Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Çocukta yüksek ateş böbrek yetmezliğine götürebilir, Çocuklarda Yüksek Ateş, Çocuk Sağlığı

        Ceyda ERENOĞLU / HT MAGAZİN

        bağışıklık sisteminin mikroplarla girdiği savaşın bir göstergesi olarak tanımlanıyor. Bu açıdan bakıldığında kişinin ateşinin olması vücudun hastalıkla mücadelesinin olumlu bir yönü olarak görülse de, ateşli küçük çocukların bakımının iyi yapılmaması ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Bol su takviyesinin özellikle böbrek yetmezliğinden koruyuculuk açısından dikkate alınması ve ihmal edilmemesi gerekiyor. Ateşi olan çocuğun özenli bakımı kadar çocuktaki hastalığın ilerleyişinin de iyi gözlenmesi büyük önem taşıyor.

        ZAMAN KAYBETMEYIN!

        Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yunus Emre Mercan, “Bebeğin ten rengi, bıngıldağın şekli ve uyku alışkanlıkları gibi gözlemlerle hastalık hakkında ipuçları edinmek mümkündür” diyor. Ateşi olan çocuğa ateş düşürücü bir ilacı hekime danışarak vermek gerekiyor. Dr. Mercan, “Ateş; 2 yaş altında 24 saatten fazla, 2 yaş üzerinde ise 3 günden uzun süre devam ediyorsa çocuğunuzu zaman kaybetmeden bir doktora götürmenizde yarar var” diye konuşuyor

        ATEŞLİ ÇOCUĞA BOL SU

        Çok yüksek derece ateşi olan çocuklardaki en büyük sorunun vücuttaki sıvı eksikliği olduğu belirtiliyor. Hastayken çocuğun yeterli sıvı alamaması, kusması ve ateşin etkisiyle sıvı kaybetmesi vücuttaki eksikliğin başlıca nedenleri oluyor. Özellikle küçük bebeklerdeki ciddi sıvı eksikliği böbrek yetmezliğine yol açabileceği için dikkat etmek gerekiyor. Böbrek yetmezliği riskinin ateşli havale riskinden farklı olarak ateşin şiddeti ve süresiyle orantılı olduğu biliniyor. Dr. Mercan, “Ateşi yükselen çocuklara bol su takviyesi yapılmalıdır” diyor.

        BEBEĞİNİZİ ZOR uyandırıyorsanız dikkat!

        En riskli grubun 38 dereceden fazla ateşi olan ve 3 aydan daha küçük bebekler olduğu belirtiliyor. Bu bebeklerde ateşe neden olan etkenin kaynağını testlerle belirlemek büyük önem taşıyor. Orta riskli grupta ise 39 derecenin üzerinde ateşi olan 3-6 aylık bebekler yer alıyor. Dr. Mercan, “Bebeğin genel durumu kötü, beslenmesi zayıf ve ateşi 3 günden fazladır sürüyorsa bu durum bebekte ciddi bir hastalık işareti olabilir” diyor. Bunun yanı sıra doktor muayenesinde menenjit bulgularının saptanması, bebeğin renginin soluklaşması ya da morarması, uykuya eğilim ve zor uyandırma gibi durumlarda da hastalık tehdidine karşı dikkatli olunması gerekiyor. Ayrıca bebeğin ağzının kuru olması ve bebeklerdeki bıngıldak bombeliğinin fazlalığı da hastalığın kötü gidişatını göstermesi açısından önem taşıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ