Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ruh Sağlığı B12 vitamini eksikliği depresyon nedeni, Depresyon, Depresyon Nedenleri, Depresyon Belirtileri, B12 Eksikliği

        Doç. Dr. Deniz Gökalp, vücutta B12 vitamin eksikliği nedeniyle ortaya çıkan şikayetlerin ortadan kaldırmanın mümkün olduğunu ifade etti. B12 vitamin eksikliğine karşı zamanında önlem alınmadığı takdirde nörolojik ve zihinsel bozukluklar ortaya çıkabileceğine değinen Doç. Dr. Gökalp, bu konuda son derece hassas davranılması gerektiğini dile getirdi. Doç. Dr. Gökalp, "Vejetaryen beslenenler B12 vitamin eksikliğine dikkat etmelidir. B12 vitamin eksikliği, son yıllarda yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Sinir dokusunun sağlığı ve kırmızı kan hücresi üretimi için gerekli olan B12, vücut tarafından üretilmez. Kırmızı et, tavuk, balık, karaciğer, deniz ürünleri, süt, yumurta, yoğurt ve peynirde bolca bulunan B12, sebze ile meyve grubunda bulunmamaktadır. Özellikle vejetaryen beslenme tipi uygulayanların çok dikkat etmesi gereken bir vitamindir. B12 ile zenginleştirilmiş yiyeceklerle takviye yapılabilir" dedi.

        "B12 YÖNÜNDEN ZENGİN BESİNLERİN TÜKETİMİNE DİKKAT EDİLMELİ"

        B12 yönünden zengin besinlerin tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Doç. Dr. Gökalp, "Kaynatma süresinin uzaması ve derecesinin yükselmesi, B12 vitamininin kaybını artırır. Karaciğerin suda haşlandıktan sonra suyunun dökülmesi, balık haşlandıktan sonra suyunun dökülmesi B12 vitaminin kaybını artıran sebepler arasındadır. Etler ızgara yapılırken, sıcaklık ve damlayan suyla B12 vitamininin yüzde 30’u, nemli sıcaklıktaysa yüzde 10-20’sinin kaybolduğu bilinmektedir. UHT yani uzun raf ömürlü sütlerdeki kayıp yüzde 7- 10 civarında iken, yüzde 30 kadarı da kaynamayla kaybolmaktadır" diye konuştu.

        "B12 VİTAMİN EKSİKLİĞİ EN ÇOK 50 YAŞ VE SONRASINDA GÖRÜLÜR"

        B12 vitamin eksikliğinin en çok 50 yaş ve sonrası olduğunu ifade eden Doç. Dr. Gökalp, "B12 vitaminin vücut tarafından emilmesi zorlaşır. Vejetaryenlerin B12 ile güçlendirilmiş yiyeceklere yönelmesi veya B12 desteği için doktora danışmaları gerekir. Zayıflama amaçlı mide-bağırsak ameliyatı olanlar, alkol alışkanlığı bulunan ve aşırı alkol kullanan kişiler, yetersiz beslenen küçük çocuklar veya hamileler, antibiyotik sonrası bağırsakta aşırı bakteri çoğalmasıdır. Uzun süre şeker hastalığı ve mide ilacı kullananlar ayrıca AIDS hastası veya HIV pozitif kişiler B12 vitamin eksikliği açısından risk altındadır" şeklinde konuştu.

        B12 eksikliğinin 65 yaş ve üstünün depresyona soktuğunu anlatan Doç. Dr. Gökalp, "B12 eksikliğinden ilk olarak beyin ve sinir dokusu etkilenir. Denge kaybı, yürümede zorluk, dilin şişmesi, uyuşma, karıncalanma, halsizlik, iştahsızlık, hafıza kaybı, dikkat dağınıklığı, ishal ve kulakta çınlama gibi şikayetler ortaya çıkar. Ayrıca, zihinsel fonksiyonlarda bozulmaya neden olduğu için yaşlı hastalarda alzheimer ile karıştırılabilir. B12 eksikliği yaşlılarda oldukça yaygındır. Bu yaş grubunda depresyonun temel nedenlerinden biridir. 65 yaş üstünde B12 eksikliği oranı yüzde 3 veya 42 arasında saptanmıştır. Yaşlılarda B12 eksikliğine erkenden tanı konmalıdır. Çünkü kolayca tedavi edilebilir ve eğer tedavi edilmezse geri döndürülemez. Nörolojik hastalıklara neden olur. B12 eksikliğini düzeltmek mental fonksiyonları ve hastaların yaşam kalitesini yükseltmektedir" ifadelerini kullandı.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ