Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ağrı Bilimi Op. Dr. İrfan Çınar, baş ağrısı hakkında bilgi verdi

        Op. Dr. İrfan Çınar, "Hastalık belirtileri arasında en sık görülen baş ağrısıdır. Ülkemizde yapılan bir çalışmaya göre hastaneye başvuran hastaların 3'te 2'sinin baş ağrısı mevcut ve bunlardan 3'te 1'i sadece baş ağrısı şikayeti için hekime başvuruyor. Baş ağrısı yaşam kalitesini düşüren sıkıntılı bir problemdir. Baş ağrılarının en büyük kısmını gerilim tipi baş ağrısı veya migren gibi kronik/epizodik (aralıklı) ağrılar oluşturur. Stres tipi baş ağrıları genellikle ense kasları, boyun ve başın arka kısmından yukarı yükselip, alında düğümlenen ve şakakları sıkan ağrılardır. Bu nedenle boyun fıtığı ya da hipertansiyon ağrısı ile çok karıştırılabilir" dedi.

        Baş ağrısının bazen vücudun başka bölgelerindeki hastalıklardan kaynaklandığını dile getiren Op. Dr. İrfan Çınar, şunları kaydetti:

        “Bu baş ağrılarına ikincil (sekonder) baş ağrısı denir. Mesela kansızlık, guatr, uyku apne sendromu, romatizmal hastalıklar, enfeksiyonlar, kazalar, kanamalar, tümörler veya ilaç yan etkileri sayılabilir. Migren, gerilim tipi baş ağrısı veya küme tipi baş ağrısı gibi altında başka bir hastalık yatmayan ağrılara ise birincil (primer) baş ağrıları denir. Baş ağrısı aniden ortaya çıkmışsa, şiddetli ve patlayıcı tarzdaysa ve eforla artıyorsa (egzersiz sonrası, cinsel aktivite sırasında, ıkınma gibi), anevrizma kanaması olabiliyor. Bu tarz baş ağrıları tek başına kalmaz, yanına mutlaka fışkırır tarzda kusma eklenir. İlerleyen durumlarda kol ve bacakta felçler, uyuşmalar, karıncalanmalar, hatta nöbet eklenebilir. Nöbetler ya tüm vücutta kasılma şeklinde ya da bir kol veya bacakta sıçrama şeklinde olabilir. Bu tip baş ağrısında acil servise başvurmanız yaşamsal önem taşır.

        Ağrı başın hep aynı bölgesinde seyrediyor, zaman zaman bayılma ve kişilik değişiklikleri eşlik ediyorsa, nedeni beyin içindeki bir tümör veya arteriovenöz malfarmasyon gibi bir kitle olabiliyor. Bu durumda tanının konulabilmesi için mutlaka beyin görüntüleme ve EEG çekimi yapılması gerekiyor. Ağrıya yüksek ateş eşlik ediyorsa, zeminde sinüzit, orta kulak yolu iltihabı ya da menenjit gibi mikrobik bir hastalık yatıyor olabilir. Eğer ensede sertlik söz konusu ise menenjit yüksek ihtimallidir. Bu durumda da vakit kaybetmeden hastaneye gidilmelidir. Genellikle yaygın olan, ilaçla kolay geçmeyen ve gece uykudan uyanmaya neden olan baş ağrıları korkulması gereken baş ağrılarıdır. Ödem, kanama, tümör, kist, su toplaması, enfeksiyon kendini böyle belli edebilir. Baş ağrısı yakınmasında yapılacak olan detaylı tetkikler yaşamsal öneme sahiptir."

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ