Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Işlenmiş gıdaların tüketimi kabızlığın başlıca nedeni, Kabzılık Problemi, Kabızlık, Hazımsızlık

        Ceyda ERENOĞLU / HT MAGAZİN

        Kabızlık en sık görülen sağlık sorunları arasında bulunuyor ve bu sıklıkta görülen bir sorunda çoğu kez doktora gidilmiyor. Beslenme yanlışları, hareketsizlik, kullanılan ilaçlar ve bazı hastalıklar kabızlığa davetiye çıkarabilirken, bazen beslenme alışkanlığında bazen de kullanılan bir ilaçta yapılacak değişiklikle sorun kolayca çözümlenebiliyor.

        Toplumda sık rastlanan kabızlık sorunu; en çok kadınlarda, çocuklarda ve yaşlılarda görülüyor. Bu sorunun görülme nedenleri arasında; beslenme ve yaşam tarzındaki hatalar, kullanılan ilaçlar ve bazı metabolik rahatsızlıklar bulunuyor. Yaşlılarda temel neden metabolizmanın yavaşlaması olarak gösteriliyor. Kişinin yanlış beslenmesi ve yaşam biçimi de bünyesini kabızlığa zorluyor. Bilinçsiz ilaç kullanımının da önemli nedenler arasında olduğunu unutmamak gerekiyor. Sorunun tedavisinde tek bir reçete olmadığı, bu sürece gastroenteroloji, cerrahi ve psikiyatri uzmanlarının yanı sıra bir diyetisyenin de katılması gerektiği belirtiliyor.

        Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Öncel, “Ülkemizde 10 milyondan fazla insan kabızlık şikâyeti çekiyor. Üstelik çoğu bunu olağan bir durum olarak kabullenip doktora başvurmuyor. Düşünülenin aksine kabızlık tek bir problem olarak değil, birbirinin içine geçmiş 3 ayrı sorun şeklinde ortaya çıkıyor. Üstelik gelişen teknolojinin kabızlık probleminin nereden kaynaklandığına ve nasıl çözüleceğine dair de söyleyecek sözleri var” diye konuşuyor.

        Kronik kabızlıkta bazen bir uygulama veya cerrahi kişinin yaşamını tamamen değiştirip sorunu geride bırakmayı sağlayabiliyor. Kabızlık yakınması olan hastaların çoğunun bu rahatsızlığı yıllardır çektiklerini söyleyen Öncel, bu kişilerin bunun kader olmadığını bilmeleri ve tedavi için utanıp sıkılmadan doktora başvurmaları gerektiğine dikkat çekiyor.

        Bu bulgular kabızlık işareti

        Prof. Dr. Mustafa Öncel, “Aşağıda sıralanan belirtilerin 2’sini taşımanız durumunda hele bir de gaita yumuşatıcı kullanmayı alışkanlık haline getirmişseniz, kabızlık sorunu yaşıyorsunuz demektir” diyor.

        İşte kabızlığa işaret eden belirtiler:

        Dışkılama süresinin yüzde 25’inden fazlasında ıkınma.

        Dışkılamaların yüzde 25’inden fazlasında sert dışkı.

        Dışkılamaların yüzde 25’inden fazlasında tam boşalamama hissi.

        Dışkılamaların yüzde 25’inden fazlasında dışkılamayı başlatamama ve tıkanma hissi.

        Dışkılamaların yüzde 25’inden fazlasında boşalma için el yardımı gerekliliği.

        Haftada 3’ten az dışkılama.

        Kabızlığın 3 çeşidi var

        Kabızlık her hastada farklı şekilde ortaya çıkabiliyor ve birbirinden bağımsız 3 ayrı tip kabızlık olduğu belirtiliyor.

        1. Normal geçişli kabızlık: Bu hastalar her gün dışkılıyor ve dışkılamayla ilgili bir sorunları bulunmuyor. Ancak dışkıları çoğunlukla sert olduğu için dışkılama genellikle ağrılı olup bazen oluşan travma nedeniyle kanama gibi yan sorunlar yaşanabiliyor. Bu kişilerde sıklıkla dışkılayamamaya bağlı olarak karın ağrısı ve şişkinlik görülüyor. Yaşam şeklinin ve beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesinin bu hastalarda temel tedavi yöntemi olduğuna dikkat çekiliyor.

        2. Yavaş geçişli kabızlık: Hastalarda dışkılama seyrek oluyor. Hastalar çoğunlukla haftada bir veya daha seyrek dışkılıyor. Bu, dışkılamada zorluk ve dışkının sert olması sonucunu doğurunca hastaların yaşamı çekilmez hale geliyor. Bu olguların bir kısmında cerrahinin hastanın yaşam kalitesini yükseltebilecek bir işlem olduğu belirtiliyor.

        3. Tıkayıcı dışkılama sendromu: Dışkılama ciddi bir problem olarak görülüyor ve hastalar tuvalette uzun zaman geçiriyor. Ikınma ve dışkılamayı başlatamama ciddi bir sorun olarak değerlendiriliyor. Hastalar parmaklarını kullanarak dışkılamayı başlatma veya tamamlama ihtiyacı duyuyor. Dışkılama sonrası tam boşalamama hissiyle tuvalete yeniden dönülmesi sorunuyla sık karşılaşılıyor. Bu olguların önemli bir kısmında, gerçekleştirilen uygulamalar veya cerrahiyle hastanın şikâyetlerinin azaltılabileceği belirtiliyor.

        Kabızlığın nedenleri

        Beslenmedeki ve yaşam tarzındaki hatalar: Prof. Dr. Öncel, “İşlenmiş dolayısıyla içindeki posa miktarı azaltılmış gıdalarla beslenme, kabızlığın en belirgin nedenlerindendir. Kabızlık şikâyetiyle gelen hastalarda ilk yapılacak şey gıda alımında posa ve sıvı artırımı olmaktadır. Günlük aktivite ve yürüyüşler de bağırsakların fonksiyonlarını düzenleyen önemli faktörlerdendir. Hareketsizlik kabızlığın en başta gelen nedenleri arasında bulunuyor” diyor.

        İlaçlar: Özellikle sık kullanılan kalp ve hipertansiyon ilaçları, antidepresanlar, mide koruyucu ilaçlar, anti-alerjik ilaçlar, demir içeren kansızlık ilaçları ile ishal ilaçları kabızlığa yol açabiliyor.

        Hastalıklar: Bazı metabolik hastalıklara sahip olanlarda da kabızlığa sık rastlanıyor. Tiroit ve paratiroit bez fonksiyon bozuklukları, şeker hastalığı ve böbrek yetmezliği olan hastalar ile yatalak ve felçli olanlarda da kabızlık yaygın görülüyor. Bu hastaların daha kabız olmadan kendilerini korumaları öneriliyor. Bazı makat hastalıklarında hastaların ağrı ve kanama korkusu yüzünden kendilerini dışkılamadan alıkoymaları da kabızlığın sık görülen nedenleri arasında bulunuyor. Birkaç hafta süren dışkılama zorluğunun özellikle kanama ve kilo kaybı gibi başka alarm bulgularına eşlik etmesi halinde hasta ve doktorların hayatı tehdit eden hastalıklar ve özellikle de kanser riskine karşı dikkatli olmaları gerekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ