Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Estetik Cerrahi Lazer epilasyon hakkında merak edilenler, Dermatolog Dr. Yelda Terzioğlu, lazer epilasyon zararlı mı, lazer epilasyonun sakıncaları var mı, kimler lazer epilasyon yaptırabilir

        İstenmeyen tüyler, yalnızca kadınların değil erkeklerin de sorunu. Lazer epilasyon ise kalıcı olması nedeniyle hem kadınlar hem de erkekler tarafından talep edilen bir yöntem. Bu yöntemin tıbbi bir işlem olduğunun ve mutlaka uzman bir hekim tarafından muayene yapılması gerektiğinin altını çizen Dermatolog Dr. Yelda Terzioğlu, lazer epilasyon ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı:

        Lazer epilasyon nedir?

        Epilasyon, vücuttaki istenmeyen tüylerin yok edilmesidir. Lazer epilasyon ise, bu amaçla üretilmiş teknolojik bir cihaz yardımı ile bu tüylerin ağrısız bir şekilde ve kalıcı olarak ortadan kaldırılmasıdır. Bu yöntem son yıllarda oldukça yaygınlaşmıştır. Teknolojinin gelişimine paralel olarak bu konudaki cihazlar da hızla değişmekte ve gelişmektedir. Ağrısız olması, kalıcı olması ve güvenli bir yöntem olması nedeniyle en sık talep edilen kozmetik işlemlerin başında gelmektedir.

        İstenmeyen tüyler ırksal özelliklerimiz nedeni ile hem erkeklerde hem de kadınlarda oldukça sık görülmektedir. Bu nedenle lazer epilasyon talebi hem kadınlarda hem de erkeklerde çok yaygındır.

        Lazer epilasyon yöntemi her ne kadar güvenli bir yöntem olsa da bu işlemin de bir tıbbi işlem olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle işlemden önce mutlaka bu konuda uzman bir hekim (genellikle dermatolog veya plastik cerrahi uzmanı) tarafından muayene yapılmalı ve işlem de bu hekimin kontrolünde uygulanmalıdır. Aksi takdirde uygun ve doğru olmayan uygulamalar nedeni ile kişide ciddi yanıklar ve izler oluşabilmektedir.

        Lazer epilasyon nasıl bir tedavidir?

        Lazer cihazları, üretim amacına göre cihazdan cihaza değişen farklı dalga boylarında ışık üreten cihazlardır. Lazer epilasyonda, lazer ışık sistemlerinde üretilen ışık, kıl köküne etki etmektedir. Kıl kökü, aktif büyüme, gerileme ve dinlenme olmak üzere 3 farklı fazda olabilir. Lazer ışınları büyüme fazındaki kıllar kökleri üzerinde etkili olmaktadır. Çevrede bulunan deri ve yumuşak dokulara zarar vermeden kıl köküne ulaşan lazer ışını, kıl kökünde bulunan renk hücreleri tarafından emilir ve bu ışık enerjisini ısı enerjisine dönüştürür. Oluşan bu ısı da kıl kökünü tahrip ederek yeni kıl uzamasına engel olur. Böylece aktif büyüme fazındaki kıllar yok edilmiş olmaktadır.

        Son yıllarda gelişen lazer teknolojileri sayesinde tüm cilt tiplerine lazer epilasyon uygulanabilmektedir. Ancak hala en etkin sonuç, açık renk ten rengine ve koyu renkli kıllara sahip kişilerde alınmaktadır. Bu nedenle kıl köklerindeki renk hücreleri lazer epilasyon tedavisi için önemlidir. Bu yüzden en iyi cevap siyah veya kahverengi tüylerin tedavisinde alınır. Lazer epilasyon beyaz kıllarda hala etkisizdir. Aynı şekilde sarı, kızıl ve açık kahverengi kıllarda lazer epilasyon tedavi etkinliği nispeten azalmaktadır.

        Bu nedenlerle tedavi öncesi mutlaka kişinin muayenesi yapılarak cilt tipi, kıl kalınlığı ve kıl rengi belirlenmelidir.

        Lazer epilasyon her ne kadar kozmetik bir tedavi yöntemi olsa da kişinin bir doktor tarafından fizik muayenesi yapılarak tedavi kararı alınmalıdır. Kıllanma, yapısal genetik faktörler nedeni ile olabildiği gibi, hormonal, kadın hastalıkları ve kıllanmayı tetikleyici ilaç kullanımı, paraneoplastik hastalıklar nedeni ile de olabilir. Bu nedenle şüphelenilen hastalığa ve duruma yönelik ön tetkikler de gerekebilmektedir.

        Lazer epilasyon kimlere yapılamaz?

        Hamilelikte lazer ışınlarının zararlı olup olmadığına dair kesin bir kanıt yoktur. Bu nedenle hamilelere lazer epilasyon yapılması önerilmez. Ayrıca tüm işlemlerde için olduğu gibi kanser hastalarına da tedavi ve takip sürecinde lazer epilasyon uygulaması yapılmaz. Güneşlenme ile veya solaryuma bağlı bronzlaşma sonrası lazer epilasyon uygulaması genellikle yapılmaz ya da tedavi parametreleri bronz tene uygun şekilde ayarlanarak uygulanabilir.

        Lazer epilasyon kimlere ve hangi bölgelere uygulanır?

        Lazer epilasyon, bayan hastalarda adet düzeni/düzensizliği araştırıldıktan sonra, her yaşta uygulanabilir. Tüm vücut bölgeleri lazer epilasyon ile tedavi edilebilir. Kadınlarda en çok üst dudak, çene, bikini bölgesi, kol, bacak ve koltukaltı bölgelerine uygulanırken erkeklerde ise çoğunlukla sırt, omuz, göğüs bölgesi, sakal, alın ve kaş üstleri bölgelerine uygulanmaktadır. Lazer epilasyon tedavisi için, bölgeye, cilt tipi ve kıl yapısına göre farklılıklar göstermekle birlikte ortalama 6-8 seans tedavi yeterli olmaktadır. Seans aralıkları ise anotomik bölgeye göre değişmekle birlikte 4-6 haftadır.

        Kullanılan lazer sistemleri nelerdir?

        Lazer epilasyon tedavilerinde farklı lazer sistemleri kullanılmaktadır. Bunlar arasında dalga boyu farklılık gösteren Alexandrite, Diod ve Nd-Yag sistemler sıklıkla kullanılanlardır. Lazer tedavisinin sonuçlarını etkileyen cilt rengi, kıl yapısı ve kıl rengi gibi faktörler, cihaz seçiminde de etkili olmaktadır.

        Lazer epilasyonun sakıncaları nelerdir?

        Tedavi bölgesinde kızarıklık gibi geçici ve basit problemler yanında pigment azalması ya da pigment artması gibi tedavisi uğraştırıcı ve hem hasta hem de doktor için can sıkıcı durumlar da ortaya çıkabilir. Bu durum hastanın ten rengine olduğu kadar kullanılan lazer cihazının ayarlarına da bağlı olabilmektedir. Ancak bu problemler bir hekim kontrolünde yapıldığı zaman oldukça az görülmekte, görüldüğünde ise doktorunuz bu alanda uzman birisi ise tedavisini de kolayca yapabilmektedir.

        Sonuç olarak, lazer epilasyon, bu alanda uzman bir hekim tarafından ya da onun gözetiminde uygulanması durumunda sosyal yaşantı, kişisel hijyen ve kozmetik açıdan kişi için oldukça konfor sağlamaktadır.

        Lazer epilasyon ile ilgili yanlış bilinenler

        Lazer epilasyon tedavisi ile ilgili yanlış bilgiler ve kanılar da bulunmaktadır. Örneğin en sık olarak derin organ yapılarına zararlı bir etkisinin olup olmadığı ve koltuk altı ve bikini bölgesi uygulamalarının bölge olarak sakıncalı olup olmadığı sorulmaktadır. Bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalarda, lazer epilasyon amacıyla kullanılan lazerlerin ne derin organlar üzerine ne de vücuttaki herhangi bir fonksiyona olumsuz herhangi bir etkilerinin olduğuna dair bir veri elde edilememiştir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ