Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Şeker rehabilitasyonuna giriş, şeker bağımlılığı, diyet, şekerli yiyecekler, şeker bağımlılığı,sağlıklı yaşam
        1

        Şeker bağımlısı olduğunuzdan mı şüpheleniyorsunuz? O halde beyninizi, bağımlı olmadığı haline geri döndürmenin tam sırası. Damak tadını sıfırlamak ve şeker isteğini yok etmek yerine, Doktor Nichole Avena’nın Why Diets Fail: Because You’re Addicted to Sugar kitabından derlenen bu beş aşamalı planı deneyebilirsiniz.

        2

        1. AŞAMA: ŞEKERLİ İÇECEKLERİ HAYATINIZDAN ÇIKARIN

        Ortalama bir kadın, sadece içeceklerden yılda 28 kilo şeker (70 bin kalori) alıyor. Tatlı ve lif fakiri içecekler (meşrubat, tatlandırılmış içecekler veya aromalı kahveler gibi) yudumlamak, insülin seviyenizi aniden yükseltirken, açlık krizlerinin de baş nedeni oluyor. İki haftalık bir sürece yayarak bütün bu içecekleri kesin. Bunların yerine maden suyu, şeker ilavesiz çay veya kahve içebilirsiniz.

        3

        2. AŞAMA: ŞEKERLİ ABUR CUBURU BIRAKIN

        Kek, kurabiye ve şekerli barları hayatınızdan çıkarın. Ayrıca granola bar gibi ‘gizli’ şeker içeren yiyecekler yemeyi de durdurun. İşlem görmüş gıdaların neredeyse yüzde 80’, yüksek oranda şeker içeriyor. Önce sizin için uzak durması en zor yiyecekleri belirleyin, sonra onlardan teker teker vazgeçin. Şeker isteği duyarsanız da meyveye yönelin.

        4

        3. AŞAMA: BASİT KARBONHİDRATLARI AZALTIN

        Bu aşamaya geldiğinizde şeker bağımlılığınız yarı yarıya azalacak ve ciddi oranda kilo kaybetmiş olacaksınız. Bundan sonraki işiniz, vücuda girdiğinde şeker gibi davranan basit karbonhidratlarla mücadele etmek. Sıkça tükettiğiniz rafine gıdaların bir listesini yapın (kraker, beyaz ekmek, beyaz makarna vb.) ve aynı şekilde önündeki iki hafta süresince bunları teker teker azaltın. Makarnayla başlamayı deneyin: İki kase yerine bir kase makarna yiyin ve yanına proteinden zengin yağsız bir et ilave edin. Bir dahaki sefere de, alan makarnayı bir sebze yemeğiyle birlikte (mesela kabak) yiyin.

        5

        4. AŞAMA: GİZLİ ŞEKER KAYNAKLARINI TAKİP EDİN

        Bu kısım en yüksek dikkati istiyor. Çünkü gizli şeker, adı üstünde gizlice size hala yüksek oranda şeker yediriyor olabilir. Çeşni, sos, salata sosu ve tüm sinsi şeker kaynaklarının etiketindeki içerik listesini dikkatle okuyun. Ayrıca, “ şeker ilavesiz” ibaresine karşı da uyanık olun çünkü böyle etiketlenmiş ürünlerin birçoğu şeker yerine basit karbonhidrat içerir.

        6

        5. AŞAMA: DEVAM EDİN (GERÇEKÇİ OLARAK!)

        Arada bir kaçamak yapmanızda sorun yok ama tatlı yeme isteğine karşı uyanık olmalısınız. Bir dilim kek, bir kadın için normalken başka bir kadını bağımlı hale getirebilir. Eğer tatlı bir atıştırmalık sizde daha fazlası için arzu uyandırıyor ya da daha kötüsü aşırı tüketime yöneltiyorsa, şekerin güçlü cazibesine karşı savunmasız olduğunu bilmelisiniz.

        7

        İşin iyi yanıysa şu: Şeker alışkanlığınızı bir kere bıraktınız mı tat alıcılarınız normale dönüyor. Meyveler size süper tatlı geliyor ve şeker isteğinizi karşılamaya yetiyor. Yüksek miktarda şeker ilave edilmiş yiyeceklerse artık midenizi bulandıracak kadar tatlı gelmeye başlıyor. (Women’s Health Türkiye)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ