Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji Bel fıtığında ilk 6-8 saatte müdahale önemli, Bel Fıtığı Tedavisi, Bel Fıtığı Tanısı, Bel Fıtığı Nedenleri

        Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Suat Canbay, bel ağrısı şikayetlerinde ilk anda yapılacak müdahalenin önemli olduğunu belirterek, "İlk 6 veya 8 saatte müdahale edilirse sonuçlar daha yüz güldürücü olabilir. Ama 72 saatten sonra geç kalınmış olunuyor" dedi.

        Canbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araştırmalara göre toplumun yüzde 75-80'inin bel ağrısı şikayeti olduğunu ve bunların büyük kısmının bel fıtığından kaynaklandığını ifade ederek, "Bel ağrılarının büyük bir kısmı bel fıtığıdır. Bel fıtığı hastalarında, yaklaşık yüzde 1'ini ameliyata uygun görüyoruz" diye konuştu.

        Ameliyat gerektiren bel fıtıklarının bekletilmemesi gerektiğini vurgulayan Canbay, "Cerrahi müdahaleden kaçınılmaması oldukça önemlidir. Eğer gecikilirse güç, kuvvet kaybı, felç veya idrar tutamama durumları kalıcı olabilir. Bel fıtığı, tedavisi olan bir hastalıktır. Bundan da çok korkmamak gerekir. Ancak cerrahi müdahale gerektirecek bir duruma gelmiş ise ameliyattan da çekinmemek gerekir" ifadesini kullandı.

        Bel fıtığında erken müdahalenin önemini vurgulayan Canbay, "İlk 6 veya 8 saatte müdahale edilirse sonuçlar daha yüz güldürücü olabilir. Ama 72 saatten sonra geç kalınmış olunuyor" şeklinde konuştu.

        Muayeneye gelen hastayı ameliyata aldı

        İlk müdahalenin önemini yaptıkları bir ameliyattan örnek vererek anlatan Canbay, muayeneye gelen hastada "her iki bacağında kuvvet kaybı ve felç riski" fark etmeleri üzerine hiç vakit kaybetmeden ameliyat kararı aldıklarını vurguladı.

        Hastayı ameliyathaneye indirip, acil ameliyata gerçekleştirdiklerine işaret eden Canbay, "Ameliyat sonrasında felçlik durumu düzelmeye başladı. İlk 6 ayda hızla düzeldi" görüşünü paylaştı.

        Klinik olarak 2 yıl dolduğunda durması gereken iyileşmenin sonra da devam ettiğini aktaran Canbay, "İlginçtir hatta artarak devam etti. 2 yıl öncesine kadar bastonla yürüyebiliyorken şimdi desteksiz yürüyebiliyor. Herhangi bir ağrı çekmeden yaşamına devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

        Sağlığına kavuşan hasta Halil İbrahim Yılmaz ise "Hastanede, bir anda, bir ağrı neticesinde kötüleştim. O ara, Hocamın orada olması büyük bir şans. Hocam orada müdahale etti ve beni eski sağlığıma kavuşturdu" şeklinde konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ