Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Kanserde erken teşhisle bir adım öne geçin, Doç Dr. Mutlu Demiray, kanser, kanser teşhisi, bağırsak kanseri, rahim ağzı kanseri, meme kanseri, prostat kanseri
        1

        Bir düşmanı yenenin en iyi yolu onu tanımak ve doğru strateji geliştirmekte yatar. Kanser de pek çok insan için kapıda bekleyen bir düşman. Ancak bilinmeli ki, o kadar güçlü bir düşman değil. Gelişen tıp sayesinde kanser artık erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir hastalık. Peki hangi kanser türlerinde erken teşhis mümkün?

        2

        Kanserde erken teşhisin önemi, artık herkes tarafından biliyor. Kanserlerin tamamının taraması yapılamasa da son teknolojik aletlerle yapılan taramalarla, erken dönemde fark edilen kanserler hastaların yaşam sürelerini uzatıyor. Doç. Dr. Mutlu Demiray, bazı kanser türlerinde yapılan rutin muayene ve kontrollerin çok hayati olduğunun altını çiziyor. Taramayla bazı kanser türlerinin erken evrede yakalanabileceğini söyleyen Demiray, konuyla ilgili ise şu bilgileri veriyor:

        3

        MEME KANSERİ

        Dünyada kadınların en çok yakalandığı kanser türü olan meme kanserini, erken evre yakalayabilmek için kendi kendinize muayene yapmanız çok önemli. 20 yaşından itibaren ayda bir kez meme muayenesi yaparak memenizi tanımanız ve en ufak rutin dışı değişiklikte hekiminize başvurmanız şart. 20-40 yaş arasında 2-3 yılda bir doktor muayenesini de öneriyorum. 40 yaşından sonra yılda 1 kez hekim değerlendirmesi ve 50 yaşından sonra yılda bir kez mamografi hayat kurtarıcı olacaktır.

        4

        RAHİM AĞZI KANSERİ

        İlk cinsel deneyimden sonra yapılacak bir muayene ve smear testi sonrası yılda bir değerlendirme yapılmalı. 3 yıl üst üste normal ise testler 2-3 yılda bir tekrarlanabilir. Ancak immün sistemi zayıflatacak hastalıklar veya ilaç kullanımı varsa (AIDS hastalığı, uzun süreli kortizon kullanımı gibi) kontroller yıllık yapılmalı.

        5

        BAĞIRSAK KANSERİ

        50 yaşından sonra yapılan bir kolonoskopi ileri evre hastalıktan önemli oranda sizi koruyacaktır. 10 yılda bir tekrarlanması da yeterli. Ancak daha kolay olan gaitada gizli kan testinin 3 kez negatif çıkması da önemli. Gaitada gizli kan testinde pozitiflik gelişirse mutlaka kolonoskopi ile değerlendirilmesini öneriyorum.

        6

        PROSTAT KANSERİ

        Ailede prostat kanseri hikayesi olanların 45 yaşından itibaren, olmayanların ise 50 yaşından itibaren prostat muayenesi ve PSA testleri yaptırmaları önemli. Prostat kanseri erkeklerde akciğer kanserinden sonra en sık görülen kanser olduğu da bilinmeli.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ