarafından ortaya çıkarılan hastalığa, beyinde hareketlerin kontrol edilmesini sağlayan dopamin maddesini üreten sinir hücrelerinin kaybı neden oluyor. Beynin koordine hareketleri düzenleyen alanlarında hasara neden olan Parkinson hastalığı, titreme, kaslarda sertleşme ve hareketlerin yavaşlaması gibi belirtiler gösteriyor. Sadece ilerlemesi yavaşlatılabilen hastalığın henüz tedavisi bulunmuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ