Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık 20’li yaşlardaki gençler seyrelmiş saçlarla yaşıyor, Saç Dökülmesi, Erkeklerde Saç Dökülmesi, Kadınlarda Saç Dökülmesi

        Ceyda ERENOĞLU / HT MAGAZİN

        Artık 20’li yaşlarda bile saç dökülmesi sorunuyla karşılaşan ve başında açıklıklarla yaşayan gençlerle karşılaşıyoruz. Güven kaybından tutun da kişinin iç dünyasında yaşadığı travmalara kadar çok sayıda soruna neden olan saç dökülmesi, günümüzde saç nakliyle çözüme kavuşuyor. Üstelik artık doğallıktan uzak çim adamlar da görülmüyor...

        Saç kaybı özgüveni düşüren ve bireyi kendini toplumdan soyutlar hale getiren bir sorun. Bu sorunu yaşayan pek çok kişi, çevresinde ve iç dünyasında maruz kaldığı yaklaşımlar nedeniyle bir eksiklik hissediyor. Saçlarına yönelik yaklaşımlar iyi niyetli bile olsa içten içe yaralanıyor. Saç Ekimi Uzmanı Aslı Tarcan, “Saçın fiziksel olarak bir insanın en önemli aksesuvarı olduğu düşünüldüğünde saç kaybı kişiyi ciddi anlamda farklı bir görüntüye taşıyor ve ifadesinin değişmesine neden oluyor. Bu sorun kişinin olduğundan 5-6 yaş daha büyük görünmesine de yol açıyor” diye konuşuyor.

        100 TELiN ÜZERINE DIKKAT!

        Saç dökülmesi sıra dışı bir durum olarak görülmüyor ve sağlıklı bir bireyin de saçlarının dökülebileceği belirtiliyor. Bu dökülmenin günde 100 telin üzerine çıkması saçın ‘alarm vermesi’ anlamına geliyor. Eğer hastanın günlük kaybı 100 telin üzerindeyse ve dökülmeler öbekler halinde gerçekleşiyorsa derhal bir saç ekim uzmanına başvurup acil önlem alması gerekiyor. 100 tel üzeri şiddetli dökülmelerde hastaya hem fiziksel hem de serolojik testlerin yapılması öneriliyor. Bununla, yaşanan problemin altında yatan faktörlerin araştırılıp ortadan kaldırılması ya da tedaviyle en aza indirilmesi hedefleniyor.

        ERKEN YAŞTA GÖRÜLÜYOR

        Son yıllarda saç dökülmeleri ve bununla birlikte ortaya çıkan saç açıklıklarının çok erken yaşlarda görülmeye başlandığı belirtiliyor. Bunun başlıca nedenleri arasında düzensiz ve sağlıksız beslenme, bakım adına yaptırılan uygulamalar ve genetik etki bulunuyor. Günümüzde saç dökülmesi sadece orta yaşlı erkeklerin değil, 20-28 yaş arasındaki gençlerin de sorunu. Yapılan araştırmalar ve klinik gözlemler erkeklerde 25 yaşa kadar ortalama yüzde 25, 35 yaşa kadar yüzde 30-40, 40 yaşa kadar ise yüzde 40-45 oranında saç dökülmesine rastlandığını gözler önüne seriyor.

        ŞAKAKLARDAN BAŞLIYOR

        Doğal nedenler dışında (yaralanma, ameliyat izleri, hastalık) ‘androgenetik alopesi’ adı verilen genetik erkek tipi dökülmede kafa bölgesinde simetrik gelişen bir dökülme gözleniyor ve şakaklardan başlayıp tepeye doğru ilerleyen bir açıklık meydana geliyor. Bu dökülme zaman içinde gerçekleşerek seyrelmenin yaşanacağı alanın hatları belirleniyor. Bu durum saçların zayıflamış, incelmiş, seyrelmiş olduğuna işaret ediyor.

        SAÇ NAKLİNİN ADIMLARI

        Saç nakli saçların yoğun olduğu, iki kulak arası denilen ve donör alanı olarak nitelendirilip dökülmeme özelliği olan saç köklerinin teker teker alınarak ihtiyaç duyulan bölgelere yerleştirilmesi işlemi olarak tanımlanıyor. Bir tür doku transferi olarak görülüyor. Karşımıza; saç ekimi, doku nakli ve saç transferi gibi isimlerle de çıkabilen uygulamaların hepsi aynı şeyi tanımlıyor. Saç naklinin adımları şöyle sıralanıyor:

        İlk adımda yapılan fiziki muayene sonucu kişinin ekime uygun olup olmadığına karar verilir.

        Görüşmeler sırasında operasyona dair tüm detaylar hastaya detaylıca anlatılır.

        Operasyon günü hastadan kan alınır ve gerekli tahliller yapılır.

        Hasta tahlil sonuçları çıkıncaya kadar operasyon için hazırlanır.

        Sonuçlar olumlu çıkarsa ön saç çizgisi belirlenip saç tıraşı yapılır ve uygulamaya başlanır.

        İlk aşama kök alım işlemidir. Bu aşama için kişi yüzüstü şekilde sedyeye yatırılır ve uygulama alanı lokal anesteziyle uyuşturulur.

        Fue tekniği sayesinde mikro motorla kökler donör alandan tek tek toplanır.

        Toplanan kökler diğer tarafta tek tek dizilerek özel solüsyonlarda muhafaza edilirken, sayı da belirlenmiş olur.

        Kök toplama işlemi bittikten sonra hasta bu kez sırt üstü yatırılır ve köklerin nakil edileceği alan lokal anesteziyle uyuşturulur.

        Uyuşma sağlandıktan sonra toplanan köklerin yerleştirileceği kanallar, yönleri ve açıları belirlenerek açılır.

        Son aşama ekim işlemidir. Toplanan kökler seri şekilde ve dikkatlice kanallara tek tek yerleştirilir.

        Uygulama tamamlandıktan sonra hastaya reçetesi yazılır. Yapması ve yapmaması gereken talimatlar belirtildikten sonra hasta evine uğurlanır.

        KADINLARIN SAÇI NEDEN DÖKÜLÜR?

        Kadınlarda saç dökülmesi olağan bir durum olarak görülmüyor. Dökülmenin altında mutlaka bir neden bulunuyor. Işte başlıca nedenler:

        Menopoz

        Değişen hormonal denge

        Aşırı stres

        Hamilelik

        Doğum süreci

        Kontrol altına alınamayan enfeksiyonlar

        Tiroit hastalığı

        Demir ve çinko eksikliği

        Dengesiz beslenme

        Saçkıran

        Saç koparma hastalığı

        Saç bakımı adı altında yapılan yanlış uygulamalar

        Saç derisinde meydana gelen hastalıklar

        Kimyasal ilaç tedavileri

        Mevsimsel geçişler

        Erkek tipi dökülmeler

        DÖKÜLMENİN NEDENLERİ

        Genetik yatkınlık

        Mevsim geçişleri

        Aşırı stres

        Sahip olunan hastalıklar

        Kullanılan ilaçlar

        Kimyasallar, alkol ve sigara

        Kontrolsüz diyet ve beslenme

        Kullanılan kozmetik ürünler (Şampuan, jöle, biryantin, vb)

        SAÇ NAKLİ SADECE ERKEKLERE Mİ UYGULANIR?

        Saç ekiminde kişinin cinsiyetinin önemi bulunmuyor. Hastanın tüm kontrollerden geçmiş, dökülmeyle ilgili süreci tamamlamış ve bu kararın yapılacak bir şey kalmaması halinde verilmiş olması gerekiyor. Araştırmalar saç naklinde yaş sınırının alt limit olarak 20, üst limit olarak da 65-70 arasında olduğunu gösteriyor. Hastaların herhangi bir sağlık problemi olmamasınada özen gösteriliyor. Günümüzde saç ekimlerinin neredeyse tümü ‘fue tekniği’ adı verilen, saç köklerinin tek tek alınarak ihtiyaç duyulan bölgelere taşınmasıyla gerçekleştiriliyor.

        Bu yöntem sayesinde hastanın kafasında kesi, dikiş ve iz olmuyor. Eski yöntemlerde 3 seansta kapatılabilecek bir açıklığın tek seansta kapatılması mümkün hale geliyor. Uygulama 1 gün içinde, ortalama 8 saatte gerçekleştiriliyor. Hasta çok zorluk ve ağrı çekmiyor. Yüzünde şişlik ve morluk görülmüyor. En önemlisi de doğal olmayan, ‘çim adam’ görüntüsü meydana gelmiyor.

        YARIN: Saç nakli kimlere uygulanamaz?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ