Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ruh Sağlığı Dünyanın en tuhaf fobileri, saç fobisi nedir, her şeyden korkmak, fobiler, en ilginç fobiler
        1

        HABERTURK.COM / DIŞ HABERLER

        18. Kromatofobi - Renk Fobisi
        Bu fobiye sahip insanlar için aydınlıkta gezinmek adeta bir kabus... Bazı hastalarda tek bir renge karşı oluşurken, bazısında tüm renklere karşı gelişen bu fobi genellikle duygusal travmalar sonrası ortaya çıkıyor ve bir çeşit savunma mekanizması olarak değerlendiriliyor.

        2

        17. Somnifobia - Uykuya dalma fobisi
        İnsomnia, yani uykusuzluk hastalığının tersine, somnifobiak insanlar uyumaktan korkuyor. Bu hastaların pek çoğu uyuduktan sonra tekrar uyanamayacaklarını düşünüyor ve büyük bir ölüm korkusu yaşıyor. Somnifobiak hastaların bir kısmı ise uyurken geçirilen zamanın büyük

        3

        16. Omphalophobia - Göbek deliği fobisi
        İnanması güç olsa da gerçek bir sendrom... Bu fobiye sahip kişiler kendi göbek deliklerinden dahi korkuyor. Pek çoğu göbek deliğini anne rahmi ve göbek kordonu ile imgeleştirdiğinden dokunamıyor, bakamıyor hatta bazısı tiksiniyor...

        4

        15. Papafobia- Papa fobisi
        Ender görülen fobilerden biri de Papa fobisi. Bu fobiye sahip kişiler Papa ve onunla bağlantılı her detaydan (özellikle Vatikan) korkuyor. Nedeni henüz bilinmese de yaşattığı kriz sırasında baş dönmesi, bulantı, terleme ve nefes alamama hissi gibi zorluklar yaşatıyor.

        5

        14. Pogonofobia -Sakal fobisi
        Genellikle hijyenik endişelerle bağdaştırılan bu fobiye sahip kişiler Noel baba sakalı dahil tüm sakallardan korkuyor. Pogonofobia terimi ise 1800'lerin başında, bu fobiyi tanımlamak için kullanılmaya başlandı.

        6

        13. Numerofobia - Rakam fobisi
        Adından da anlaşılacağı gibi numerofobik insanlar rakam içeren her tür detaya karşı korku geliştiriyor. Bazı hastalar belirli rakamlara (örneğin 13, 666) karşı önlenemez korku duyarken, kimi tüm rakamların lanetli olduğuna inanıyor. Özellikle çocuklarda rastlanan bu fobi, okul dönemi ve gelişim sürecini olumsuz etkiliyor.

        7

        12. Allodoxafobia- Fikir sahibi olma ve/veya başkasının fikir belirtmesi fobisi
        Bu konu hakkında fikrimizi duymak ister misiniz? Bu soruyu Allodoxafobia'dan muzdarip bir kişiye yöneltirseniz, o an hayatını zindan etmiş olursunuz. Genellikle kendine güvensiz ve duygusal şiddet gören kişilerde gözlemlenen bu fobi beraberinde insanlardan kaçınmayı da getiriyor.

        8

        11. Alliumfobia- Sarımsak fobisi
        Vampir hikayelerinin trend haline geldiği günümüzde, bu masum sebzeye karşı fobi geliştirenlerin sayısı da artıyor. Sarımsağın kokusuna, tadına ve kendisine karşı geliştirilen bu korkunun sebebi ise net olarak bilinmiyor.

        9

        10. Peladofobia- Kel insan fobisi
        Tıpkı Papa ve sakal fobisi gibi ender görülen 'kel insan fobisi' genellikle travmatik olaylardan sonra gelişiyor. Kişi, yaşadığı travmayla ilişkilendirdiği kel insan figürü sebebiyle gördüğü saçsız insanlara karşı korku duymaya başlıyor. Terapi ve ilaçla tedavi edilebilen fobi, düşünülenin aksine oldukça yaygın.

        10

        9. Ambulofobia- Yürüme fobisi
        Yürüme fobisi genelliklle bir yaralanma ya da şiddetli düşüş sonrası geliştirilen bir savunma mekanizması olarak görülüyor. Kökleri sosyal anksiyete ve kendine güvensizliğe dayanan fobiye sahip kişiler kendilerini genellikle toplumdan soyutluyor.

        11

        8. Arachibutirofobia-Damağına fıstık ezmesi yapışma fobisi
        Adı gibi tuhaf olan bu fobi, bazı insanlar için yaşamlarını felç eden bir korku. Genellikle boğulma korkusundan beslenen fobiye sahip insanların pek çoğu panik atak ya da anksiyete bozukluğundan muzdarip insanlar. Yer fıstığına alerjisi olanların haricinde kişilerde neden geliştiği ise henüz çözülebilmiş değil.

        12

        7. Barofobia-Yerçekimi fobisi
        Bu fobinin iki çeşidi var; birine göre yerçekimi her şeyi çekecek ve her şey birbirine çarparak yok olacak. Diğerine göre ise bir noktada yerçekimi yok olacak ve her şey havada uçuşmaya başlayıp işler çığrından çıkacak. Yerçekimi fobisinin de genellikle travmalar sonrası ortaya çıktığı belirtiliyor.

        13

        6. Belonefobia-İğne ve keskin cisim fobisi
        Bir yerinize batabilecek ve/veya kesebilecek olan her şeye (çatal, bıçak, iğne vs) karşı geliştirilen fobi, ilaç ile kontrol altına alınabiliyor. BU fobiye sahip kişiler için doktora gitmek de büyük bir kabus olduğundan tedavisi biraz meşakkatli...

        14

        5. Hippopotomonstrosesquipedaliofobia-Uzun kelime fobisi
        İroniye bakın! Uzun kelime fobisinin adı, literatürdeki en uzun kelimelerden biri! Bu fobinin tanısını koymak oldukça güç olsa da detaylı araştırma ile teşhis edilebiliyor.

        15

        4. Ommatofobia-Göz fobisi
        Sosyal bir fobi olarak değerlendirilen göz fobisine sahip kişilerin geçmişinde genellikle göz organı ile alakalı travma yaşadığı görülüyor. Çizgi film karakterlerinin gözlerine karşı dahi geliştirilen bu korku sonrası hastalar, insanlar göz teması kuramaz hale geliyor.

        16

        3. Anablefobia-Yukarı bakma fobisi
        Adından da anlaşılabileceği gibi, yukarı bakmaktan korkma anlamına gelen Anablefobia'nın sebebi genellikle bilinmeyenden korkmakla bağdaştırılıyor. Yukarı bakma fobisi olan insanlar gece yıldızları seyretmek gibi sıradan aktiviteleri asla gerçekleştiremiyor.

        17

        2. Chaetofobia-Saç/kıl fobisi
        Bu fobiye sahip kişiler için yere düşen tek bir kıl tanesi bile kriz geçirme sebebi. Tüm canlıların, tüm beden kıllarından korkan insanlar kıl/saç ile ilgili konulardan da inanılmaz derecede tedirgin oluyor. Hatta bazı hastalar, saç/kılların kendilerini incitebileceğini düşünüyor.

        18

        1. Panofobia-'Her şey' fobisi
        Aynen yazıldığı gibi, aklınıza gelebilecek her şeyden korkmak... Çok nadir görülen bu fobiye sahip insanlar için yaşamak oldukça zor... Bir fobi ile başlayıp, birbirini tetikleyen fobilerin birleşimiyle kendilerini kapana kısılmış hisseden bu hastaların mutlak gözlem altında olması gerekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ