Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Göz Sağlığı Ağrısız görme kaybı retinada sorun işareti, Diyabetik retinopati, Retina dekolmanı, Retinal arter tıkanıklıkları, Retinal ven tıkanıklıkları, Epiretinal membran, Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Gökhan Gülkılık,Ceyda ERENOĞLU, retina ha
        1

        Ceyda ERENOĞLU / HT MAGAZİN

        Retinal hastalıkların erken tespit edilmesi başarılı bir tedavi anlamına geliyor. Net görüyor olsanız bile retinanızı kontrol ettirmeniz önem taşıyor. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Gökhan Gülkılık, “Retinanın sinir uçları olmaması yüzünden acıyı hissetmemeniz farkında olmadığınız bir sorunla karşılaşmanız anlamına gelir” diye konuşuyor.

        2

        Göz küresi dıştan içe doğru 3 tabaka halinde inceleniyor. Önde kornea ve skleradan oluşan koruyucu tabaka; ortada iris, silier cisim ve koroidden oluşan damarsal tabaka; en içte retina ve vitreustan oluşan sinirsel tabaka bulunuyor. Göz küresinin iç kısmını vitreus tabakası dolduruyor, retina tabakasıysa göz küresinin iç yüzeyini kaplıyor. Retina adı verilen ağ tabaka görme eylemini oluşturuyor.

        3

        Işık demeti retina tabakası üzerinde odaklandığında, retina tabakasındaki hücreler algıladıkları ışık demetiyle uyarılarak bir dizi kimyasal tepkime gerçekleştiriyor. Böylece retina tabakası ışık enerjisinden elektriksel uyarı oluşturuyor. Oluşan bu uyarı retina tabakasından görme sinirine ve beynimize iletiliyor. Retina hastalıklarında en önemli belirti ağrının olmaması. Bu sorun ağrısız görme kaybına yol açabileceği gibi bazı durumlarda hiç belirti vermeyebiliyor. Retina hastalıkları şöyle sıralanıyor:

        4

        Diyabetik retinopati: Günümüzde ülkemizde ve dünyada önlenebilir körlüğün en sık rastlanan nedenlerinden biri şeker hastalığı nedeniyle gelişen ağ tabaka hastalıkları (diabetik retinopati). Diyabetik retinopatiye bağlı gelişen körlükler erken tanı, tedavi ve sık takiple büyük ölçüde önleniyor.

        5

        Türkiye’de büyük bir diyabetik hasta popülasyonu olmasına rağmen retinopatili olguların çoğu göz hekimlerine geç dönemde başvuruyor. Diyabetik retinopati, gözün retina adı verilen ağ tabakasında küçük damarların etkilenmesiyle başlıyor. Genellikle her 2 gözde birlikte tutulum oluyor. Diyabetik retinopatinin oluşmasında rol oynayan risk faktörlerinin başında şeker hastalığının süresi bulunuyor.

        6

        Yaşa bağlı makula dejeneresansı: Makula bölgesindeki görme hücreleri ışıklı ortamda renkli görme ve keskin görmeden sorumlu. Günümüzde yaşa bağlı makula dejeneresansı ülkemizde ve dünyada 50 yaş üzerindeki kişilerde en sık görülen körlük sebebi. Risk faktörleri arasında ileri yaş, aile hikâyesi, ultraviyole ışık, sigara ve hipertansiyon yer alıyor. Genel olarak kuru ve yaş tip olmak üzere 2 gruba ayrılıyor.

        7

        Kuru tipte retina tabakasında drusen adı verilen metabolik ürünlerin birikimiyle ilk lezyon oluşuyor. Görme düzeyi bir miktar azalıyor ancak belirgin kayıp ve körlük gelişmiyor. Yaş tipteyse ilk olarak retina tabakası altında anormal bir damar yumağı oluşuyor. Bu damar yumağı, retina tabakasının içine doğru ilerleyip ağ tabakada ödem ve kanama yapıyor.

        8

        Retina dekolmanı: Retina dekolmanı sağlam retina tabakasının yapışık olduğu göz küresinin iç yüzeyinden ayrılmasıdır. Ayrılmış olan retina bölgesinde retina hücreleri işlev yapamayacağı için görme işlevi gerçekleşmiyor. Dekole yani ayrılmış alanın genişliği büyüdükçe hastada görme kaybı artıyor. Özellikle makula bölgesi ayrıldığında görme düzeyi oldukça azalıyor.

        9

        Epiretinal membran: Retina ve özellikle de makula üzerinde gelişen zarlar epiretinal membran olarak adlandırılıyor. Bunlar çok yavaş gelişiyor ve yıllar içerisinde görmeyi azaltıp eğri ve çarpık görmeye yol açabiliyor.

        10

        Retinal ven tıkanıklıkları: Venöz damarın tıkandığı yere göre retina ven dal tıkanıklığı veya santral retinal ven tıkanıklığı olarak 2 tiptir. Şeker hastalığı, göz tansiyonu hastalığı ve hipertansiyonu olan hastalarda daha sık görülüyor. Kanama ve ödem nedeniyle görme azalmasına yol açıyor.

        11

        Retinal arter tıkanıklıkları: Retinayı besleyen ana arter veya dallarının tıkanmasıyla oluşuyor. Genelllikle ciddi ve kalıcı görme kayıplarına yol açıyor. Az sayıda hastada erken dönemde tedaviyle bir kısım görme geri kazanılabiliyor.

        12

        Hangi hastalıkta hangi belirti?

        -Ani veya yavaş görme kaybı

        -Kırık-eğri görme

        -Gözde ışık çakmaları

        -Göz önünde uçuşan koyu cisimler

        13

        Hangi hastalıkta hangi belirti?

        -Görüşün perdelenmesi

        -Gelip geçici ve kısa süreli görme kaybı

        -Görüş alanında karanlık gölgeler olması

        14

        Not: Diyabetik retinopati ve YBMD gibi hastalıklar daha çok görme kaybı ile teşhis edilirken, retina dekolmanında ilk belirti ışık çakmaları ve göz önünde uçuşan cisimler oluyor. Bu problemlerden herhangi birini yaşıyorsanız retina hastalığınız olabilir. Gecikmeden bir göz hekimine başvurmalısınız.

        15

        Risk altında olanlar

        -Diyabeti olan kişiler

        -Yüksek miyop rahatsızlığı olanlar

        -Ailesinde retina hastalığı bulunanlar

        16

        Risk altında olanlar

        -Prematüre çocuklar

        -Çok sigara içenler

        -Orta yaş ve üzeri kişilerde retina hastalıkları daha sık görülüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ