Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Uzmanlardan e-sigara uyarısı, Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu, sigara, e sigara, tütün bağımlılığı, nikotin

        Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu tarafından konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, tütünün hangi şekilde olursa olsun zararına dikkat çekilerek alınması gereken önlemler hakkında bilgi verildi.

        Son yıllarda artan ülke duyarlılıkları nedeniyle sigara yasaklarının daha geniş halk kitleleri tarafından kabul gördüğünün altının çizildiği açıklamada, Türkiye'nin 2004 yılında imza attığı Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi sonrasında yaptığı faaliyetlerle, tütünle mücadelede örnek alınan ülke konumuna geldiği kaydedildi. Ancak son zamanlarda yasağı delmeye yönelik girişimlerin olduğuna dikkat çekilen açıklamada özellikle başta e-sigara olmak üzere dumansız tütün ürünlerinin Türkiye'ye girişi için çaba gösterildiğinin altı çizildi.

        E-sigaranın diğer tütün ürünleri gibi bağımlılığın nedeni olan nikotin içerdiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi: "İçerdiği toksik, katkı maddeleri, tatlandırıcı ve tasarımlarıyla önce gençleri hedefler. Ayrıca, sigara içme davranışını taklit ederek normalleştiren e-sigara, reklamlarıyla tütün ürünlerini tekrar gündeme getirir.

        Dünya Sağlık Örgütü tarafından yasaklanması gereken bir tütün ürünü olarak görülmekte olup 2013 yılında Sağlık Bakanlığımız tarafından da yasaklanmıştır. Sigara şirketlerinin artan yasaklardan kurtulmak için geliştirdiği dumansız tütün ürünleri, önemli bir halk sağlığı sorunudur ve olmaya da devam edecektir. Tütün yasağının uygulanmasında ve duyurulmasında, yazılı ve görsel basının katkıları, ulusal tütün kontrolünün vazgeçilmez bir parçasıdır. Önümüzdeki yıllarda tütün kontrolüne sekte vurabilecek dumansız tütün ürünlerinin, sizin tarafınızdan daha yakından tanınması ve bu sayede kamuoyunun bilinçlendirilmesi çok önemlidir. Göğüs hastalıkları uzmanları olarak önlem alınmazsa ülkemize girişinin yasal hale gelebileceği endişesini yaşıyoruz."

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ