Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser İhmal edilen kanser belirtileri
        1

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        Ağrılar, acılar ya da diğer sağlık problemleri ufak boyutlarda olsa bile ciddiye alınmalıdır. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre sık sık görülen rahatsızlıklar kanserin ilk işareti olabilir.

        2

        PLOS ONE dergisinde yayınlanan araştırmada İngiltere'de 50 yaşın üzerinde 1,729 kişi ankete katıldı. Ankette 10 tanesi gerçekten kanser belirtisi olan 17 rahatsızlığın ne kadar ciddiye alındığı değerlendirildi. Katılımcılar ayrıca yakın zaman içerisinde bu rahatsızlıklardan birini yaşayıp yaşamadıklarını ve yaşadılarsa nasıl bir tedavi uyguladıklarını anlattı.

        3

        London College Üniversitesi araştırmacılarından Katriina Whitaker, araştırma sonrasında, çoğu insanın bu uyarı işaretlerini gerektiği kadar ciddiye almadığı sonucunun ortaya çıktığını belirtti. İnsanlar genellikle bu belirtilerin ciddi olduğunu düşünmediği bu yüzden kanserin akıllarına gelmediği görüldü.

        4

        Bu belirtiler mutlaka kanser belirtisi olmayabilir. Fakat bazı insanlar için ise bir an önce doktora gitmek hayat kurtarıcı olabilir. Eğer bu semptomlardan biri sizde varsa ve uzun süredir devam ediyorsa bir an önce doktorunuza gözükmeniz faydalı olacaktır.

        5

        1. Şişlikler / kabarıklıklar

        6

        Garip görünümlü bütün şişlikleri doktora göstermek akıllıca olacaktır. Araştırma sonucunda katılımcıların %7.5'inin tanımlanamayan bir şişliğe sahip olduğu görülüyor. Bu grubun %67'si doktora görünürken %77 oranındaki katılımcılar şişliklerin ciddi bir olay olmadığına inanıyor.

        7

        2. Öksürük / Ses kısıklığı

        8

        Soğuk algınlığı ve grip mevsimi geldiği için öksürük size çok doğal gelebilir. Fakat eğer öksürüğünüz kalıcıysa bu gırtlak, akciğer, tiroid kanseri ya da lenfomanın belirtisi olabilir. Bu belirti katılımcılar arasında en sık görülen belirtidir. Whitaker öksürüğün ve soğuk algınlığının bu dönemde çok yaygın olduğunu ve öksüren herkesin doktora gitmesi gerektiğini düşünmediklerini ifade ediyor. Fakat eğer çok uzun süre devam eden ya da normalden farklı gözüken bir öksürüğünüz varsa doktor tavsiyesi almaktan çekinmeyin.

        9

        3. Bağırsakların çalışmasında değişiklikler

        10

        Whitaker, araştırmada katılımcıların %18'inin dışkılama alışkanlıklarında zamanlama, miktar ya da büyüklük açısından değişiklik yaşadığı sonucunun ortaya çıktığını belirtiyor. Bu değişiklikler genellikle yiyeceklere ya da ilaç kullanımına bağlı gelişse de zaman içerisinde sürekli normal düzeninizin dışına çıkmak kolon kanserinin belirtisi olabilir.

        11

        4. İdrarda değişiklik

        12

        İdrar yolu enfeksiyonları kadınlarda sıklıkla görüldüğü için bu semptomlar genellikle önemsiz olarak algılanır. Fakat kadınlarda da erkeklerde de idrarda görülen kan, ani idrar sıkışması ya da sızlama idrar kesesi, böbrek ya da prostat kanserini elemek için doktora danışılmalıdır.

        13

        5. Açıklanamayan ağrı

        14

        Uzun süreli ağrılar vücudunuzun küçük ya da kemik kanseri ve yumurtalık kanseri gibi büyük problemleri işaret etmesi olabilir. Amerikan Kanser Derneği kansere bağlı ağrıların genellikle kanserin yayıldığını gösterdiğini söylüyor. Bu tarz bir belirtiyle karşılaştığınızda bir an önce doktorunuzdan randevu alıp tedaviye başlamanız gerekiyor. Whitaker'ın anketi sonucunda katılımcıların %40'ının bu ağrıları önemsiz gördüğü ortaya çıkıyor.

        15

        6. Uzun süren boğaz ağrısı

        16

        Boğaz ağrısı kış gribinin ya da soğuk algınlığının bir belirtisi olabileceği gibi gırtlak ya da boğaz kanserinin de belirtisi olabilir. Katılımcıların %78'i boğaz ağrısını ciddiye almadığını ifade ediyor.

        17

        7. Açıklanamayan kilo kaybı

        18

        Amerikan Kanser Derneği 5 kilo civarı açıklanamayan kilo kaybının kanserin ilk belirtilerinden biri olabileceğini açıklıyor. Bu belirti pankreas, mide, akciğer ya da yemek borusu kanserine yakalanan hastalarda sıklıkla görülüyor.

        22

        Öksürürken ağızdan kan gelmesi akciğer kanserine, dışkıda kan gelmesi ise kolon ya da rektum kanserine işaret edebilir. Açıklanamayan vajinal kanama yaşayan kadınlar rahim ya da endometriyal kanseri için kontrole gitmelidir. Göğüs ucundan gelen kan göğüs kanserinin belirtisi olabilirken, idrarda bulunan kan idrar kesesi ya da böbrek kanserinin belirtisi olabilir. Kanser hastalarında beklenmeyen kanamalar kanserin her evrelerinde görülebileceği için bu tarz durumlarda bir an önce doktora danışmak hayati önem taşımaktadır.

        23

        10. Benlerde görülen değişiklikler

        24

        Araştırma sonucunda katılımcıların %7'si vücutlarındaki benlerde,çillerde ya da siğillerde değişiklik farkettiklerini belirtmiştir. Fakat bu kişilerin yalnızca %47'si doktora danıştığını ifade etmiştir. Daha üzücü olan diğer bir sonuç ise katılımcıların %88'inden fazlasının bu belirtiyi ciddeye almaması olmuştur. Benlerde görülen bu tarz değişiklikler cilt kanserinin belirtisi olabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ