Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Doç. Dr. Nazan Yardım, sğlıkla ilgili yapılan yanlış bilgilendirmelere değindi

        Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Dairesi Başkanı Doç. Dr. Nazan Yardım, "Beslenme biçimleri başta olmak üzere sağlık ve özellikle gıda konusunda yazılı ve görsel basında, internet sitelerinde yer alan bilgilendirmeler vatandaşları yanlış yönlendiriyor" dedi.

        Bir Sağlık dergisine konuyla ilgili açıklama yapan Yardım, vatandaşların öneri yapan herkese inanmaması gerektiğini belirterek, "Bu isimlerin diplomasına baksın. Sağlıkçı mı, beslenme ve diyetetik bölümünü bitirmiş mi ve bu alanda nerede hangi üniversitede master yapmış vatandaş bu kriterlere bakacak" diye konuştu.

        Vatandaşları diyet isimleriyle kirli bilgiler konusunda da uyaran Doç.Dr. Yardım, şunları söyledi; "Vatandaşlarımız bizim açıklamalarımızı baz alsın. Bakanlık olarak www.beslenme.gov.tr adresimizde beslenmeye ilişkin bilgilerimiz var. Bizim yaptığımız beslenme programları bulunuyor. Sosyal medyadan yapılmış çalışmalarımız var. Sağlık Bakanlığı'nın onaylamadığı ve desteklemediği hiçbir öneriye rağbet etmesinler. Birisi öneri yaptığında 'Bu kişi bu konunun ehli mi?' diye baksınlar. Vatandaşlarımız öneri yapan bu isimlerin diplomasına baksın. Sağlıkçı mı, beslenme ve diyetetik bölümünü bitirmiş mi ve bu alanda nerede, hangi üniversitede master yapmış vatandaş bu kriterlere bakacak. Ondan sonra da bizim önerilerimizle bu medyatik isimlerin önerilerini karşılaştıracak. Onlara inanmayacak. Bir avuç buğday tohumunu ye 30 yaşında olacaksın diyen bile var."

        Yardım, 1 milyon bisiklet dağıtılması projesine değinerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bisiklet yolu kriterlerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belirledik. Bu kriterlere göre uygun yolu yapan belediyelerimize alımlarına başladığımız bisikletleri vereceğiz. Dağıtım için bir tarih belirlenmedi ancak Şubat ayından sonra dağıtımlara başlayacağız. Bisiklet yollarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kriterleri ve Trafik Kanunu'na uygun olmasını yeterli görüyoruz."

        Doç. Dr. Yardım, obezite ve fiziksel aktivite konusunda 2014 yılında yaptıklarını ve 2015 yılı projelerini şöyle anlattı: "Obezite ve fiziksel aktivite konusunda hizmet içi il eğitimleri yapıyoruz. Toplum sağlığı merkezlerimizde obezite danışma birimlerimiz var. Aile hekimlerinin yönlendirdiği kilo vermek isteyen vatandaşlarımıza diyetisyenler yardımcı oluyor. Şu ana kadar 67 bin başvuruya ulaştık ve yardımcı olduk. 2014 yılında her hafta illerde yürüyüş yaptık. O yürüyüşler devam edecek. Emniyet Genel Müdürlüğü ile protokol imzaladık. Emniyet mensuplarına ve yakınlarına kilo kontrolü konusunda aile hekimleri ve diyetisyenler tarafından aktif destek verecek. Her ilde emniyet müdürlükleri ile birebir görüşmeler başlayacak."

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ