Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Çocuklara 1 yaşına kadar tuz yasak, Çocuk Sağlığı, Tuz Tüketimi, Çocuklarda TuzTüketimi

        Gül GÖLGE SAYGI / HT MAGAZİN

        Ebeveynlerin yaptıkları en önemli hatalardan biri çocuklarına tuzlu besinler yedirmek. Türkiye’de çocukların çoğunun tavsiye edilen günlük miktarın 2 katı kadar tuz tükettiği belirtiliyor. Sağlıklı gelişim için çocukların tuz almaları gerekiyor ancak minimum miktarda! Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Matben, aksi halde tuzun fayda sağlamak yerine çocukların sağlığını tehdit ettiğini söylüyor. “Fazla tuz kullanımı böbrek yükünü artırıyor ve yüksek tansiyona yol açıyor. Bunun sonucunda çocuklar kalp-damar ve böbrek hastalıklarıyla daha erken yaşta tanışıyor” diyen Dr. Matben, çocuğunuzun tuz tüketimini azaltmanın formüllerini şöyle sıralıyor:

        1 yaşına gelinceye dek yemeklerine sofra tuzu serpmeyin.

        Bebeğinize kendi yemeğinizin suyundan yedirmeyin.

        Salam, sosis, mısır gevreği ve hazır çorba gibi işlenmiş ürünlerden, salamura zeytin ve peynirden, turşu ile tuz içeriği yüksek peynirlerden kaçının.

        Çocuğunuza şekerli bisküvi, kraker, katkı ve koruyucu içeren gıdalar vermeyin.

        Hazır gıdaların sodyum içeriğini kontrol edin.

        Taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih edin.

        Sofrada tuzluk kullanmayın.

        Baharat, maydanoz, nane, kekik ve fesleğen gibi aroma sağlayıcılarını tuz yerine kullanın.

        En yüksek protein hangi ette?

        Koyun ve dana etinin 100 gramında bulunan protein oranlarına bakıldığında en yüksek değerin dana etinde olduğu görülüyor. Dana etinde 28 gram, koyun etinde 17 gram protein var. Dana eti özellikle büyüme çağında olan, gebelik dönemine girmiş, menopoz döneminde bulunan ve spor yapan bireyler için öneriliyor. Et türlerinde yağ oranları yükseldikçe içeriğindeki mineral oranları düşüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu “Özellikle kadınlarda sık rastlanan demir eksikliği anemisinde ete rengini veren demir bazlı bileşenden yararlanma oranı yükseltilmelidir. Dana eti koyun etine göre içeriğinde daha fazla demir barındırmakta, yeşilliklerden oluşan limon ilaveli bir salatayla birlikte yararı artabilmektedir” diyor. 100 gram dana etinde 3 mg, koyun etindeyse 1.54 mg demir bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ