Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Normal doğuma teşvik, Manisa Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Uzman Dr. Ayhan Korkmaz, hamilelik, normal doğum, sezaryen doğum, hamilelik okulu

        Manisa Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Uzman Dr. Ayhan Korkmaz, normal doğum tercihinin artması için 13 devlet hastanesinde hamile okullarının açıldığını ve hamilelere normal doğumun anlatıldığını söyledi. Korkmaz, sezaryen tercihinin korku kaynaklı olduğunu da dile getirdi.

        Sezaryen doğum oranlarını düşürmek ve normal doğuma yönlendirmek için Manisa Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği çalışma başlattı. Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Uzman Dr. Ayhan Korkmaz, 2012 yılında yüzde 17 olan sezaryen doğum oranının, ilk doğumda yüzde 15'e düştüğünü kaydetti. İkinci doğumda sezaryen oranının yüzde 40 olduğunu açıklayan Korkmaz, "Amacımız doğru doğum yöntemini belirlemektir. Bıçakla kesilmiş gibi bir anda sezaryenleri yasaklayacak bir tavır içinde değiliz. Anneleri bilinçlendirmek ve normal doğuma yönlendirmek için bu yıl 15 devlet hastanemizin 13'ünde gebe okulları açtık. Burada hamilelere normal doğumu anlatıyoruz. Birçok konuda bilgilendirme yapıyoruz. Özel hastanelerdeki sezaryen oranı 2014 için yüzde 78. Bakanlık normal doğumu teşvik edecek çalışmalarda bulunuyor. Bu oran halkımız bilinçlendikçe azalacak. Hekimlere olan baskı da azalacaktır" dedi.

        SEZARYEN TERCİHİNİN ANA SEBEBİ

        Normal doğumda ağrısız yöntemlerin bulunduğunu dile getiren Korkmaz, "Sezaryen oranının yüksek olmasının ana kaynağı korku. Herkes 'ağrısız şekilde ben bu doğumu yapayım' telaşında oluyor. Ancak normal doğumda da ağrısız (epidural) yöntemini bakanlık ta teşvik ediyor. Normal doğuma teşvik ederken bu şekliyle de teşvik edeceğiz. İllaki ağrı çekmek zorunda değilsiniz. Epidural yöntemiyle ağrısız bir şekilde yapılabilir" diye konuştu.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ